ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Полицията апелира: Бъдете внимателни на пътя! Статистиката за Пловдив е жестока!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:09 / 09.10.2014Коментари (21)7020
© Plovdiv24.bg
От началото на 2014 г. на територията на област Пловдив се наблюдава тенденция за влошаване пътнотранспортната обстановка по някои от основните й показатели - брой възникнали ПТП и брой убити и ранени при тях. 

За периода 01.01.-06.10.2014 г. в областта са възникнали 727 тежки ПТП, при които са загинали 60 и са ранени 924 участници в движението. 

В сравнение със същия период на 2013г. броят на ПТП се е увеличил с 9, а броя на убитите с 24. Броят на ранените е намалял с 40. Броят на убитите е с девет повече над средния за последните 5 години и с един повече над средния за последните 10 години.

Изключително тежък в това отношение е месец юли 2014 г., когато при различни пътни инциденти загиват 14 от участниците в движението. 

Само за първите 6 дни от октомври загиналите са вече пет. На територията на Пловдив са възникнали 333 ПТП /с 18 повече от 2013/, при които са убити девет /без разлика/. 

399 са ранените /с 21 повече/ В по-малките селища от областта са възникнали 184 тежки ПТП /с 2 повече/, с 14 убити /с 8 повече/ и 204 ранени /с 34 по-малко/. 

По републиканската и общинска пътна мрежа са възникнали 210 тежки ПТП /с 11 по-малко/, с 37 убити /с 16 повече / и 322 ранени/с 27 по-малко/. 698 от произшествията с 58 убити и 895 ранени са възникнали в следствие на различни нарушения на водачите на МПС. 

21 произшествия са поради нарушение на правилата за движение от страна на пешеходците, в следствие на които са убити двама и 19 са ранени. Останалите са по други причини. 

Най-много произшествия са възникнали в следствие на сблъскване между МПС - 250 с 21 убити 366 ранени.

Блъснатите пешеходци са 166, като 14 от тях са загинали. Пострадалите деца под 18 годишна възраст са 103, като четири от тях са загинали. 

Три от загиналите са в град Пловдив при възникналото на 05.10.2014г. тежко ПТП в "Тракия". Основни причини, довели до ПТП, са движение с несъобразена скорост от водачите на МПС, отнемане на предимство, навлизане в насрещното движение, неспазване на дистанция, неправилно изпреварване и други. 59 са неправоспособните водачи, участвали в ПТП, а 39 са употребили алкохол. 

Горната статистика показва изключително тежка пътнотранспортна обстановка в областта - много човешки жертви, много пострадали хора, някои с увреждания за цял живот, големи материални щети. 

В голяма част се касае за блъскане на автомобили в крайпътни съоръжения и дървета, а в тази си част инфраструктурата не може да бъде променена.

Произшествията възникват по различно време, на различни места и е трудно да се прогнозират възможностите за насочване на контрола от полицейските служители. 

Осъществяването на контрола по пътищата от полицейските служители е само един от факторите, водещ до предотвратяване на предпоставките за възникване на тежки ПТП, но не е достатъчен за осигуряване на безопасността на движението. 

От подготовката и възпитанието на водачите, пешеходците или пътниците до голяма степен зависи и поведението им на пътя. С правомерното си поведение човекът може да компенсира до известна степен недостатъците и пречките, които се създават от други фактори. 

В тази връзка е ролята на семейството при възпитанието на децата, на преподавателите в учебните заведения, на работодателите, на органите на местната власт. 

Участниците в движението следва постоянно да се обучават по проблемите на безопасността - чрез социални и училищни програми, служебни семинари, кампании, чрез медиите, като служителите на ОД на МВР - Пловдив провеждат непрекъсната превантивна дейност и са готови да участват във всякакви инициирани мероприятия за формиране на трайно безопасно поведение на пътя.

В тази връзка се обръщаме към родителите, към възпитателите в детските градини, към преподавателите в основни и средни училища, към органите местната власт, към работодателите и всички други лица и органи, имащи отношение за формиране на безопасно поведение на пътя да предприемат всички необходими мерки, за непрекъснато въздействие и формиране на трайни навици за безопасно придвижване като пешеходци, като водачи на МПС и пътници. 

ОД на МВР - Пловдив е отворена за всякакви сигнали и предложения за подобряване на безопасността - подадени на място във всяко подразделение и по интернет на адрес: traficpoliceplovdiv@mvr.bg и с необходимата отговорност подхожда към обсъждането им. 

С общи усилия трябва да спрем нарушителите на правилата за движение. Да ги спазваме самите ние. За да запазим живота и здравето си и да предпазим всеки друг да не стане жертва на собствената си или нечия друга грешка.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Иво Раъков ми браво на вас "Перничани" ние сме безсмъртни лол..а вие сте малоумни.. то е до късмет а не до тва кои от къде е.. малоумна работа ;) !
+1
 
 
И аз съм си покарал доста в БГ и извън, но най-зле са шофьорите от Пловдив и на юг, югоизток от Пловдив. А в комбинация с нещо дето се нарича път, но с неадекватна регулация, без маркировка, с имитация на контрол от страна на органите и пълна липса на справедливост от страна на правораздавателната система (колко причинители на ПТП не са осъдени...), няма как да е друг резултата.
+1
 
 
Абе от Перник сам ,,,,,ама там по вашят раион Пловдив,Хасково ,Димитровград и т.н. сте наистина безсмартни,,,,такива неща сам вийдал 4е перни4ани пасти да ядат ...
+1
 
 
кога ли ще ни се промени начина на мислене?!?!?!?! Кога ли ще осъзнаем, че да си шофьор не значи да се правиш на велик и безсмъртен... кога ли ще започнем да спазваме правилника..... прекалено много въпроси... за които обаче не се замисляме докато не дойде въпроса- зашо на мен се случи..... Колеги бъдете здрави и сядайки зад волана се замислете- не е ли по- добре да си 5 минути по - късно отколкото никога..... Пък дай Боже стигнем културата на шофиране каквато е по Европа и каквато е тук в Англия... тогава няма да има равни на нас..... Бъдете здрави!!!
+1
 
 
аз всеки ден като карам из града и като даде някои мигач пред мен намалям да го пусна а то толкова са наплашени хората че аз боквално спирам за да разбере човека че му давам пат щото иска да се престрои човека
+1
 
 
и мигача за пловдивчанина е АКСЕСОАР а не показване на водача че иска да предприеме маневара
0
 
 
абе шофиорите в пловдив са наи бездарни в това спор няма аз сам карал в цяла балгаря няма такива като тука докато карам дететона градина сутрин и за 1 километара ако не внимавам може да ме бласнат 3-пати
+2
 
 
Не само пътищата са виновни. Не си търсете оправдания за ниската ви култура и нетолерантност. Ако в ПТП пострада ваш близък, шофьора или инфраструктурата ще обвините?!
+6
 
 
Всички само култура на поведение на пътя и за крути мерки от КАТ говорят. Но тъй като това са все само пожелателни мерки, в едно необозримо бъдеще, редно е да се тръгне от друга посока. Очевидно е, че колкото се подобрява пътната инфраструктура, толкова по-жестока ще е статистиката на трагичните случаи. Поради горните, коментирани от вас причини. Какво остава, като най-ефективен метод за нормално каране и спазване на правилата. Очевидно се налага намаляване на скоростта. Тя по закон в града си е 50км/час, но при тези добри пътища и с тези нови модерни автомобили, ма моля ви се. Не само джигитите, всеки нормален шофьор се увлича.В Ирландия, например, повсеместно по столицата, от кварталните малки улички, до големите многолентови булеварди са решили проблема с големи, добре оформени полегнали полицаи. През 200м, без компромис! Просто никой не може да превиши скоростта, а и не си струва, няма смисъл. Там, очевидно са имали същия проблем с джигитлъка, и са стигнали до тази крайна мярка, превърнала се в обичайно явление, едва ли не марка на града. Повдига се навсякъде - при пешеходна пътека (тя самата е на високото), пред обществени сгради и образователни учреждения, на стоп линии и дори имат повдигнати цели кръстовища. Да, просто цялата обща площ на кръстовището е надигната и никой не може да прелети през кръстовището, а превантивно намаля към него. Освен това масово са въведени кръговите кръстовища, дори и в малките кварталчета, където движението е слабо. Има ги пред входа на всеки голям супермаркет, мол или обществен паркинг. Така кръговото регулиране автоматично ограничава скоростта до безопасния минимум и е жестока пречка на всякакъв джигитлък. Просто и ефикасно. И, повярвайте ми, СВИКВА СЕ.
на 09.10.2014 г.
+3
 
 
Видях преди два дни два автомобила паркирали така че запушват цяла улица. Точно в този момент лейтенантче от Трето районно минаваше с червена папка под мишницата. След като го спрях и отправих апел да се сезира за нарушението същият ми каза че това не е негова работа и да се обадя в КАТ. Ако на това викат общи усилия никога не ще се оправим.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: