ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Помните ли го? Той задигна 1,5 млн. лв. от инкасо автомобил в Пловдив!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:50 / 13.01.2015Коментари (8)23234
© Plovdiv24.bg
Той е най-богатият в пловдивския затвор. Съкилийниците му се обръщат към него с Милионера. В началото го закачали с въпроси "Къде са парите?", но отговор не получили и досега.

35-годишният Георги Енев, който на 22 юни 2012-а задигна от инкасо автомобил близо 1,5 млн. лв., е най-големият мълчаливец зад решетките. Две години и половина след дръзкия обир бившият охранител не е проронил и дума къде е скътал крупната сума. 

Нито следователи, нито прокурори изтръгнаха от него признания. Продължава да пази тайната и в изолатора.

"Много е сдържан, страни от останалите осъдени. Не се сприятелява с никого", казват надзиратели. 

Те допускат, че Енев ще удържи така до края на наказанието. А дотогава остават още 10-ина години. Вече е излежал малко повече от две.

Един ден по живо, по здраво ще си харчи на воля парите, завиждат му престъпниците. За тях той остава интересна загадка. Вече са се отказали да го задяват, след като месеци наред правили неуспешни опити да го предразположат към откровение.

"Не е конфликтен, не противоречи на останалите. Избягва скандали. Досега не е наказван за нарушения на режима", обясняват от ръководството на затвора.

Енев е в килия с още 10-ина, които като него са запалени по спорта. С тях вдига щанги, прави лицеви опори и вае тяло.

Физическата му издръжливост била впечатляваща. Според надзиратели това се дължи на годините, прекарани в армията. Енев е бивш рейнджър и има зад гърба си две задгранични мисии.

"Той не само е в перфектна форма, но чете непрекъснато - историческа и географска литература от затворническата библиотека", издават хора отвътре. 

Жоро Милионера залитал по античността и археологията. Ровел се в древните цивилизации, интересувал се от постиженията и културата им.

Търсел отговор на въпроси как е възможно древните египтяни да имат такава инженерна мисъл, за да построят пирамидите.

Като бивш военен изучавал тактиките на Александър Македонски, в резултат на които той достига чак до Индия. С часове четял за непобедимата македонска фаланга, създадена от Филип Втори.

Вълнувал се и от по-нова история - битките на Наполеон Бонапарт, както и от сраженията по време на Първата и Втората световна война. Успоредно четял и география. Там се съсредоточил върху вулканите, земетресенията и ледниковите епохи. Търсел и философски книги.

Натрупаните знания му помагали в групата по дебати в затвора, където участва. Тя включва 12 осъдени, които се събират два пъти седмично и в продължение на часове дискутират различни теми.

"Енев има интересен ъгъл на мислене. Разсъждава разумно и дава практични решения на житейски проблеми", разказвали затворници на близките си. 

Те споделяли, че Милионера бил по-интелигентен от тях, въпреки че има само средно образование. Не е проявявал заложби като тройния убиец Никола Цайкин, който рисува картички и пише стихове. По тази причина и не се включвал в конкурси за таланти в тъмницата.

Правел впечатление на всички с атеизма си. Обикновено повечето осъдени се отдават на религия, като смятат, че по този начин изкупват греховете си. При Енев не се наблюдавало подобно нещо. Той не е стъпил в затворническия параклис, откакто е зад решетките.

"Такива като него нямат нужда от Господ, те са с дявола", казваше за него покойният вече капелан на изолатора отец Димитър Димитров. 

В момент на откровение пред съкилийник Енев заявил, че съжалява за обира. Но нищо повече. Разследващите и досега твърдят, че престъплението е извършено професионално и хладнокръвно.

22 юни 2012 г. завинаги променя живота на Георги. Тогава полицията и прокуратурата са вдигнати на крак, след като от охранителната фирма G4S подават сигнал, че от инкасовия автомобил са отмъкнати 1 470 000 лв.

След уволнението си от армията Енев няколко пъти започвал работа на различни места, но не се задържал. В началото на 2012-а го назначили в G4S. Бил одобрен да ескортира ценни пратки. Според договора основното му възнаграждение било 1,64 лв./ч. Полагало му се и месечно стимулиране от 236 лв. Отнета премия го принудила да прибегне до мащабната кражба.

На 15 юни 2012 г. пловдивчанинът бил наказан затова, че по време на работа излязъл от автомобила, което по правилник е забранено. Шефовете му го лишили от месечния бонус.

Енев се ядосал, тъй като погасявал кредит от 20 795 евро, които изтеглил за жилище. Вноската му била 400 лв. Отделно плащал издръжка за малолетното си дете, тъй като се развел.

Охранителят бил финансово притеснен. Налагало се баща му да праща пари - човекът работел по онова време в чужбина. След като не му дали премия, Жоро замислил план да отмъсти на фирмата си. Решил кражбата да стане в края на юни. 

Сдобил се с деблокиращ ключ за служебния инкасо автомобил. В изпълнение на схемата паркирал бащиния опел на ул. "Петрова нива" в пловдивския кв. "Кючук Париж".

Колата останала там до деня на удара - 22 юни. Тогава Енев тръгнал по работа заедно с колегата си Манчо Юруков. Близо до мястото, където престоявал опелът, Жоро дал 20 лв. на другия охранител да купи дюнери. Онзи слязъл от колата, а Милионера отпрашил със служебната кола към ул. "Петрова нива".

Там отворил с деблокиращ ключ и бързо прехвърлил чувалите с пари в опела. В бързината не успял да прибере само 7000 британски паунда и 10 000 евро. Качил се на бащиното возило и тръгнал към с. Храбрино. Само един мъж видял как Георги мята пълни торби от единия автомобил в другия. Това е станало посред бял ден.

Остава пълна загадка как Енев е успял да се измъкне и да скрие милионите. Разследващите смятат, че той е изоставил колата по пътя за хижа "Родопски партизани" и се е прехвърлил в друга.

Междувременно излъганият колега Манчо се върнал с дюнерите и изпаднал в паника, като видял, че инкасовият автомобил е изчезнал. Той вдигнал тревога и още същия ден Жоро е обявен за общодържавно и международно издирване. В продължение на 14 дни полицията го търсеше под дърво и камък, но от него нямаше и следа.

Плъзнаха всевъзможни версии. Една от тях гласеше, че той обикаля из Родопите с китка жълт кантарион в ръка, преструвайки се на билкар. Друг слух го прати в чужбина. Трети - на плаж в Малдивите, където на воля си харчи парите.

Така и не се разбра къде е бил през тези две седмици охранителят. Той се предаде сам в пловдивската прокуратура на 5 юли 2012 г. Там се появи с шарени бермуди и джапанки, съпроводен от адвоката си Георги Кутрянски, който го защитаваше по време на процеса.

Стартът на делото се забави, тъй като повече от 3 месеца се чакаше ДНК експертиза на остатъците от сандвич, открити в инкасо автомобила. Разследващите смятаха, че Енев е имал съучастник и трохите може да са от него. В крайна сметка се установи, че Милионера се е хранил сам в служебната кола.

Седмица след обира майка му Донка Енева предаде в полицията торба с 25 000 лв. с обяснението, че е дадена от непознат мъж. Мистериозният човек не е открит.

Енев влезе в съда с надеждата да получи по-малка присъда. Той си призна за кражбата и поиска съкратено производство. На първа инстанция му дадоха 8 г. затвор.

Прокуратурата обаче протестира и апелативният съд го завиши на 12 г. 

"Разкаяние и съжаление не се извличат само с произнесени думи. Подсъдимият е планирал и съзнателно е извършил грабежа. Постигнал е резултата си. Доволен е от присъдата, която не обжалва", мотивира се съставът.

ВКС потвърди решението, което е окончателно. Жоро ще излезе от затвора на 45 г., ако не работи по време на престоя си. Още с влизането той подал молба да бъде трудово ангажиран, за да може да стопява от присъдата си, но желанието му досега не е удовлетворено.

"За какво му е работа, той си има достатъчно пари. Като излежи наказанието, ще излезе като истински милионер", коментират надзиратели.

Източник: в. "24" часа



Още по темата: общо новини по темата: 94
19.12.2022 »
18.05.2022 »
03.04.2022 »
02.04.2022 »
01.04.2022 »
07.01.2022 »
предишна страница [ 1/16 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-7
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
+2
 
 
Този е абсолютен идиот, защо ни занимавате с него?! Хубаво е откраднал кинтите, ама защо се предаде?! Спокойно можеше да се покрие някъде и кротко да си харчи парите. Нашата полиция никога и при никакви обстоятелства нямаше да го намери. Сега си пропилява най-силните години в панделата, където сигурно вече го плякат (каквото и да пишат тук). Тоя няма бял ден да види, докато не изпее къде са мангизите. Там има отрепки без пукната пара, които ще искат да захлебят нещо на негов гръб и нямат никакви задръжки. Пълен идиот...
+9
 
 
Ако някой си мисли, че тоя като излезне от панделата и ще си харчи кинтите, жестоко се лъже :) Нищо чудно даже да го пуснат по-рано, че да ги заведе при съкровището. И да не стане, няма да го оставят току-така.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: