ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Президентът: Промяната на климата не е илюзия
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:12 / 24.09.2014Коментари (5)3192
© Plovdiv24.bg
Законите, които отделните държави приемат в отговор на климатичните промени, трябва да бъдат подкрепени с действия на международно ниво. За това призова президентът Росен Плевнелиев в изказването си на Срещата на високо равнище за измененията в климата, която се провежда в централата на ООН в Ню Йорк, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Росен Плевнелиев беше категоричен, че промените в климата се случват в глобален мащаб и изискват глобален отговор.

"Промяната на климата не е илюзия", заяви президентът и подчерта усилията на страната ни за преодоляване на тежките щети, нанесени от неочаквано обилните валежи в България през последните месеци.

"Изминаха двадесет години от подписването на Рамковата конвенция на ООН за измененията в климата и е време да обединим усилията си, за да гарантираме сигурността и просперитета на бъдещите поколения", посочи Росен Плевнелиев.

България работи за приемането на национална Стратегия за адаптиране към климатичните промени до 2030 година. Държавният глава подчерта, че това ще бъде документ, основан на "анализ на всеки отделен сектор и на прагматични действия по отношение на здравеопазването, управлението на водните и горските ресурси, селското стопанство, туризма, инфраструктурата, транспорта и енергетиката".

През 2014 г. страната ни прие свой Закон за ограничаване на изменението на климата, който беше допълнен от Третия национален план за действие по изменение в климата, отбеляза още в изказването си президентът.

"Това на практика е програма за преминаване към нисковъглеродна икономика, която включва ефективни мерки за намаляване на емисиите на парникови газове в България с над 18.5 на сто до 2020 година", посочи Росен Плевнелиев. Президентът подчерта и че една трета от територията на България е защитена по най-високите екологични стандарти с включването й в "Натура 2000".

"България подкрепя създаването на Европейски енергиен съюз и работи за изграждането на интерконекторни връзки с газопреносните системи на своите съседи", заяви президентът.

Според държавния глава промяната на отношението към енергийния сектор е от ключово значение за ограничаване на глобалното затопляне, а достъпът до енергийни ресурси - въпрос на сигурност за всяка страна.

"Енергията не трябва да се използва като оръжие, а като ресурс, който се търгува и споделя. Затова държавите трябва да либерализират енергийните си пазари и да диверсифицират доставчиците на енергия", посочи президентът. Президентът подчерта също така, че в региона на Югоизточна Европа има огромен потенциал за развитието на "чиста енергия" чрез соларни и вятърни инсталации.

"Нашата истинска енергийна зависимост се корени в пилеенето на енергия и затова поставям енергийната ефективност сред приоритетите в политическия дневен ред", заяви президентът.

Росен Плевнелиев отбеляза, че изграждането на нисковъглеродна икономика е в основата на устойчивото развитие, като насърчава конкурентоспособността, намалява разходите на домакинствата и разкрива работни места.

"Усилията за опазването на околната среда са немислими без енергийна ефективност и използването на възобновяеми енергийни източници", каза още президентът и потвърди подкрепата си за действията на ООН за постигане на ново общо споразумение до 2015 г. за колективни действия за справяне с предизвикателствата, свързани с изменението на климата в световен мащаб.

Пред представители на медиите държавният глава отново призова българските политици да работят за реализирането на един от най-смислените национални приоритети - осъществяването на Национална програма за енергийна ефективност.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Ама не! Не може Плевнелиев да каже нещо, каквото и да било, без рояк олигофрени да се разлаят! Какви ракети против дъжд бе, идиот? А балончета против сняг не искаш ли?
+3
 
 
Пич , децата ни продават дрога в училище ти за екология ще мрънкаш . Я се вземете в ръце , а аз лично ще се драсна еколог и ще засадя 100 тина дръвчета .
+3
 
 
да сагласен сам дран та пилас само се подмазва на американците хахах а за6то не изтрелват ракети против дайда да кайе росен плевнелиев като много разбира, за6тото американците са ни забранили
+8
 
 
Дрън та пляс,държавата за нищо нестава,ще говорим за климата.Да заработи икономиката догава ще говорим за климата.Хората даватвсичките си пари само за храна . . .:(
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба от автомобил край Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: