ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Висока оценка за българския туризъм на среща в Атина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:24 / 23.10.2014Коментари (0)1177
©
Служебният зам.-министър на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев участва в срещата на министрите на туризма от страните членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) в Атина. Тя бе посветена на изграждането и подпомагането на икономическото сътрудничество в Черноморския регион. Форумът бе организиран от правителството на Гърция, която председателства ротационно ОЧИС, от Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН и Гръцката туристическа организация. Срещата, в която участваха 17 държави и 4 международни организации, бе ръководена от Н. Пр. Талеб Рифай, генерален секретар на СОТ, и министъра на туризма на Гърция Олга Кефалояни.

В рамките на форума всички страни подписаха меморандум за разбирателство съвместно със СОТ за развитие на туризма в региона и за превръщането на Черно море в утвърдена международна туристическа дестинация с обща стратегия за брандирането му като регион с изключителни условия за предлагане на глобални туристически продукти - морски туризъм, културно-исторически, в това число като люлка на европейската и средиземноморската цивилизация, планински и др. Освен меморандума в Атина бе приета и обща декларация на министрите на туризма на страните членки на ОТИС.

По време на дискусиите бяха изтъкнати богатите възможности на България като морска дестинация, както и потенциалът на българските планини, екотуризма и др. В изказването на зам.-министър Ботев на форума бе посочена ролята на Черноморския басейн и на съседните държави за световната и европейската култура и цивилизация и бе припомнено, че районът на Черно море е свързан с множество легенди и факти, станали знакови в историята - като Походът на аргонавтите, Пътят на римските императори, Пътят на коприната и др. Ботев специално припомни старото латинско име на Черно море Понтус Еуксинус (гостоприемен мост) от римско време и подчерта, че името ни задължава да помним и работим за това Черно море да бъде винаги приятелски мост между държавите, които да развиват съвместно туризма, културно-икономическото сътрудничество и винаги да остават добри приятели и съседи.

Извън форума зам.-министър Ботев проведе срещи с Н. Пр. Талеб Рифай и с директора на отдел "Европа" в СОТ Исабел Гараня. Талеб Рифай потвърди официално заявената готовност на Световната организация да подпомага България в изграждането на националния мастерплан за устойчиво и дългосрочно развитие на туризма като индустрия, в това число създаването и въвеждането на системата ЕСТИ за отчитане и управление на туристическите потоци и туристическата информация. Талеб Рифай сподели през зам.-министър Ботев прекрасните си впечатления от България и това, което страната ни прави като политика в туризма, особено стратегията за развитие на СПА и балнеотуризма на основата на минералните води в съчетание с културно-историческото наследство.

По време на срещите в Атина особено оживление предизвикаха познанията на зам.-министър Ботев за историята на остров Крит и Минойската цивилизация. Оказа се, че фамилията на министър Кефалояни произхожда от Ретимно на Крит - град, който Ботев е посещавал и който по историята и културата си е изключително близък със Созопол. Логично двамата ръководители на туризма предложиха да започне процедура за побратимяване на двата морски града, както и да се проучат възможностите им за взаимно промотиране на културно-историческото им наследство и туризма.

Бранимир Ботев поднесе на министър Кефалояни филми и книги за българския туризъм и чудесата на България, както и икона на Св. Георги Победоносец, реплика на творбата на най-известния български иконописец Захари Зограф от 1837 г., като знак, че Св. Георги е популярен и обичан като закрилник както на България, така и на Гърция. В срещата участва и министърът на търговския флот и на морските дела на Гърция Милтиядис Варвициотис.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: