ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ето какво трябва да направите, за да ви санират жилището безплатно
Автор: Мария Морунова 09:32 / 13.01.2015Коментари (12)10429
©
10% от годните, т. е. отговарящи на условията, сгради за саниране по националната програма на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са в Пловдив. Това заяви зам.-кметът Димитър Кацарски, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Припомняме, че националната програма осигурява 100% финансиране за саниране на панелки.

Зам.-кметът разясни, че по програмата могат да кандидатстват всички многофамилни сгради с минимален брой апартаменти в сградата 36.

"Може да се кандидатства, като най-напред етажната собственост регистрира Сдружение на собствениците. Регистрацията на това сдружение е задължително след общо събрание на всички собственици и минимум 67% от гласовете на собствениците са "за" участие в програмата. След това Сдружението се регистрира в съответното кметство, а от там и в Агенцията по вписванията. Издава се и Булстат", коментира Кацарски.

Оттам насетне Общината отговаря за провеждането на обществени поръчки за избор на изпълнител. Фирмата, която е избрана за определена сграда, ще възлага по-нататъшните дейности на инженеринг.

Програмата финансира дейности по конструктивно обследване на сградата, а след това и укрепване; обновяване на общите части на сградата (покрив, фасада и т. н.), както и мерки за енергийна ефективност (топлоизолация и подмяна на дограма, ремонт или подмяна на вътрешни инсталации, ремонт на електроинсталация, енергоефективни мерки в асансьорите, дори и изграждане на инсталации за ВЕИ).

"Санирането допринася за поне 50% намаляване на разходите за отопление и нещо много важно - удължава живота на сградата", подчерта още зам.-кметът.

До края на януари ще бъдат публикувани и още необходими указания към общините и Сдруженията на собствениците, както и необходимите документи за кандидатстване пред общините, които са образци.

"Колкото по-бързо, толкова по-добре", посъветва Кацарски собствениците на жилища и подчерта, че е много важно на тези общи събрания да решат точно по какви позиции искат да кандидатстват.

Вече първите указания по програмата са разпратени по районни кметства и от понеделник стартираха консултациите със собствениците. Повече информация може да бъде намерена и на сайта на МРРБ.



Още по темата: общо новини по темата: 285
07.03.2024 »
29.02.2024 »
26.01.2024 »
19.01.2024 »
19.01.2024 »
19.01.2024 »
предишна страница [ 1/48 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Съгласен съм, че санирането е необходимо , но ме притеснява момента със сдружението . Трябва колективно да си сложим подписите за учредяване му , което означава колективна отговорност ! Следва регистрация в Агенцията по вписване и издаване на булстат - защо ? Всички от блока ставаме едно юридическо лице - съсобственици на една и съща фирма , като всеки един от нас е влезнал в тази фирма с имота си ! Фактически даваме разрешение някой друг освен нас да се разпорежда с имота ни, в случая общината... ! След този си акт, избухването на междусъседски войни и юридически хаос са неизбежни ! Създаване на сдружение ( фирма ) , и произтичащите от това правни задължения на същата, влизат с пълна сила ! Всички тези и ред други пиперливи отговорности ще изискват колективно решение ! Идеята за саниране е добра, но начина на изпълнение не ! Аз не бих си сложил подписа под подобно сдружение !
-3
 
 
Нищо не се казва за кредит Енергийна ефективност за други дейности по дома, който кредит сега е спрян.
+3
 
 
Мен пък ме интересува какво става с тези, които вече са си санирали жилището, сменена дограма, изолация, че даже и покрив за собствена сметка, за който част от другите обитатели още не са изплатили дължимите си суми? Значи ако евентуално ни санират входа, тези които до сега не са направили нищо за жилището си, че даже не си плащат и за общите ремонти ще получат всичко наготово, а тези които са си оправили жилището и даже, поради нехайството на комшиите, със собствени средства са направили ремонт на общи части(примерно покрив) и все още имат да взимат пари за това- такива няма да получат нищо?
+4
 
 
Имам един въпрос - какво става със сградите под 36 апартамента? Ние живеем в панелен блок с 34 апартамента, има ли шанс за някакъв вид финансиране?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: