ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Цацаров: Под похлупака над КТБ ще се окаже дупка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:56 / 20.10.2014Коментари (0)3044
© Plovdiv24.bg
"Може би не сме действали елегантно, но действахме ефективно - с претърсвания, разпити, изземвания на документи. Прокуратурата не моли, а изисква".

По този начин главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред Би Ти Ви действията на прокуратурата по отношение Корпоративна търговска банка (КТБ).

"Когато в продължение на 2 години един политически и икономически седмичник публикуваше таблици, в интерес на истината - точни таблици и анализи, някои каза ли, че това е удар", попита Цацаров.

Главният прокурор посъветва да се изчакат още да стане готов докладът на одиторите на БНБ за състоянието на КТБ. Той посъветва Иван Искров да не крие доклада, но беше категоричен, че не знае какво пише в него.

"За да не оставим убеждението, че някой е действал в интерес на някого, а друг крие нещо - нека това, което пише в доклада, бъде представено публично. Тогава ще стане ясно дали сме действали ефективно", коментира Цацаров.

На 20 октомври изтича крайният срок, който Българската народна банка даде на трите одиторски фирми, проверяващи банковата група КТБ, за изготвяне на техните доклади.

Действията срещу евентуалните "убийци" на Делян Пеевски главният прокурор определи като "срамна грешка на прокуратурата".

"За мен това обвинение беше грешка. Това е твърде срамна грешка на прокуратурата", призна Цацаров.

Той обаче призова онези, които твърдят, че висши длъжностни лица са действали под влиянието на Делян Пеевски в разследването на негови убийци или са били направлявани по някакъв начин от въпросния човек, да направят следващата крачка и да кажат имената на тези прокурори и следователи.

"Под похлупака, държан над КТБ, ще се окаже дупка и ще стане ясно колко хора са се хранили от тази дупка", коментира още Цацаров. 

Той обеща, че някои ден имената на тези хора ще станат ясни, но в момента не може да ги разкрие, тъй като това представлява следствена тайна.

"Няма да скрия нито един разпит и документ", закани се Цацаров и бе категоричен, че финансовият интерес няма партиен цвят.

Запитан дали познава Делян Пеевски главният прокурор отвърна, че го познава така, както и много други лица - Цветан Цветанов, Бойко Борисов и други.

Двамата са се запознали в Народното събрание, подчерта Цацаров. По отношение на разследването срещу Христо Бисеров и сметките в Швейцария Цацаров коментира, че за съжаление разкриването на банковата тайна в Швейцария е много трудно.

"Не ме карайте да правя предсказания какво ще се случи", отговори той на въпрос дали швейцарската страна все пак ще отговори на нашето искане за информация по отношение на сметките на Бисеров.

За случая в село Горни Лом и взрива в завода "Миджур", взел 15 жертви, Цацаров бе категоричен, че многократно е превишен капацитетът на мините, които могат да бъдат съхранявани и утилизирани в завода.

Главният прокурор обяви, че всички данни за количеството мини, които са били в завода в минутите преди взрива, трябва да се превърнат в обвинение не само към длъжностни лица от самото предприятие, но и към всички онези хора, които са позволили или разрешили натрупването на подобно количество без необходимия за това капацитет.

"Ще се опитам да си свърша работата", обеща Сотир Цацаров в отговор на въпрос как ще гарантира на хората, пострадали от наводненията в страната, че някой ще си понесе отговорността.

С уговорката, че и той е част от държавата Цацаров попита риторично "каква е тази държава, която не си знае язовирите или реагира само, когато някой от тях прелее" и "каква е тази държава, която не може да установи нормален контрол върху боеприпасите" и "живее от Челопечене, през Варна и Мизия до Миджур".

"Нещо става, всички правят проверки, но проблемите си стоят. Не снемам своята отговорност, но на тези въпроси при общи усилия има решение", завърши той.


Още по темата: общо новини по темата: 104
06.10.2021 »
10.01.2018 »
16.08.2017 »
04.12.2016 »
09.06.2016 »
13.04.2016 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: