ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Политически
Общество
Стават ли все по-неграмотни българските учители и цялото ни общество?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:55 / 06.12.2014Коментари (27)12181
© Plovdiv24.bg
Българските учители от година на година стават все по-неграмотни. Хората, които трябва да обучават подрастващите на четмо и писмо, правят елементарни правописни грешки и нямат никаква правоговорна култура. 

Те не знаят дори как се произнася правилно една от най-често използваните в техния речник дума - "училища". Този процес на опростачване на българския учител е изключително неприятен, но изобщо не трябва да ни изненадва. Той има своето суперелементарно обяснение. 

Една голяма част от неграмотните учители са от моето поколение и след него. Демокрацията завари това поколение в последните класове на средните училища и в първите курсове на университетите. През първите години на демокрацията студентите от моето поколение бяхме заети да се наслаждаваме на неочакваната свобода, да пиянстваме по кръчмите денонощно, а някои по-предприемчиви - да въртят по битаците далаверки със стоки от Капалъ чаршия.

Лекциите бяха последна точка в дневната ни програма. Помня, че по време на изпит по българска граматика преподавателят се обърна към една от моите колежки с думите: "Благодарен съм, че не сте се насочили към медицината." Същата тази колежка завърши успешно и сега е учител и учи децата на българска граматика.

Неграмотният студент става неграмотен учител и създава неграмотни ученици. За разлика от много хора аз обаче не съм съгласен, че вредата, която нанася един неграмотен учител, е по-малка от тази, която нанася един неграмотен хирург например. 

Хирургът, купил изпитите си, ще умори пациента на операционната маса. Учителят, използвал времето през студентските си години в игра на карти и денонощно пиянство, ще създаде след себе си десетки и стотици неграмотни ученици. 

Някои от тях на свой ред ще бъдат приети във вузовете, където сега заради делегираните бюджети пропускателният режим е под всякаква критика. След пет години на свой ред ще станат учители и ще продължат да създават неграмотни...

И така спиралата продължава да се върти. Т.е. един неграмотен учител ще "убие" хиляди младежи, като ги зарази за цял живот с вируса на невежеството, неграмотността и посредствеността. А тази духовна смърт според мен е не по-малко опасна от физическата смърт на операционната маса.

Наскоро разговарях с известен професор езиковед от Великотърновския университет. Той с огромна тревога сподели, че с всяка изминала година при тях постъпват все по-неграмотни млади хора. Елитът на българското бъдеще, който би трябвало да е събран в залите на Алма матер, масово не познава правилата на българския правопис. 

Български студенти не познават дори българската азбука. Или поне това е моето обяснение за това, че в социалните мрежи младежите предимно и основно пишат на латиница. Или на "маймуница", както самите те си я наричат. 

Вместо "родна реч, омайна сладка" за изразяване на чувствата младежите използват усмихнати човечета, емотикони, скобички, точки, запетаи и всякакви математически и граматически символи. 

И когато десетина години по-късно същите тези млади хора завършат висше образование и застанат от другата страна на катедрата като учители, как мислите, те дали ще са се променили? 

Според мен категорично не! И моята прогноза, уви, е, че опростачването на българската нация ще продължи да се развива с пълна сила.


Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Явно някой недоклатен пенсионер, със знание граничещи на тези на средновековен общ работник, отново се прави на велик.
+1
 
 
Аз пък се възмущавам от "мекането" Политиците(в т.ч. Батэ Борисов) мекат, но и журналисти от трите ни национални ТВ взеха да мекат, което си е престъпление. Повечето езици в ново време се стремят към "езикова икономия", ние с това мекане в първо и второ спрежения правим обратното
+2
 
 
Твърдо ДА. А това е последствие от деградацията на обществото, която започна през 90-те години с мутренската и чалга "културата"... Какви ценности да имат младите, като ги облъчват отвсякъде с идеологията на материализъм в най-долния му вид...
Aнонимен
на 16.02.2015 г.
+3
 
 
Учителката на дъщеря ми по български пишеше "ущърб" с "шт"...
Aнонимен
на 16.02.2015 г.
-2
 
 
ужас.. ами сега ?! малиии - няма да спя заради тъпотиите на някоя дърта проста пача с изтекъл договор за учител по български език...
Aнонимен
на 09.02.2015 г.
0
 
 
и ас съм многу грамотна и искъм да стана учитилка въф ана май. мога да преподавъм по фризйорству, по шивачеству и по други науки. и съм по красива от баракова, оная русата пача от пърламента, ама за мене нямъ мясту, тва е....
+4
 
 
Не мога да критикувам учителите и преподавателите, тъй като те май останаха едни от най-грамотните. Мен ме тревожи фактът, че децата ни няма от кого да вземат пример и нямат стимул да са грамотни. Както е изчезнал предметът "Краснопис" от началния курс, така сигурно и грамотността ще се сведе до минимум и сякаш сме безсилни да спрем тази тенденция.
Aнонимен
на 02.02.2015 г.
+2
 
 
За съжаление, неграмотността цари не само при младото поколение. Синът ми учи във Технически университет Варна, където преподавателите са хора на предпенсионна и пенсионна възраст. Те допускат елементарни грешки, да не коментирам знанията им по предмета, който водят, нито общата им култура. Един от тях чел лекциите си, написани на гърба на некролога на майка му. Човек остава безмълвен от българското образование. Разбира се, че е виновна системата - отговарям на Златина Лазарова. Ако се спрат да се пишат шестици на килограм в училищата, както и заветните тройки в университетите, ще има по-малко съмнителни висшисти, които да учат децата ни и ни управляват.
+5
 
 
Може би има много неграмотни или некадърни хора и те не са само учители. Има неграмотни хора на всякакви позиции. Едно не мога да разбера само.. Защо винаги обвиняваме системата? Защо изобщо обвиняваме някого? Ако човек не желае да се образова, никой не може да го накара, а обратното, ако желае никой не може да го спре. Единствената вина на образователните институции е, че допускат хора на позиции, за които не са готови/подходящи и т.н. Възпитанието и образованието на децата е отговорност на родителя, не на учителя. За това и сме свободни да избираме училищата, учителите и посоката, в която желаем да се развиваме. Детето слуша, гледа или подражава най-много на мама и тати в ранните си години. Системата е грешна, колкото сме и ние... Защото ние сме системата. :) Докато си търсим виновен, никога няма да си решим проблемите.
Aнонимен
на 07.12.2014 г.
+5
 
 
Стават ли все по-неграмотни българските учители?Е,мога да перифразирам "стават ли все по-некадърни българските лекари,инженери и т.н."-отговорат е ясен,образованието ни е под всякаква критика!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Почина патриарх Неофит
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: