ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Кога ще ги стигнем... европейците
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:14 / 18.10.2014Коментари (12)9764
Докато другите градове правят своите първи уверени крачки в изграждането на велоалеи и улесняването и стимулирането на използването на велосипеди, в Пловдив се опитваме да проходим, за да направим своите първи сериозни крачки в тази насока.

Втори мандат вече слушаме за големия транспортен проект, който отдавна трябваше да се е превърнал в приоритет за пловдивските управляващи, но вече втори мандат е към края си, а този проект е все още на фаза "ЩЕ".

Проектът е жизненоважен, защото пряко влияе на живота ни в града, придвижването в него, въздухът който дишаме и здравето ни.

По последни информации, след около половин година Пловдив трябва да има 48 км велоалеи и 690 стоянки, поне така ни бе обещано от градската управа и изпълнителите на 19 март тази година. Дали ще бъде изпълнено? Можем само да се надяваме.

Това е само първата част от този мащабен и може би най-важен проект за града ни. Част от него е и изграждането на "умни" светофари, които да улеснят трафика в града, да намлят времето за пътуване, което ще намали изхвърлянето на вредни газове в атмосферата. Склонни сме да се обзаложим с който и да е местен управляващ, че това в този мандат няма да се случи.

И докато ние се опитваме да проходим по отношение на екологичния транспорт, в истинската, цивилизована Европа вече спринтират към финала.

В Копенхаген наскоро бе изградено красиво съоръжение - мост, предназначен единствено и само за велосипедисти.

"Велосипедна серпентина" (Cykelslangen) - нов двупистов мост само за велосипеди през пристанището - градът се доближи още повече до представата за идеален рай за велосипедистите.

Това не е единственият мост в града, проектиран за колела, но той има предимството, че изнася каращите встрани от бродещите пешеходци по крайбрежието, извива се по приятен начин и - не на последно място - изглежда чудесно.

Броят жители на града, които ходят с велосипед на работа е над 50%, а скорошно проучване показва, че дори когато добавите хората, които започват пътуването си извън града, 41% стигат до местоработата или учебното си заведение на педали.

Всъщност има повече велосипедисти в Копенхаген, отколкото хора, пет пъти повече велосипеди, отколкото коли, а велоалеите се простират на 400 км.

Може би в Пловдив е време да преосмислим приоритетите си и да започнем да действаме по тях, ако искаме да не се изложим пред европейците, когато сме домакини на събитията около Европейската столица на културата през 2019-та. А дотогава, насладете се в галерията от новото съоръжение в Копенхаген и нека помечтаем, един ден и ние да имаме такива.



Още по темата: общо новини по темата: 142
09.03.2024 »
13.09.2023 »
13.06.2023 »
20.01.2023 »
22.10.2022 »
03.10.2022 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
В Копенхаген автобусния билет за център-широк център е 24 крони или шест лева и нещо, в едната посока. За сметка на това е редовен. НО! Хайде първо да ги стигнем по доходи и после да си говорим за услпвия..
+2
 
 
Сигурен съм, че и такова нещо да се направи в България, отдолу в коментарите няма как да не се напълни с Х на брой малоумници, които за пореден път ще са недоволни и ще намерят все някакъв кусур! Ей затова никога няма да ги стигнем! В главите ни е голямата "дупка" между европейците и нас - тъпият ни манталитет!
+3
 
 
Сега да си дойдем на думата срещу нас да бягат пак не можем да ги стигнем
+8
 
 
кога ще ги стигнем ли?!?!?!?!?! Когато преди всичко започнем да пазим това което се прави... когато всички започнем да правим нещо за да се промени нещо към по- добро, а не само да стоим и да казваме- ееее т'ва няма ли кой да го направи...когато започнем да уважаваме труда на другите... когато спрем да се плюем взаимно... когато спрем да гледаме негативно на всичко заобикалящо ни... когато спрем да мрънкаме за всичко... когато преди всичко изявим желание да имаме нещо хубаво... защото дори и да се направи, не го ли пазим какъв е смисъла... вело алеи- добре... когато се научим че велоалеята не е за коли, а за колоездачи, когато се научим да пазим велосипедистите и пешеходците, когато те от своя страна не си мислят, че за тях закони няма..... да продължавам ли........ колко още много КОГАТО има..... и извода - няма да е скоро.....
+4
 
 
Ние никога няма да ги стигнем ,а те могат ли нас да стигнат ????
+10
 
 
Все управниците са ни виновни , но половината велосипедисти НЕ използват наличните велоалей ! Всеки ден гледам как се "врът" между колите по булевард България , който има велоалея от единия до другия край ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: