ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Интерактивната изложба "Парите разказват" вече гостува в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:43 / 09.09.2014Коментари (0)1287
Първата по рода си интерактивна изложба, която разказва историята на България през лицата от днешните български банкноти, се завърна на културната сцена, за да гостува на град Пловдив. До 28-и септември изложбата "Парите разказват", организирана от Alpha Bank със съдействието на Община Пловдив, е отворена за всички в Дома на културата "Борис Христов". 

Експозицията беше открита вчера в присъствието на заместник-кмета на града Стефан Стоянов, управителя на банката за България Евангелос Литрас и редица официални гости.

Пловдив е първият град след София, който тази изложба посещава. След изключителния интерес, който тя предизвика в столицата през 2011 г., когато за по-малко от месец бе посетена от над 20 000 души, "Парите разказват" идва да обогати и да достави удоволствие на пловдивчани и на гостите на града. 

Автори на изложбата са талантливите български творци Юрий Вълковски, Весела Ножарова и Георги Господинов. Входът е свободен.

"С изложбата "Парите разказват" предлагаме различен поглед към банкнотите от нашето ежедневие, които всеки ден държим в ръцете си и обменяме. И така да се замислим, че парите имат не само финансова стойност, а носят и историята на велики българи, които имат съществен принос за развитието на България", отбеляза Евангелос Литрас, управител на Alpha Bank за България.

Изложбата ни запознава с наследството, оставено ни от историческите личности, изобразени на българските банкноти, сред които Иван Рилски, Паисий Хилендарски, Алеко Константинов, Петър Берон, Пенчо Славейков, Иван Милев и Стефан Стамболов. 

Постиженията им са представени с видео и аудио материали, витражи, пана и други информационни материали. Посетителите могат да се докоснат и до техни лични вещи, портрети, снимки, извадки от дневниците, кореспонденцията и работата им. 

Сред любопитните елементи в изложбата "Парите разказват" са телескопът на д-р Петър Берон и копия от писмата на Пенчо Славейков до Мара Белчева.

Решението на Alpha Bank България да представи изложбата в Пловдив е част от дългосрочната политика на банката да подкрепя и развива значими културни проекти в цялата страна, които имат принос към общото културно наследство и постижения на България.

ALPHA BANK е създадена през 1879 г. и представлява една от водещите банкови и финансови групи в югоизточна Европа (Гърция, Сърбия, Кипър, Румъния, България, Албания, Македония). Alpha Bank предлага широк спектър от продукти и услуги за граждани, малки и средни предприятия и пазара като цяло. Alpha Bank България присъства на пазара от 1995 година.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: