ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Взривяват 120-метров комин в Пловдив при драконовски мерки за сигурност!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:44 / 10.10.2014Коментари (4)8545
© Google
EVN България Топлофикация информира, че на 14.10.2014 г. (вторник) ще се извършат разрушителни дейности по събарянето на 120-метров комин на територията на отоплителна централа (ОЦ) "Юг", намираща се в Южна индустриална зона в района на бул. "Кукленско шосе" в Пловдив.

Разрушаването нa недействащия от три години комин е част от програмата на дружеството за модернизация на производствените съоръжения и спазването на съвременните екологични норми в Пловдив. 

С това дружеството продължава да допринася за по-добрите атмосферни показатели в града, което беше част от причините и за вече изградената модерна когенерационна централа през 2011 г. на основната производствена площадка в ТЕЦ "Север". ОЦ "Юг" се използва като поддържаща мощност при необходимост за захранване с повече топлинна енергия на ж.к. "Тракия".

Планът по събарянето е съгласуван с институциите, включително с органите на МВР, Община Пловдив и т.н. Дейностите по събарянето на комина ще са в диапазона от 15:00 ч. до 17:00 ч. на 14.10.2014 г., като конкретният момент ще зависи от готовността на екипите, подготвящи събарянето. 

По тази причина 30 минути преди определяне на старта на реалните дейности по събарянето достъпът с автомобили от бул. "Кукленски шосе" до района на ОЦ Юг ще бъде временно блокиран от МВР. 

Събарянето на комина ще бъде предшествано от звукови сигнали съгласно разпоредбите. Като индустриален район ограничителните мерки няма да засегнат жилищни части на Пловдив, обществени и социални институции. 

Проектът, по който EVN България Топлофикация работи от шест месеца, цели пълното разрушаване на неработещото съоръжение, чрез поставяне на заряд в основата, последващо събаряне и натрошаване на бетонните конструктивни елементи. 

Финалният етап включва транспортиране на строителните отпадъци до лицензирано депо, възстановяване на района на площадката, запълване, трамбоване, подравняване и почистване до условна кота терен. 

Като част от процедурата и мерки за безопасност ще се изгради специална защита от щитове, оградна мрежа, гуменотранспортни ленти, полиетиленово платно и бали със слама. 

Допълнително в зоната на събаряне на комина ще бъде насипан пясък. Проектът за събаряне на комина се извършва след проведена процедура по Закона за обществените поръчки. За изпълнител е избрано сдружение от фирми включващо: "Красин" ООД, "Хидрекс" ООД и "Ростер" ООД.

Коминът е изграден в периода 1978 - 1980 г. и се намира в центъра на терена на ОЦ Юг като заедно с котлите към него е спрян от производство преди три години. Съоръжението е служило за отвеждане на димните газове на 3 броя водогрейни и 2 броя парни котли в атмосферата. 

Като част от подготовката по събарянето EVN България Топлофикация изчисти 60 тона пепел, натрупана през годините в конуса на комина от изгаряне на мазут. На мястото на комина и котлите към него дружеството предвижда изграждането на заместваща модерна мощност за производство на гореща вода с номинална топлинна мощност от 30 до 40 MWth. Това значително ще подобри технико-икономическите и екологични показатели на цялата централа съгласно модерните стандарти. 

Заместващата инсталация ще използва като основно гориво - природен газ, а като резервно - промишлен газьол. По този начин горивните съоръжения в отоплителната централа ще бъдат заменени с такива от съвременен тип с по-добри технологични параметри и по-висок КПД. Целта е постигане на съвременните показатели за енергийна ефективност и покриване на нормите за допустими емисии на азотни оксиди, въглероден оксид, серен диоксид и прах.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Чудесно е, че започнаха да премахват тези отвратителни грозни комини. Онзи зад "Копчето" вече е в историята, сега и този. Дано махнат и комина на "Каменица", защото той е срамота за центъра на Пловдив.
+2
 
 
Само не разбрах с какво ще пречи комина на новата заместваща инсталация-нека си стои за красота.
на 10.10.2014 г.
+7
 
 
Лесно се бута,по-трудно се гради,но и това не е пречка,когато си монополист.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: