ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
След 10 години: Подновяват мегапроекта "Централ - Пловдив" до "Понеделник пазара"
Автор: Мария Морунова 13:09 / 02.09.2014Коментари (28)15040
До края на годината се очаква да приключат разкопките в южното подножие на Трихълмието до "Понеделник пазара". След това комисия с представители от Министерството на културата трябва да приемат работата на археолозите. 

Ако всичко е наред, след това ще стартират дейности по подновяване проекта за изграждане на комплекс "Централ - Пловдив". Това обяви собственикът на терена Димитър Георгиев, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Припомняме, че по първоначална идея в комплекса с площ около 8 дка, трябваше да се изградят 7 основни обекта, сред които хотел с гараж, заведения, магазини, градинки и кула с височина от 55 метра, която по-късно отпадна.

"След края на разкопките отново ще дойде комисия, която да приеме работата на археолозите. След това ще пристъпим към изготвянето на работен проект за същинското строителство, което ще се извършва поетапно", коментира Георгиев.

Той допълни, че макар да няма кула в обновената идея за мястото, ще се търси връзка със Стария Пловдив. Тя ще бъде чрез асансьор. Той ще бъде вграден в хотела и ще се качва до тепето, по-конкретно до бившето гръцко училище.

"Тепето няма да се скрие", категорично подчерта инвеститорът.

Георгиев припомни също, че идеята за изграждането на комплекс "Централ - Пловдив" датира от около 10 години, седем от които са преминали в разкопки.

Ръководителят на археологическите разкопки на обекта Жени Танкова разказа, че през 2007 г. са стартирали проучванията под тепето.

По думите й теренът в подножието на Трихълмието е изключително ценен и интересен обект, тъй като представя един голям сектор от Античния Филипопол, и то в централната му градска част, близо до Форумния комплекс, до Театъра, до Стадиона. Разкрити са сектори от 4 антични улици и прилежащите им квартали. Това са сектори от 6 квартала с площ над 2 дка.

"И хубавото при нас беше, че можахме да разкрием един цял квартал, заключен между тези 4 улици. Вероятно с две сгради е този квартал, вероятно едната е принадлежала на много виден филипополски гражданин, тъй като е много масивна с много богата архитектура, едно от помещенията е с мозаечен под, към сградата има и банска част, което много рядко се случва. Поне в Пловдив досега нямаме жилище с частна баня. В едно от помещенията има стенописи", разказа археологът.

Тя отбеляза и нещо много важно за разкопките, а именно, че този обект е като един учебник по археология. Многопластов е, от ранен елинизъм, даже малко пределинистичната епоха, което ще рече края на V, началото на IV век преди Христа, до Османския период.

Танчева се похвали и с ново откритие на обекта - много масивна сграда, която се предполага, че е била хан.

Георгиев завърши с обещанието, че освен хотел, тъгровски комплекс и други атракциони, ще се направи и атриум за експониране на всички открити находки.

Plovdiv24.bg многократно през годините на затишие се опитваше да получи повече информация от инвеститора за хода на проекта, но винаги срещахме отказ за каквато и да е информация. Все пак в раздел "Още по темата" можете да се запознаете с цялата информация за проекта и промените по него през годините.



Още по темата: общо новини по темата: 39
12.09.2023 »
11.09.2023 »
01.10.2022 »
29.09.2022 »
29.03.2022 »
18.02.2022 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Да бе в/у останките,хотел,магазини и разни други простотии ....
+1
 
 
А откъде са сигурни, че щом започнат да дълбаят основите на хотела, няма да изскочи нещо хиляди пъти по-ценно от самия хотел? И като е станало дума за хотели - "Марица" няма ли все пак да бъде завършен?...
+12
 
 
Искам да успокоя всички притеснени, че подобен проект там по всяка вероятност няма да се случи. Не съм привърженик на теориите на конспирации, но в случая смятам, че шуменето по темата от страна на инвеститора е с конкретна цел. Ето един текст от това как законово стоят нещата:
цитат:
С Решение № 235/30.03.2010 г. по гражд. д. № 206, по описа за 2009г. на ВКС I г.о., постановено по чл. 290 ГПК, е прието, че при откриване в хода на археологически разкопки на паметник на културата, който е трайно прикрепен към терена в имот, който не е държавна собственост, по силата на закона възниква суперфиция. Държавата става автоматично по силата на чл. 16, ал. 1 ЗПКМ (отм.) собственик на намерената културна ценност в обема и границите, които определи компетентния орган, а собствеността върху терена се запазва, освен ако той изрично не бъде отчужден след проведена нарочна процедура за това.
Според мен целта на инвеститора е точно такава - пловдивчани да настръхнат срещу проекта и да поискат терена да бъде отчужден. Тогава Министерството видиш ли ще са принудени да му платят голяма сума пари, а народът дори няма да е недоволен от това, че са платени толкова много пари на данъкоплатците за този терен, продаден от Иван Чомаков на въпросния "инвеститор" преди около 10 години вероятно именно с такава цел - купува се на много ниска цена, прави се подобни инсценировка и се продава на държавата за много по-висока цена - чистата печалба ще е огромна, а народът - видимо доволен. Няма начин нито Чомаков, нито въпросния "инвеститор" да НЕ СА знаели, че на този терен има такива археологически ценности - в центъра на Пловдив, до тепето, до подлез Археологически и т.н. Съвсем ясно е било това. Така че с каква цел го купува "инвеститора", дами и господа пловдивчани, след като е наясно, че много трудно ще успее да построи там каквото и да било, още по-малко пък нещо подобно? Замислете се.
+10
 
 
Не е нормално върху археологически разкопки да се строят хотел, магазини, ресторанти, това май само в България го има. Имаме такива природни и архитектурни богатства, а да не ги ценим. За съжаление за пари много българи се продават. Не може ли министерството на културата да се намеси, не го ли истересува архитектурното наследство на България?
+10
 
 
Тази бъдеща сграда е много висока в сравнение на околните постройки в квартала, освен това какъв е този асансьор, как така ще свързва частна сграда с обществен/ общински / обект ? Как ще разрешат от общината толкова високо строителство, точно до най-хубавия арх. резерват в града ни ? Защо когато аз исках да строя пак в центъра от общината не ми дадоха по - голяма височина от съседните постройки, а за господина може ? Мътна работа..... същата история както с новия хотел на гребната база ?
+7
 
 
Мисля, че не трябва да се допуска каквото и да било строителство там! Най-малко пловдичани имаме нужда от МЕГА-Комплекс и то с асансьор до тепето и всичко това върху останките от древен град!!! Няма как да допуснем подобно нещо да се случи - ще обжалваме и ще протестираме до последно!!!
+10
 
 
Ужас! Поредната грозна, "модерна" сграда! Какво им е на разкопките! Няма ли начин да се консервират и да бъдат музей на открито? Та такава постройка никак не е в тон със стария град! Дано не се случи!
+8
 
 
Вместо да разкрият още разкопки и т.н. ще строят отгоре хотелче, магазинчета, ала-бала, да има ново мУдернУ място където кифлите да харчат парите на мутрите, супер!
+13
 
 
Що за простотия? Защо не разкрият форума така както направиха с Римския стадион, а трябва да има и търговски площи. Разликата ще бъде като Римския стадион такъв какъвто е до джумаята и частта му в търговски комплекс Екселсиор. Кой може да слезе долу и да разгледа? Никой! Служи за склад на магазините.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Купа на България, сезон 2023/2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: