ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Сови избраха за свое обитание двора на пловдивска детска градина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:39 / 21.11.2014Коментари (3)7620
За Пловдив се знае, че е уникален град - древен, красив, гостоприемен, със защитени територии насред силно урбанизирания град. А колко от жителите на Пловдив знаят, че дворът на една детска градина в подножието на Младежки хълм е мястото, което над 150 горски ушати сови избират за свое обитание през зимните месеци? 

Това характерно струпване на сови, което може да се наблюдава ежегодно, силно е впечатлило наблюдателните малчугани, техните родители и възпитатели. Така се заражда идеята в ЦДГ "Чучулига" да се обособи екоплощадка, посветена на птичето разнообразие. Проектната идея "Чучулигата разказва" е харесана и одобрена за 100% финансиране от Министерството на околната среда и водите по програма "За чиста околна среда" с мото "Обичам природата и аз участвам - 2014". 

По линия на проекта, дворът на ЦДГ "Чучулига" се сдоби с екокът, оборудван с 18 ниски дървени пънчета - маси и столчета, 5 хранилки за птици, 4 поилки за птици, 5 гнездилки и 2 къщички за катерици. За наблюдение на птиците около обособения детски кът са закупени и бинокли.

Монтирани са 4 интерактивни модула и информационни табла за изучаване на конкретни елементи от биологичното разнообразие и необходимостта от опазването му. Децата вече разполагат и с набор от определители за птици и други интересни помагала.

Децата от ЦДГ "Чучулига" представиха вчера резултатите от четиримесечния труд по изграждането и оборудването на еко-къта и проведоха първите си открити уроци по "Нашето биоразнообразие", "Зеленото богатство на Пловдив" и "Какво знаем за птиците на Пловдив". 

Техни "преподаватели за един ден" бяха партньорите на детското заведение по проекта - еколози от дирекция "Екология и управление на отпадъците" към Община Пловдив и експертите от Българското дружество за защита на птиците. Активността на децата и техните екологични познания силно впечатлиха гостите на събитието - кметът на район "Централен" Георги Титюков, директора на дирекция "Екология и управление на отпадъците" доц. Стефан Шилев, началника отдел "Образование" Донка Щилянова.

Кметът на "Централен" Георги Титюков поздрави децата и им пожела да бъдат все така екологично насочени и активни, да се гордеят с богатството на страната и града ни, да се гордеят с това, че живеят в красив и богат град какъвто е Пловдив. 

Доц. Шилев поздрави екипа на детското заведение за постигнатите по проекта резултати, а на децата пожела да продължават да опознават природата, да наблюдават с нестихващ интерес процесите в околната среда, да търсят взаимовръзките между човека и натурата във всичките й измерения.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 22.11.2014 г.
0
 
 
Такива къщички и хранилки може да се поставят във всяка детска градина и училище - нищо, че няма птици. При добри условия, птиците ще дойдат. Дори и пилон за щъркелово гнездо може да се сложи.
+3
 
 
Сигурно тази детска градина е предучилищна за магьосници, някъде вътре трябва да е и Хари Потър! :D
+3
 
 
Тия сови са там поне от 20 години, аз поне тогава за пръв път ги видях. Може би трябва да се преименува детската градина от "Чучулига" на "Сова".
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: