ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Овчар от Пловдив сезира Брюксел заради забраната за отглеждане на добитък
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:45 / 18.11.2014Коментари (17)5946
©
Наскоро местната власт в Пловдив прие поправка в общинска наредба, според която само в крайните квартали могат да се отглеждат селскостопански животни: максимум три овце, две прасета, една крава, един кон и до 50 гълъба. Нашият екип се срещна с един овчар от градски тип, който отглежда 125 овце в пловдивски квартал.

Бай Аврам е на 61 години и има висше икономическо образование. Захваща се с овчарлъка преди 3 десетилетия, след като е изгонен от местния завод за мотокари - гордост на социалистическата икономика. В него Бай Аврам се опитал да организира работническа стачка заради студа в халетата:

Черната овца

"От 81-ва година не съм получавал заплата. Каквото съм изкарал от животновъдство, от земеделие - с това живея. За мен човек да бъде независим, и да няма кой да го управлява над него, освен Бог - от това по-ценно няма! А, бе, прави те свободен, защото тези животни седят постоянно, те са зад гърба ти. Те са зад гърба ти! Тя /овцата/ дава млеко, месо, вълна за фанели... за това... И просто не те е страх, че някой ще те изгони от работа. От никой не те е страх. Над мен няма бизнесмен. Аз ги гледам хората как се страхуват да си изкажат мнението, защото утре няма да ги има на работа!", категоричен е той.

Овцете на бай Аврам не пречат никому, но попадат под ударите на закона, тъй като формално погледнато, пасат в рамките на града.

Решил е да се оплаче от местната власт в Брюксел - за дискриминация над стадото му: 

"Тази наредба е направена от хора, аз ги казвам - това са екологични диваци! Не може в страни като Англия, Холандия овцете да се ползват вместо косачки: с овце пасат централните паркове в Лондон! Мой'та внучка се върна от Лондон и вика: "Дядо, там овцете пасат в централните паркове в Англия"... Значи, ония лондончани какви са?! По-загубени ли са от нас, по-неграмотни ли са или по-диваци?! Площадът "Сан Марко" в Рим е покрит с гълъби!...".

Те са мъдри

Бай Аврам се чуди защо чиновниците смятат за голямо нарушение човек да пасе овце в крайградските полета, а в същото време си затварят очите пред едно истинско нарушение - незаконното сметище за строителни отпадъци.

Бившият икономист смята, че природните закони са много по-мъдри от взаимоотношенията между хората.

"В стадото, например, най-жизненото взима надмощие. То създава поколение. Например, ако имате два-три коча, които работят в момента, най-жизненият, най-здравия, най-силният - той, разбираш ли, мори стадото! ... Докато при човека - парата! Затуй човешкият род се изражда. Изражда се ,защото този, който има пари, привлича най-хубавото момиче, най-здравото, най-жизненото.", обяснява бай Аврам.

И за да докаже, че не всичко на този свят става с пари, той е решил да докара стадото пред общината и да попита чиновниците: Кое е по-важно - наредбата или живота на неговите 125 овце.

Източник: btv








Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Я първо се научи да пишеш с кирилица!Град Пловдив е град,а не селска мера!Който иска да гледа добитък да си ходи по родните места!
+1
 
 
Разбира се 4е мойе да гледа добитак. ..какво като сме голям град. ..помня когато ни бутнаха ку6тата 86 год. ..в нея в продулйение на. ..66 години дядо ми и ба6та ми гледаха крави. .прасета. .малки пилета. .с това се прехранваха. ..сумати хора. ..а йивеехме на куку6. ..сто4на гара ки4ука. ..на никои не пре4ехме. ..но. .комунистите. .трябва6е. .да бутат. ..без пари. .строяха панелки. ..заробваха те с ДСК кредити. ..и така. ..да не досайдам. ..от собственици на голяма фамилна ку6та с огромен двор. .470 кв м. ..ни навряха в панел. ..Ба6та ми не го прийивя. ..89 г по4ина на 57 год. .Сега в това време. ..4овек сам ре6ава. ..какво да работи. ..кому пре4и. ..или мойе би миризмата. ...да мири6е. ..но като го хапваме не ни мири6е, нали? Хаиде хора. ..нека будем по толерантни. ..йивея в Тирол. .Австрия. ..тук наистина мири6е. .на крави. .тор. ..но на никои не му прави впе4атление. .Всеки увайава труда на другия. ..
+6
 
 
Благодарение на човека вие пплучавате чиста храна произведена без да се налага за превеза 'и от евентуално друго място да се пилеят стотици литри гориво. Освен това човека е достатъчно смел и е взел живота си с в собствени ръце, той е смел и не разчита на "великия шеф, който да му даде 450 лв заплата". Уважавайте труда му, нека има повече хора като него!!!
+6
 
 
В някои крайни квартали има възможност да се отглеждат. Човекът е на 60 г не е пенсионер, а това е животът му.
+1
 
 
Както съжителстваме с мръсните мангали, е така!
+5
 
 
А този човек как да изкара остатъка от живота си ?
+2
 
 
Народът ни е много странен. В предната статия, когато се писа, че Общината забранява отглеждането на животни с изключение на няколко квартала, се плюеше по общината, че не ги е забранила на цяло, че щяло сме да се напълним с бълхи и т.н. и т.н. Сега, понеже явно трябва пак да се плюе по общината (не е ясно защо винаги трябва да се плюе), се защитава точно обратната теза, че видиш ли трябвало да си е разрешено навсякъде отглеждането на животни и както този под мен е написал, селскостопанските труженици да могат да се трудят и в града ни. Къде е логиката?? И защо винаги се получава така, че каквото и да излезе като новина, коментарите са преобладаващо оплюващи, та ако ще и да са на 180 градуса спрямо предната статия, но важното е да са оплюващи. Нещо не разбирам тази странна ситуация.
0
 
 
Подкрепям го напълно. Човекът се труди. Не може някакви бюрократи дето не различават овца от гълъб, да решават съдбата на Пловдив!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Държавата прехвърли 4 имота и Небет тепе за стопанисване на общината
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: