ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
EVN категорични: Ще си плащате за тръбите дори да нямате парно!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:33 / 29.10.2014Коментари (56)15930
©
Такса "сградна инсталация" продължава да се дължи от клиентите, когато те имат имоти в сгради етажна собственост, които не са се отказали от топлофикационната услуга, тъй като клиентите са собственици на тази сградна инсталация. Това заяви говорителят на дружество EVN Петър Костадинов.

Той коментира, че за топлофикационното дружество подобен казус не съществува. Костадинов призна, че наистина от средата на тази година в държавите-членки на Евросъюза се прилага Директива за правата на потребителите, но в България тя е транспонирана в Закона за защита на потребителите. 

Във вътрешното ни законодателство Законът за енергетиката, който е специален, има предимство пред останалите, включително и Закона за защита на потребителите.

"Така че за дружество EVN подобен казус - право на отказ от такса "сградна инсталация" не съществува", категоричен е Петър Костадинов. 

Според него информацията, огласена от Сдружението за правна помощ на потребителите, е интерпретация и въвежда клиентите в заблуждение. 

"Те дори са подложени на манипулация, а в началото на отоплителния сезон това ще провокира отказ от плащане на услугата", смята говорителят на EVN.

Що се отнася до правото на клиентите да подадат заявление за отказ от такса "сградна инсталация", Костадинов обясни, че ако има желаещи, никой няма да бъде върнат и в EVN ще приемат заявленията. 

След това обаче клиентът ще получи аргументиран отговор какво се случва с неговото заявление, допълни Петър Костадинов.

"Очакваме това недоразумение да се изчисти. Ако изпълним тази европейска директива, това означава просто да спрем!".

Това заяви председателят на Асоциацията на топлофикациите Илия Николаев. Той коментира огласеното от Сдружението за правна помощ на потребителите право за отказ от такса "сградна инсталация" като "реклама и добра форма на изява на някакъв адвокат".

"Дори това право за потребителите да го има, няма как да се случи у нас. Това би означавало буквално да спрем!", категоричен е Николаев. 

По думите му, отказът на клиентите от такса "сградна инсталация" ще доведе до бъркотия, тъй като не е ясно къде ще отиде тази енергия и кой ще я плаща.

"Просто това е абсурд!", убеден е председателят на Асоциацията на топлофикациите.

Източник: радио "Пловдив"



Още по темата: общо новини по темата: 5
04.06.2015 »
15.11.2014 »
07.11.2014 »
04.11.2014 »
28.10.2014 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Имам вапрос към желаештите да се откажат от парно. Кои да ви заплаща топлинната енергиа която ще получавате от стените нагриавани камаче по камаче. Неплащането на цградната инсталатсия ще доведе до палното унищожаване на парното и ще ни варне в усложиата на живот от преди 50 години, както се случи преди15 години в голяма част от малките градове. По тамните ни саграждани изкопаха и предадоха на вторични суровини и тръбите от земята
+1
 
 
Като зема ъглошлайфа и ги махна от мойта собственост, ш видим кой на ного ш плаща :3
0
 
 
Асен Серафимов;Според мен,това не е отчет,а уточняване на кражбата.
+1
 
 
Assen Serafimov : Прав си. ..докато си седем и правим само коментари...бългрите ще станем малцинство. ...защо един ром не съм чула да плаща за тръби. ..или за ток...??? Така ще си погинем като овце ....Трябва тоя народ да се вдигне а не само до се пише и да се говори! !!
+1
 
 
Момичета и Момчета, не се ядосвайте излишно. Президента на РБ беше привикан на отчет в централата на EVN, а вие се оплаквате за някаква си такса, ще я плащате даже и да живеете на палатка. Нали шефа на ЕВН трябва да си прибере 73-те хиляди лв. месечна заплата, а не е само той има и още доста като него в системата. ;)
+1
 
 
Хайде отново да ги съдим за нарушаване на правата ни! Толкова са нагли, че не се търпят!
0
 
 
Аз нямам парно, но разбирам всички, които имат. Дано сред тях има и по-обиграни юристи. Да се гонят тези австрийски пиявици до дупка! Ако трябва и в Страсбург! Не може ре-це с доживотна присъда да осъжда България за лошо отношение към него в панделата, а такава фирма да не може, още повече, че е нарушила куп разпоредби. Кво като са австрийци
+2
 
 
Костадинов си гледа единствено от неговата си камбанария. Формално погледнато, EVN са си "опекли" работата, като принудиха абонатите да плащат енергията, постъпила в абонатната станция. Така тях изобщо не ги интересува кой и как плаща енергията СЛЕД абонатната станция, важното е, че те си прибират паричките, всичките... Истината е, че при това положение т.н. "загуби от сградна инсталация" все някой трябва да ги плати. Според Закона за енергетиката, това са собствениците на имоти, през които минава инсталацията + дялово разпределение на общите части. Абсолютно съм съгласен, че е несправедливо и невероятно погрешно човек да заплаща "стока" или "услуга", която не желае да потребява!!! Но сегашния Закон за енергетиката регламентира точно такова дялово разпределение. Така че Костадинов за момента е прав. Сега трябва да се намери начин този закон да се атакува като противоречащ и несъвместим с новата Европейска директива, но юридически, докато не бъде променен, за съжаление трябва да се спазва. Вероятно, ако бъде сезирана ЕК, тя ще започне наказателна процедура срещу България и ще принуди нашите законотворци да променят този закон и да го приведат в съответствие с европейските норми. Само че тогава ще стане това, от което всъщност страшно много се страхува Костадинов - тогава загубите от сградна инсталация ще трябва да бъдат покривани от реалните потребители на парното, което ще оскъпи доста услугата, и наистина ще накара много от абонатите да се откажат от ползването на парно. И това е лавинообразен процес, защото в една сграда колкото по-малко ползват парно, толкова по-големи са загубите от инсталацията. Истината е такава, каквато я казаха вече в коментари по-долу - парното е изгодно САМО ако почти всички апартаменти в блока са абонати. Само така загубите от инсталация всъщност на практика ги няма, тъй като тези загуби на практика се ползват като топлинна енергия от всички!
+3
 
 
Европ. закон е над националния, така че ако наистина това там е заложено, няма какво да се плюнчат от ЕВН. Интересно ми е как така един закон е по-закон от друг закон...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: