ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
КАТ иска да върне мобилните камери по пътищата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:23 / 16.09.2014Коментари (24)3711
©
КАТ връща мобилните камери в битката с бясното шофиране по пътищата. Няколко месеца след като съдът обяви фишовете от тези камери за незаконни, МВР готви промени, които отново да ги легитимират.

Достатъчно ефективен ли е сега контролът по пътищата? За съжаление контролът се оказва неефективен. Поне това показва статистиката след спирането на фишовете, издавани от мобилни камери.

Сега нарушителите ловят едва 24 стационарни камери. Те обаче се оказват крайно недостатъчни, за да хванат всички, които карат с превишена скорост. Жертвите на пътя са с 50 повече, а средната скорост, с която се кара е далеч над разрешената. Затова МВР отново предприема стъпки, за да затегне контрола.

За Теодор Тодоров патрулките с радари са по-скоро стряскащи за шофьорите, отколкото реално да контролират нарушителите. До скоро е карал по пътищата на Западна Европа, където за превишена скорост следят само стационарни камери.

"Тези, които си спазват правилника, го спазват и без тези камери и фишове. Напротив, отпадна едно съмнение, че има една манипулация на записите", обяснява шофьорът Теодор Тодоров.

Статистиката обаче показва друго. За първи път от 4 години насам жертвите и ранените на пътя са повече.

"Започна едно осезаемо нарушаване на закона за движение по пътищата - изразено в нарушаване на скоростните режими, след което близо 200 000 нарушители не бяха установени", обяснява Валери Митов - началник сектор "Пътен контрол" МВР.

"Масово в страната шофьорите нехаят за скоростта, защото разбраха, че държавата е абдикирала и КАТ "Пътна полиция" е с вързани ръце", казва Владимир Тодоров - Асоциация на пострадалите от катастрофи.

В момента близо 150 мобилни камери се използват от полицията буквално като радари за скорост. Устройствата засичат нарушителя, но, за да бъде глобен, се пише акт на място.

"Което отнема 40 минути. През това време са минали още 40 нарушители, а те могат да санкционират само един нарушител", на мнение е Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите от катастрофи.

Затова МВР започва спешен законов ремонт, който да върне мобилните камери на пътя. С промените ще отговори на всички критики на съда, като например вместо "автоматизирани устройства" ще бъде записано точно кои са стационарни, и кои мобилни.

"Другото е по отношение на обозначаването на местата, което ние сме реално сме направили в интернет. Но съвместно с АПИ - предстои да посочим знаци на тези места", пояснява Валери Митов, началник сектор "Пътен контрол" в МВР.

Заради проблеми с обществената поръчка се наложи МВР засега да се откаже от закупуването на нови близо 200 стационарни камери.

"Спирането на тези камери намалява броя на констатациите, но не бива да е повод участниците в движението да управляват неразумно, защото опасността опира в конкретния човек", твърди Алекси Кесяков от Комисията по безопасност на движението.

Заради спирането на фишовете, издавани от радарите в патрулките, приходите от нарушения в хазната намаляват, а водачите губят шанса да платят глобата с 30 % отстъпка в 7-дневен срок.

За да се върнат мобилните камери реално в битката с бясното шофиран, е нужен работещ парламент, който да одобри промените, направени от МВР. Така че ще трябва да изчакаме поне до изборите в началото на октомври.

Източник: Нова ТВ








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 21.09.2014 г.
0
 
 
да пясня знаците са абсурдни от по 50;60км поставени на места където никой не минаве с тази скорост но преминаващия нищо не подозиращ с 75-80 км водач вече е минус 100лв който бърза да заплати за да хване 30 процентата промоция....ХА ХА ХА. А КАЖЕ ТОВА РЕДНО ЛИ Е
Aнонимен
на 21.09.2014 г.
0
 
 
Преди по нашия (ловешка област) край се криеха по нивите и по страничните горси пътчета >снимаха нищо не подозиращи преминаващи с 75-80 км водачи и по този начин (намаляваха)ха ха катастрофите на пътя Само че на мен ми намирисваше на рекет от страна на държавата рекет за който тя много скърби.А относно катастрофите според мен най важната причина е НЕКАДЪРНО ПРОИЗВЕДЕНИ ВОДАЧИ НА МПС
Aнонимен
на 21.09.2014 г.
0
 
 
Преди по нашия (ловешка област) край се криеха по нивите и по страничните горси пътчета >снимаха нищо не подозиращи преминаващи с 75-80 км водачи и по този начин (намаляваха)ха ха катастрофите на пътя Само че на мен ми намирисваше на рекет от страна на държавата рекет за който тя много скърби.А относно катастрофите според мен най важната причина е НЕКАДЪРНО ПРОИЗВЕДЕНИ ВОДАЧИ НА МПС
0
 
 
То това не е за контрол а оберджийска работа.
0
 
 
Кво не се наядохте бе ???? То хората ги е страх сигурно да са пешеходци
-1
 
 
Абсолютно ЗА съм за камерите по пътищата, защото самоубийците станаха много и са безнаказани, както и да върнат лишаването от право управление.Тогава наистина ще има голям ефект.
+1
 
 
Милиционерите огладняха много и започнаха да плачат пак!
+2
 
 
Въпроса не е в тези камери, а кого глобяват. Колко наши и ваши има по пътищата. Същото е и с паяците.
0
 
 
Абсолютно подкрепям! Дори ще е още по-добре да оборудват цивилни коли с камери, които да си се движат и да щракат наред комплексарите!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: