ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Лъжат ни с бонуси към ниски заплати
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:14 / 22.12.2014Коментари (1)2047
© Plovdiv24.bg
Все повече работодатели мамят бъдещите си служители с обещания за бонуси към заплащането, които да увеличат възнаграждението им. При сключването на договор началниците обещават допълнителни стимули, които служителят ще започне да получава след няколко месеца работа.

"След този период служителите не получават въпросните бонуси, но не могат да претендират пред съда за това, защото тази клауза не фигурира в трудовия договор, обясни пред "Монитор" адвокатът по трудово право Ива Тодорова. Често работодатели залъгват кандидати с обещания за заплата, която впоследствие се оказва в пъти по-ниска. В подобна ситуация е изпаднал това лято и 30-годишният Иван, който кандидатствал за салонен управител в хотел на морето.

"Предложиха ми 800 лв. заплата плюс допълнителни средства за гориво. На 4-тия работен ден ми дадоха да подпиша трудов договор за 340 лв.", разказва излъганият Иван. Според адвокатите по трудово право съдът е на страната на работниците, но не и при такива случаи, защото измамените не могат да докажат предварителните си договорки.

"Имам случаи, при които съдът не прие да изслуша колеги свидетели, че уговорката на работодателя и служителя е била за заплата от 700 лв., а не за 340 лв., каквато той е получавал", разказва още адвокат Тодорова.

Най-много дела срещу работодатели има заради неправомерни уволнения. Става дума за фирми, които прекратяват контракта с бременни жени или майки на деца до 3 г. Най-често от работа се освобождават хора в предпенсионна възраст като, за да оправдаят раздялата, шефовете повишават квалификация на позицията, която заема възрастният служител. Така работникът е освободен с аргумента, че не отговаря на изискванията, за да изпълнява задълженията си.

От началото на годината до края на ноември в Главна инспекция по труда (ГИТ) са подадени 3157 оплаквания за прекратени трудови договори.

"Спрямо същия период на миналата година броят им намалява. За 11-те месеца на 2013 г. имаме 3922 сигнала", обясниха от ГИТ. При прекратен контракт от инспекцията могат единствено да съдействат на трудещия се при събиране на документи за дължими възнаграждения и обезщетения.

Често юристите се намесват при случаи на неизплатени годишни отпуски. По закон фирмите трябва да изплатят полагаемите почивни дни на служителите си в случай, че те не са се възползвали от тях.

В някой фирми кадрите дори не могат да вземат полагащите им се 20 дни почивка.

От следващата година обаче в случаите, в които началникът не пуска в отпуска служителите си, те могат да излязат в полагащата им се почивка без негово съгласие. За целта работникът трябва да подаде заявление, че излиза в отпуск 14 дни преди датата на почивката си.

"Сигнали за неразрешен платен годишен отпуск са единични", отчитат от инспекцията по труда. За периода януари - ноември в ГИТ са подадени 1298 сигнала, свързани с нерегламентирано полагане на извънреден труд и недостатъчни междуседмични и междудневни почивки. За същия период на миналата година броят на тези оплаквания е бил 1738.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 22.12.2014 г.
+7
 
 
Още трикове са увеличението на заплатата да е като месечен или тримесечен бонус от който работодателя може да си отреже под предлог за неправилно дишане. Също извънредният труд се регламентира като сумарно работно време и вместо заплащане 150% се компенсира като дни почивка но ден за ден и се икономисват 50% за извънреден труд.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: