ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Около 14 000 българи страдат от болестта на Мона Лиза
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:39 / 02.10.2014Коментари (0)2663
©
Около 14 000 българи страдат от Фамилна хиперхолестеролемия, по-известна като болестта на Мона Лиза, заради характерните белези на заболяването, които се наблюдават при Джокондата. Това обяви д-р Пламен Попиванов от УМБАЛ "Александровска" по време на среща с журналисти на тема "Диагностика и лечение на Фамилна хиперхолестеролемия (ФХ)" със специален гост проф. Кийс Хьовинг - световно известен кардиолог и експерт по отношение на заболяването.

ФХ е високо-рисково наследствено генетично заболяване, което се характеризира с невъзможност да се преработи произведения от организма холестерол. Така хората с ФХ имат висок холестерол, което води до натрупване на липиди по кръвоносните съдове и сърдечно-съдови усложнения. Отлаганията на холестерола в очите се откриват под формата на полукръгове, а по лицето се появяват жълтеникави образувания. Вероятността болестта на Мона Лиза да се предаде по наследство е 50%.

Данните сочат, че болните от ФХ в света са около 35 млн. души. 90% от пациентите с това заболяване не са диагностицирани и повечето от тях научават за състоянието си едва след инфаркт. В същото време рискът от инфаркт и инсулт преди 55-60-годишна възраст при тези хора е 20 пъти по-висок, а със 100 пъти по-висок риск за сърдечно-съдова смъртност.

Доказано е, че намаляването на LDL-холестерола с 1 mmol/l води до редукция на годишния риск от инфаркт и инсулт с 20 пъти и на сърдечно-съдовата смъртност с 22%. Въпреки това, НЗОК не реимбурсира медикаменти за намаляване на нивото на холестерола на хората с ФХ, а заплаща единствено за лечение на породените от него сърдечно-съдови усложнения, уточни д-р Попиванов.

Доц. Арман Постаджиян, секретар на Дружество на кардиолозите в България, уточни, че средно за Европа диагностицирането на пациенти с ФХ е между 1 и 5%, а в Холандия е около 80%. Ето защо страната ни ще използва холандската система за скрининг и диагностика на болестта на Мона Лиза. За постигане на по-голям обхват на двете програми Дружеството на кардиолозите ще работи съвместно с Федерация "Български пациентски форум" и ще се търси подкрепата и съдействието на общопрактикуващите лекари и здравните власти.

Председателят на Федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров съобщи, че по тяхна инициатива през месец юни тази година за пръв път в България е проведен скрининг по отношение на ФХ. Обхванати са около 1200 души като 90 от тях са били високорискови по отношение на заболяването и са насочени към кардиолог за допълнителни консултации и изследвания. По думите на Димитров, ако предварителните данни от скрининга се потвърдят дори само за 50% от хората, то България може да се окаже сред страните с една от най-високите честоти на фамилна хиперхолестеролемия в Европа. Тревожните данни дават повод на пациентската организация и на кардиологичното дружество да продължат скрининга през следващата година в онези градове от страната, където според статистиката има по-голяма концентрация на кардиологични заболявания. "С провеждането на този скрининг, ние ще се опитаме да покажем на държавата, че проблемът не е никак малък. Хората трябва да знаят, че това заболяване е предотвратимо и ние като пациентска общност ще настояваме държавата да изпълни своите задължения в това да лекува българските граждани и да не се стига до хоспитализации и увреждания", каза Димитров.

Проф. Кийс Хьовинг представи опита на Холандия в скрининга на ФХ като уточни, че там от около 20 години се провежда целенасочена политика за ранно откриване на тези пациенти. Целта е болестта да се установи в начален етап и да се пристъпи към медикаментозно лечение за намаляване на нивата на LDL-холестерола като по този начин се избягва риска от усложнения и смъртност. Така например, при каскадно скринингово проучване в Холандия са диагностицирани над 20 000 души с ФХ и при почти всички нивата на холестерола са намалени благодарение на медикаментозното лечение. Друга добра практика е назначаването на генетичен тест за наличието на болестта при всеки пациент с висок холестерол. Ако се установи генна мутация, то препоръката е близките родственици на пациента да се изследват също за ФХ. "Заболяването е с генетичен произход и рискът следващите поколения да са негови носители е голям. Затова е необходимо периодично да се изследват нивата на LDL-холестерола и/или сърдечно-съдови заболявания, което ще помогне за диагностицирането преди да се появи самото заболяване", каза проф. Хьовинг.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: