ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанин съди държавата в Страсбург за сбъркани изследвания
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:09 / 09.11.2014Коментари (17)18665
©
Безпрецедентно дело срещу България в Страсбург заведе мъж от Пловдив, съобщи Нова телевизия. Той съди държавата, че у нас няма единни стандарти при взимането и отчитането на кръвните проби на пациентите. Всяка медицинска лаборатория работи по свои критерии. Един грешен резултат може да изпрати човек на смъртно легло, твърди пациентът Георги Шушутев. Мъжът търси справедливост в Европейския съд по правата на човека.
Преди 8-години Георги Шушутев случайно разбира, че е носител на хроничен вирусен хепатит. Подлага се на дълго и скъпоструващо лечение във Военномедицинска академия - София. Лекарите успяват да подтиснат вируса и да го излекуват.

За да се увери, че е напълно здрав, отива в частна лаборатория в родния си град Пловдив. И вместо обнадеждаващи, резултатите от кръвните проби се оказват стряскащи. Вирусът не е подтиснат. И този резултат преобръща животът му.

"Почти до припадък бях. Започнах спешно да търся познатите си от Турция, за да проуча как стои пазарът с черния дроб въобще и като операция колко струва", каза той.

В отчаянието си мъжът видял единствения шанс за живот в чернодробна трансплантация в Израел или Турция. За присаждането му поискали над 100 хиляди долара. И преди да престъпи към операцията, решил да направи две нови изследвания, едното от които в Германия. Резултатите и на двете били отрицателни. Това му дало основание да съди лабораторията в Пловдив за грешка в кръвните му проби. Но губи делата в съда, защото не може да докаже къде е грешката.

"И най-странното, което се случва пред пловдивските съдилища е, че те приемат факта, че резултатът е грешен. Не може в такава ситуация да се очаква ние да доказваме точно къде по веригата- дали консумативите в лабораторията, дали техниката, дали човешкия фактор при отчитането и разчитането на изследванията е довело до този краен явно погрешен резултат", коментира председателят на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека Михаил Екимджиев.

"При заведен иск от 2 хиляди лева, който беше просто минимален , бях осъден на 4160 лева да платя хонорари на адвокатите на лабораторията", споделя Шушутев. От частната лаборатория твърдят, че кръвните изследвания на мъжа са направени по всички медицински изисквания и няма допусната грешка от тяхна страна.

Георги твърди, че съди България не само заради липсата на справедливо правосъдие, но и заради липсата на единни критерии при взимането и разчитането на кръвните резултати. "Това е психологически стрес. Ти започваш да виждаш края на живота си. Парите не са важни за мен. За мен е важно първо хората, на които им предстои да правят изследвания, тепърва да избегнат моята участ. Да избегнат моите грижи и моите стресове", казва той.

"Той трябва да бъде обезщетен и това са нормалните европейски практики, когато става въпрос за правата на пациенти", категоричен е Екимджиев. Делото на Георги Шушутев срещу България ще продължи в Страсбург най-малко четири години.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Здравейте казвам се Данаил Лазаров от град Варна на 30 години и при мен в момента се получава това, че аз бях несправедливо обвинен от варненската полиция в лицето на второ РПУ на МВР-Варна чрез подправени показания на свидетели като полицията умишлено и съзнателно е накарала единия свидетел да лъжесвидетелства срещу мен и също да даде показания от името на баба си, която изобщо не е била разпитвана, както и да я разпише от нейно име в протоколите за показанията и по този начин е сформирано обвинението срещу мен и моя съпроцесник и ние бяхме признати за виновни от съда за нещо в което аз нямам никаква вина. Свидетелите също им казват това на съда, но никой не се интересува вече от истината! Който иска може подробно да се запознае с моя случай от форума на сайта lex.bg от този линк: http://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=13&t=61557
0
 
 
5 лаборатории да обиколите в Пловдив, и петте ще са с различен резултат и той няма да е правилния.
0
 
 
тази лаборатория и на мен бе6е сбаркала изследванията....;(
0
 
 
Защо България-да съди Лабораторията!
+1
 
 
Че съди държавата е ясно, ама не ми става изобщо ясно, какво не е достатъчно да ги осъди тия малоумни лаборатории тука, като с такива резултати могат да те пратят на оня свят. Ако си има резултата черно на бяло, както и резултатите от чуждите лаборатории, не разбирам как така писанец се измъкват от това??? Аз освен корумпирана съдебна система, друго не мога да предположа.
+3
 
 
Съчувствам на човека, но мисля, че този Съд за правата на човека трябва да бъде най-сетне закрит. Той е начин за какви ли не хора да се жалват за какво да е. Факт е, че престъпник с доживотна присъда, изтърпяващ наказанието си в Бобов дол, успешно осъди България в Страсбург заради лоши условия. Какво иска той? Убийци да изтърпяват наказанията си в "Шератон" или на някой черноморски курорт? :( Ако, дай, Боже, се отрежат парите за четвърто и следващо дете, цигойнерите ще ревнат в Страсбург и 99% ще спечелят. Законодателните документи трябва да са над една морално остаряла хартия от февруари 1948 - "Всеобща декларация за правата на човека" Дойдоха малко по-различни времена
-9
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
на 09.11.2014 г.
+9
 
 
Правилно постъпва човекът! От такъв стрес може друга болест да го хване.
+5
 
 
Апаратчетата, които продават за измерване на кръвната захар също са некачествени!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изграждането на АМ "Тракия"
Политическо противоборство в САЩ
Бюджет 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: