ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ПУ създаде е-университет
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:47 / 18.12.2014Коментари (0)3046
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
‘Електронен университет', който успешно интегрира университетските информационни системи със софтуерна система за управление на образователния процес, създаде след двугодишен проект Пловдивският университет "Паисий Хилендарски". Проект BG051PO001-4.3.04-0064 "Пловдивски електронен университет (ПеУ): национален еталон за провеждане на качествено е-обучение в системата на висшето образование" отговаря и на световните стандарти и на принципите за достъпност на IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) за лица със специфични образователни потребности.

Проектът се реализира по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси 2007 - 2013 г.", съфинансирана от Европейския социален фонд. Стойността му е 767 959 лв. - безвъзмездна финансова помощ по схема BG051PO001-4.3.04 "Развитие на електронни форми на дистанционно обучение в системата на висшето образование", а срокът на изпълнение - 25 месеца. 

Това обяви днес по време на заключителната пресконференция зам.-ректорът на ПУ "Паисий Хилендарски" проф. д.м.н. Георги Тотков, ръководител на проекта.

Той представи изградената виртуална библиотека, която включва 6 цифрови хранилища с отдалечен достъп за разполагане на учебни е-ресурси, подходящи за организиране и провеждане на електронни дистанционни форми на обучение (ЕДФО).

Модернизирани са и Регионалният център за дистанционно обучение и Университетският информационен център на Пловдивския университет.

Паралелно с това са въведени нормативна база и стандарти за постигане на оперативна съвместимост и качество на създаваните учебни е-ресурси. 

"По този начин провеждането на е-обучение става в т.нар. среди за виртуално обучение (СВО), които дават конкурентно предимство, заради прилагането на съвременни технологии, методи и средства", обясни проф. Тотков.

Стандартизираните учебни е-материали са проектирани, разработени и апробирани така, че да отговорят на световни стандарти, по специална методика и в съответствие с добрите практики. Те включват 182 е-ресурси за 297 дисциплини на 102 специалности, от които 71 за придобиване на образователна квалификационна степен "бакалавър" и 31 - за "магистър". 

Има 431 е-модула за 191 дисциплини в 87 бакалавърски програми и за 45 предмета в 31 магистърски програми. Създадени са също и 104 е-курса - 73 в бакалавърски и 31 в магистърски програми, както и 5 е-курса за обучение на студенти и преподаватели в областта на ЕДФО.

Електронните учебни ресурси са в 19 професионални направления на 6 области на висшето образование у нас - педагогически науки, хуманитарни науки, социални, стопански и правни науки, природни науки, математика и информатика, технически науки и изкуства. 

"Новата среда за виртуално обучение даде възможност за създаване на 2 бакалавърски и 3 магистърски дистанционни програми, съобразени с изискванията на образователния пазар", подчерта проф. Тотков.

Той обясни, че съвместно с Националната агенция за оценяване и акредитация са създадени и националните критерии за оценка на качеството на дистанционното обучение във висшето образование. Те се използват в цялата страна при провеждане на дистанционни и електронни форми на обучение.

В рамките на проекта е проведено пилотно е-обучение с участие на повече от 2200 студенти. Студентите са от 71 специалности, като 1950 от тях са бакалаври, а останалите 250 - магистри, и всеки завършил поне един е-курс. 

В пилотното е-обучение се включиха още 400 студенти в 14 избираеми дисциплини, а 170 университетски преподаватели преминаха 5-те е-курса за запознаване с електронните дистанционни форми на обучение.

Като част от дейностите по проекта е издадена тематична поредица от 8 монографии "Електронният университет". Тя включва книгите "Е-обучението в информационното общество", "Тестът в е-обучението", "Методика и организация на е-обучението", "Свободният софтуер в е-обучението", "Мобилно и адаптивно е-обучение", "Е-българистика (език и литература)", "Е-българистика (методика и практика)" и "Пловдивски електронен университет".

"Проектът е в съответствие с един от приоритетите на Стратегията за развитие на ПУ "Паисий Хилендарски" (2011 - 2020) проектиране и създаване на пакет от научно обосновани стандарти и нормативна база за обучение, изследвания, управление и оценка на академичното качество на основата на университетска информационна инфраструктура от тип "електронен университет", обясни проф. Тотков.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: