ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Скандали и хвърлени яйца при обсъждането на новата цена на тока
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:23 / 25.09.2014Коментари (21)4897
© Bulfoto
Скандал прекрати общественото обсъждане в ДКЕВР за увеличението на цената на тока от 1 октомври. Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова закри общественото обсъждане на цената на тока след като в залата се разразиха два скандала. 

По време на обсъждането Янко Петров от "Движение за граждански контрол" се обяви против предложението за увеличение на цената на тока с 9,79 % от следващия месец. По думите му не може народът и бизнесът да плащат заради некомпетентното управление на енергийния сектор.

Той заяви, че дълговете на НЕК не са проблем на ДКЕВР, а на управлението и заяви, че явно решенията на енергийния регулатор са продиктувани от това да решат проблемите на НЕК, а не на сектора. 

След изказването на Петров Дончо Дудев, също от "Движение за граждански контрол" се изправи и замери с яйца председателя на ДКЕВР Светла Тодорова. Това предизвика реакция и от страна на присъстващите на общественото заседание. Представител на бранша се изправи срещи Дудев и започна да го пита какъв е и защо е тук. 

Двамата започнаха взаимно да се бутат, докато охраната не влезе в залата и не ги разтърва. Представителите на "Движение за граждански контрол" напуснаха общественото обсъждане на регулатора. 

Въпреки че в залата бе въдворен ред малко по-късно отново се стигна до скандал, където присъстващи започнаха да си разменят обиди и да крещят. Това принуди председателят на ДКЕВР Светла Тодорова да прекрати общественото обсъждане. 

По време на общественото обсъждане пред сградата на енергийния регулатор се събраха около 20 протестиращи, които се обявиха за налагането на мораториум върху цените на тока, топлинната енергия и водата. На проведеното по-рано същия ден открито заседание на енергийния регулатор стана ясно, че предвиденото увеличение на цената на тока с близо 10% ще компенсира близо 140 млн.лв от недостига на НЕК, който според прогнозите ще възлезе на около 1 млрд.лв. за този ценови период. 

Представителят на НЕК Венцислав Марков посочи, че дори с това изменение на цената компанията ще остане в сериозно финансово затруднение и допълни, че дори очакваните разходи на компанията да бъдат признати след края на ценовия период, това ще затрудни паричния поток на компанията. 

Той обаче благодари за решението на ДКЕВР за извънреден ценови преглед. Председателят на регулатора коментира, че комисията е наясно, че финансовото състояние на НЕК не може да се подобри значително с увеличение на цената на електрическата енергия от 1 октомври и затова се предприемат стъпки и в други посоки. 

Тя заяви, че ДКЕВР е направила експресен анализ на финансовото състояние на НЕК, който е показал, че то драматично се е влошило от края на 2012 година до средата на 2014г. Според представените от нея данни оперативните приходи на компанията от 86 млн. лв. през 2012 са стигнали до минус 250 млн.лв през тази година. Загубите на дружеството са се увеличили от 99 млн. лева през 2012г. до 320 млн. лева през 2014. 

Тодорова заяви, че състоянието на НЕК влияе върху всички участници в системата и върху икономиката на страната. Тя каза още, че предстои изготвянето на подробен анализ и на електроразпределителните дружества. Тодорова коментира, че по отношение на ЕРП-тата, са търсени много резерви и обясни, че от края на 2013-та към 2014-та средната цена електроенергията от тези дружества е намалена с 10лв/МВтч., което е с 30%. 

По думите й дружествата трябва да работят икономично и ефективно и в полза на обществото, но намаляването на техните цени, поставя под въпрос дали това са възможни икономии и действия, които са в сферата на влияние на тези дружества или са извън нея. Самите електроразпределителни дружества, подкрепиха увеличението на цената на електрическата енергия от 1 октомври, но поставиха на дневен ред въпроса с непризнаването на реалните размери на технологичните им и оперативни разходи и инвестиции от страна на регулатора. 

Според тях предлаганото увеличение от началото на следващия месец ще покрие единствено минималните разходи за поддръжка на мрежата и поддържането на нивото на клиентско обслужване, но без възможност за устойчиво и стабилно развитие и развиване на качеството на услугите.

След общественото заседание в ДКЕВР председателят на комисията намекна пред журналисти, че може да се очаква ново увеличение на цената на това в началото на следващата година, което обаче ще е с около 1%. 

Тя обясни, че това повишаване може да се наложи, за да се осигурят повече приходи на топлофикационните дружества и посочи, че почти всички топлофикации без тази в София са на загуба тази година. 

По думите й, с тези мерки се цели да се избегне увеличаване на цената на топлинната енергия. На закрито заседание на 30 септември Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще вземе окончателно решение за промяна в цената на електрическата енергия.


Източник: Агенция "Фокус"


Още по темата: общо новини по темата: 235
28.07.2022 »
28.04.2020 »
25.04.2020 »
01.07.2016 »
01.07.2016 »
30.06.2016 »
предишна страница [ 1/40 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
И на Бареков не му е било леко,а него все пак не го замеряха с яйца, ДКЕВР вчера са минали метър щом са минали само с яйца боклуците мръсни
Aнонимен
на 26.09.2014 г.
0
 
 
Абе какво се чудите,някой от вас да е виждал ЦИГАНИ в клоновете за плащане на сметки,защото аз НЕ???Ето заради това е увеличението на ток и вода.Някой трябва да им плати и тяхните сметки!!!!!
+3
 
 
ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ в БГ ПЕЧЕЛИ КАТО ПРАВИ ХОРАТА ОТ БЕДНИ ... ПО-БЕДНИ ! На Запад цените на тока ,следователно и на горивата /газ,петрол.../ падат !!! Отдавна Европа въведе квота за зелена енергия, която целеше да се изградят локални фотоволтаични централи по покриви и къщи с цел УВЕЛИЧАВАНЕ ДОХОДИТЕ на хората и ДОМАКИНСТВАТА да стават автономни и електроенергията не изразходена от същите да се продава. Крадците видяха ресурса на този проект и Вместо 2 000 000 домакинства да излязат на свободният пазар на ел.енергия като производители то държавата на "енергиСќна мафия" запълниха квотата със соларни полета /НО "только наши люди.."/ с много голяма мощност. На тях им е ясно, че ако излязат на свободния пазар няма да просъществуват дълго, за това законно рекетират народа. Сега квотата е изпълнена, парите си ги определиха те , възвръщане на инвестицията - 4 до 5г. И след това Рекет още 25г. Сега ако решите да си построите фотоволтайк на покрива, няма кой да ви присъедини към мрежата и да заплаща остатъка от неизразходваната енергия, така както е в Европейските държави ,например прихода от тази слънчева инсталация е 10 000? годишно .- минимум !!! Тук дори и новостроящите се сграда са комплект с панели за производство на ел. енергия ,това изключва употребата на скъпите въглища, петрол ,газ... за отопление. Кога ще се случи това и в Республика БГ...???
+1
 
 
истината е че последната година и половина червените боклуци (и техните кукловоди от кремъл) боядисаха държавата в миризливо кафяво :) нека да им благодарим и да бутнем каменния цървул от бунарджика :)
0
 
 
На Запад цените на тока ,следователно и на горивата /газ,петрол.../ падат !!! хаха :) поздрави от запад :) ЛЪЖЕШ
0
 
 
Ми само мога да го поздравя човека за постъпката ! Тези лешояди как не се наядоха бе ! Другия път с камъни и то по всички !
0
 
 
СРЕДНАТА КЛАСА Е КОШМАР ЗА ЕНЕРГИЙНАТА МАФИЯ в БГ ! ЗАЩОТО ТЯ МОЖЕ ДА ПЕЧЕЛИ ЕДИНСТВЕНО ОТ БЕДНИ ХОРА! На Запад цените на тока ,следователно и на горивата /газ,петрол.../ падат !!! Европа въведе квота за зелена енергия, която целеше да се изградят локални фотоволтаични централи по покриви и къщи с цел увеличаване доходите на хората и домакинствата да стават автономни и електроенергията не изразходена от същите да се продава. Крадците (в БГ) видяха ресурса на този проект и Вместо 2 000 000 домакинства да излязат на свободният пазар на ел.енергия като производители то държавната на "енергиСќна мафия" запълниха квотата със соларни полета /"только наши люди.."/ с много голяма мощност. На тях им е ясно, че ако излязат на свободния пазар няма да просъществуват дълго, за това законно рекетират народа. Сега квотата е изпълнена, парите си ги определиха те , възвръщане на инвестицията - 4 до 5г. И след това Рекет още 25г. Сега ако решите да си построите фотоволтайк на покрива, няма кой да ви присъедини към мрежата и да заплаща остатъка от неизразходваната енергия, така както е в Европейските държави ,например прихода от тази слънчева инсталация е 10 000? годишно .- минимум !!! - но не и в проруската БГ...
-2
 
 
само прос селянин може да хвърля яйца по незащитени хора стоящи пред него :) ( дори на мен който не може да гледа противната мая манолова лайнянова заради селските и изпълнения и лъжи ми стана гадно когато я замеряха с яйца :) просто това НЕ е начина )
+1
 
 
Правителството на Орешарски е виновно, защото изкуствено държа цената ниска (1355) 49% ети ви истината :) и не дрънкайте врели не кипели за фотоволтаици :) само гьола белене и цанков камък ако не бяха изобщо започвани щяха да икономисат пари за ТРОЙНО увличение на пенсиите :) а за пръднята южен поток няма да говорим :) тн братя раснаци така ви го натресоха с яки цени на кухата тръба (без никаква транзитна такса) че още дълго дълго ще ревем че гърци и сърби имали по евтин ток :)
Aнонимен
на 25.09.2014 г.
+2
 
 
Добре ,че не са били камъни.А яйцата е добре да са отлежали.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: