ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
МУ Пловдив финансира 32 докторанти да правят нови открития
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:11 / 24.11.2014Коментари (0)4219
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Медицинският университет в Пловдив създаде нови начини, за да мотивира младите учени да правят нови открития. Те са свързани и с тяхната реализация на пазара на труда, след като завършат висшето си медицинско образование. Това стана възможно благодарение на проекта "Докторрант", в който са включени 32 докторанти по акредитирани научни специалности.

"Дейностите в Проекта бяха насочени към развитието на научния потенциал чрез създаване на привлекателни условия за научна кариера, професионално израстване и квалификация и специализация на докторантите. 

Екипът за управление е наясно, че качеството на провежданите научни изследвания зависи преди всичко от човешкия потенциал - висококвалифицирани и мотивирани млади изследователи. 

Университетът залага като приоритет провеждането на ефективна политика за създаване на атрактивни условия за научна дейност, повишаване на професионалното самочувствие, и не на последно място, икономическия и социален статус на докторантите с цел привличането и задържането на млади и талантливи хора в науката", сподели на пресконференция проф. д-р Стефан Костянев, ръководител на проекта и Ректор на МУ-Пловдив.

Друга важна цел е създаването на устойчиви партньорства между Университета и научно-изследователски и бизнес структури в областта на медицината, фармацията и общественото здраве на регионално и национално ниво. 

Проектът в значителна степен допринесе и за повишаване качеството на научните разработки на докторантите и развитието на академична среда в МУ -Пловдив чрез подобряване условията за обучение и научно-изследователска работа. 

Проф. д-р Виктория Сарафян, зам. ректор по научно-изследователската дейност на МУ-Пловдив допълни, че в проект "Докторант" са взели участие 32 докторанти. 

"В рамките на този проект е закупена специализирана литература - общо 29 научни издания в помощ на докторските програми. Целенасочената подкрепа за професионална реализация в научна кариера, заложена като една от основните дейности в проекта, мотивира младите хора за завършване на докторската програма и придобиване на научна специалност.", заяви пред журналисти проф. Сарафян.

"Реализацията на този проект даде отговор на голяма част от проблемите на докторантите в МУ - Пловдив. За представителите на целевата група се реши един от основните проблеми, свързан с недостатъчни средства за консумативи и реактиви, като закупуването им се осъществи съобразно заявените индивидуални нужди на докторантите", съобщи заместник ректорът по международно сътрудничество и проектна дейност на МУ-Пловдив проф. Мариана Мурджева. 
 
Тя уточни, че 22 докторанти от Проекта са били командировани с цел участие в международни научни форуми, на които представиха резултатите от собствените си научни изследвания.

"Отпуснати са стипендии за докторантите, които отчасти решават проблема с ниското заплащане на редовните докторанти и отсъствието на заплащане при докторантите на самостоятелна подготовка", допълни проф. Костянев.

"Създадени са партньорски контакти с две от най-големите европейски университетски асоциации, към който МУ-Пловдив е подновил членството си - Европейска университетска асоциация и съвета за обучение по докторски програми към нея "EUA-CDE" и "ORPHEUS" - организация на европейските докторски програми по биомедицина и медицински науки", обобщи подкрепата за международни контакти на целевата група проф. Мурджева.

Всичко това стана възможно благодарение на разработения, спечелен и успешно изпълнен проект ДОКТОРАНТ, BG051PO001-3.3.06-0011 (Докторантско Обучение в МУ - Пловдив за Компетентност, Творчество, Оригиналност, Реализация и Академизъм в Науката и Технологиите) с финансова подкрепа на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013, съфинансирана от Европейски социален фонд на Европейския съюз. 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: