ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Предлагат надписи на улиците, за да се пазят пешеходците
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:30 / 14.11.2014Коментари (15)3323
©
Надписи "Погледни наляво" и "Погледни надясно" да бъдат поставени върху платната за движение на местата, където пресичат пешеходци, за да им напомнят да се огледат за приближаващ автомобил. 

С такова предложение е излязла на последното си заседание Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.

Мярката е предприета заради множеството инциденти с пешеходци. Комисията отчита, че страната ни заема челно място сред държавите в ЕС по такива произшествия. Според статистиката за последните 13 години у нас са прегазени 31 497 души, от които загиналите са 2936-има.

Сред тях децата до 6 години са 1069 (48 загинали), от 6 до 14 години са 4003 (93 загинали), тийнейджърите от 15 до 17 години са 1212 (26 загинали), младежите от 18 до 24 години са 2224-ма (106-има загинали), хората от 24 до 64 години са 13 582-ма (1248 загинали) и възрастните на над 64 години са 9237 (1374-рима загинали).

Като основна причина за инцидентите с пешеходци е посочено внезапното им изскачане на платното, както и преминаването им по тъмно, а също и между паркирани автомобили. Вината у водачите пък е свързана най-вече с несъобразена скорост и нарушаване на правилата в зоните с кръстовища, спирки и пешеходни пътеки.

За да се намалят тези случаи, комисията е изготвила план за въвеждане на няколко мерки. Едната от тях е именно по английски модел да се поставя надпис, подсещащ пешеходците да се оглеждат, преди да преминават по зебрите и останалите места, на които се пресичат улиците. 

Подканването към тях да погледнат наляво или надясно ще зависи от посоката на движение на колите и самите пешеходци. Звеното дава за пример и практиката в Холандия, където на 15 ­ 20 м преди пешеходните пътеки се нанасят напречни линии, предупреждаващи водачите, че наближават зебра. В Швейцария пък пред училищата се поставяла предварителна маркировка, че наближава зона на интензивно пресичане на деца. 

В други страни залагали и на измерители на скоростта, които посочват на водача с колко километра в час се движи неговият автомобил, както и повдигнати и кръгови миникръстовища и изнесени бордюри.

Най-ефективен по отношение на ограничаването на инцидентите с пешеходци обаче бил надписът в Англия. Освен това този метод позволявал бързото му прилагане на голям брой места. 

"Пред детските и учебните заведения на основните пешеходни пътеки да се поставят надписите "Погледни наляво", "Погледни надясно". 

По този начин, естествено, децата ще бъдат подканяни всеки ден да поглеждат наляво и надясно дали идва автомобил, преди да слязат на платното за движение. В рамките на една учебна година те ще погледнат милиони пъти наляво и надясно, преди да пресекат, нещо, което не може да се постигне така бързо с редица други мероприятия", пише в протокола от заседанието на комисията, която е категорична, че новата мярка ще спомогне за създаването на навик у децата да се оглеждат, преди да пресекат улицата. 

За целта е решено да се поиска от МРРБ да направи съответните промени в Наредба №2 за въвеждане както на надписи за пешеходци, така и на изнесени тротоари, кръгови миникръстовища и други мерки, които се прилагат в Европа за безопасността на пешеходците.

Друга стъпка, предприета от комисията, е свързана с установяването на всички опасности и затруднения по маршрута на първокласниците от дома до училището и обратно. За целта е поискано съдействие от МОН.

Идеята е, изминавайки пеш разстоянието, родителите заедно с децата си да оценят ситуацията. След това училищната комисия по безопасност на движението съвместно с Пътна полиция трябва да внесат в съответния общински съвет предложения за отстраняване на нередностите, а той от своя страна да се съобрази с тях през 2015 година. Идеите за промени трябва да се качват на сайтовете на школата и на местните парламенти.

Комисията предлага още да се запази традицията октомври да бъде месец на пешеходната безопасност, като в кампанията се ангажира МВР, тъй като последното тримесечие на годината е с най-голяма концентрация на такива инциденти.



Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
С двете ръце съм за. Дано го приемат това изменение.
+2
 
 
Като знам колко бързо се износва това бялото ...
+1
 
 
Дори и да е написано, дори и някой да го повтаря на място.. българина като е прост.. и Господ не може да помогне...
+2
 
 
Да не говорим ме такива ли дебили станахме да ни трябва надпис?
Накъдето и да отива тълпата – бягайте в обратната посока. Тя винаги греши.
на 14.11.2014 г.
+4
 
 
Трябва да се сложат и надписи на платното, които да предупреждават и шофьорите. За много колеги на пътя, пешеходната пътека е просто някакви бели петна, които не значат нищо. А на пешеходците да припомня, че с тъмните си дрехи вечер са като невидими нинджи. Също така вечер, когато пресичат след току що преминал автомобил също са невидими. Минавайки зад автомобил с включени фарове, пешеходците са в нещо като черна сянка, заради ярките фарове.
+2
 
 
В Англия тези надписи се слагат на пешеходните пътеки заради обратното движение и да не се бъркат чужденците.Тук какво ще помогнат само някоя умна глава от общината може да обясни
+1
 
 
Ченгелите по цяяяял ден спят в патрулките. Ако всички ги впрегнат, то на най-възловите места винаги ще има по някой полицай. За пешеходците не знам дали ги респектира присъствието, но винаги като има катаджия на пешеходна и шофьорите карат доста по-бавно. Да не забравяме обаче, че ако ще и личен асистент да слагате, тъпунгера си е тъпунгер - той заслужава да бъде мачкан и скубан за пари. Обществото трябва да е безмилостно жестоко към идиотите, защото те сами няма да проумеят,че са прости, трябва ние да им го показваме, да ги глобяваме за щяло и нещяло. Маймуните от думи не разбират само от тояга и от липса на храна(пари за храна)
+1
 
 
Какъв ще е точно ефекта от тези надписи на пешеходни пътеки след като повечето говеда прости балкански изскачат където им скимне щото ги мързи да изминат заветните 10 метра до пешеходната пътека?
+13
 
 
Надписите са полезни, но по-добър резултат, несъмнено, ще даде засилен контрол на КАТ и към водачите и към пешеходците
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: