ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Обратният завой на Сточна гара забранен? И какво от това? Патрулка нагледно показа как се прави!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:18 / 24.01.2015Коментари (102)23906
© Plovdiv24.bg
Читател на Plovdiv24.bg е заснел преди дни поредната пловдивска патрулка в нарушение на Закона за движение по пътищата. Този път полицейската кола прави обратен завой по булевард "Христо Ботев" на кръстовището с улица "Авксентий Велешки" в посока запад-изток, тоест идвайки от Централна гара или слизайки от Бетонния мост в посока Центъра.
 
Още преди повече от година заради засиления читателски интерес попитахме органите на реда разрешен или забранен е въпросният завой.

Ето го и официалния отговор на запитването на нашия сайт, изпратен от ОД МВР през ноември 2013 г.:

Във връзка с поставените от Вас въпроси, отправени по електронна поща, касаещи извършване на маневра обратен завой на кръстовището, образувано от бул."Хр.Ботев" и ул."Авксентий Велешки" и кой е с предимство - дали движещите се по ул."Авкс.Велешки" или извършващите обратен завой на бул."Хр.Ботев", Ви уведомявам следното:

Съгласно чл.14, ал.1 от ЗДвП министърът на регионалното развитие и благоустройството съвместно с министъра на вътрешните работи и министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията определят с наредба условията и реда за използване на пътните светофари, пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране при организиране на движението по пътищата.

Значението на сигналите на светофарната уредба на въпросното кръстовище са указани в Наредба №17/2001г. за регулиране на движението по пътищата със светлинни сигнали. Съгласно чл.12, ал.6 на същата наредба в случаите на светещи полета, оформени като стрелка, действието на светлинните сигнал се отнася само за посоката, указана със стрелката. 

В конкретния случай при светещи полета със стрелка, насочена наляво, единствената разрешена посока за движение при зелен сигнал е наляво.

Положената хоризонтална маркировка в лявата пътна лента на южното платно на бул."Хр.Ботев" е изцяло в съответствие с описаното значение на светлинните сигнали. Съгласно чл. 27, т.1 от Наредба № 2/17.01.2001г. на МРРБ "За сигнализацията на пътищата с пътна маркировка" за указване посоката на движение се поставя хоризонтална маркировка М10.

Съгласно чл.28, ал.1 пътна маркировка М10, поставена в зоната за изчакване в кръстовище, указва задължителна посока за движение от съответната пътна лента. В конкретния случай положената маркировка М10 задължава водачите да продължат движението си наляво.

При така ситуираното кръстовище при спазване правилата за движение от всички участници няма конфликтна точка между идващите от ул."Авксентий Велешки" и движещите се по южното платно на бул."Хр. Ботев". 

Конфликт се явява в случаите, когато в лява пътна лента водачи не изпълняват задължението си за движение наляво от бул."Хр. Ботев" към ул."Авксентий Велешки" и в нарушение извършват маневра обратен завой.

ОД на МВР - Пловдив призовава водачите на МПС да познават и спазват стриктно законовите и подзаконовите нормативни актове, регламентиращи правилата за движение по пътищата за недопускане на пътнотранспортни произшествия и запазване на здравето и имуществото си.

ДИРЕКТОР:
КОМИСАР
Тодор Гребенаров










Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
За всички "шофьори", които са много отворени и не спират да ме питат кога и как съм си взел книжката! Чл. 31. (5) Светофар с 3 светещи полета, на който светещото поле за зелената светлина е с формата на стрелка (стрелки) и върху светещите полета за червената и жълтата светлина са нанесени контурите на същата стрелка (стрелки), се използва само когато сигналите за преминаване и спиране не се подават едновременно към всички пътни превозни средства от даден вход на кръстовището. В този случай конфигурацията на стрелките в светещите полета на отделните светофари от този вход съответства на разрешените посоки за движение от отделните пътни ленти и на този вход на кръстовището не може да се поставя светофар, светещото поле за зелената светлина на който е с формата на кръг. Някой да отиде и да снима светофарната уредба. Докато няма три светофара с по три стелки над всяко платно на това кръстовище ще си правя обратен завой там без да ме интересуват дебилните ви мнения!!! (И да - който прави обратен завой е с предимство, защото се движи по по-висока категория път... и това нещо го пише в Правилника за прилагане на ЗДП)
0
 
 
Да направят кръгово Истинско, а не като на водната и да махнат тези светофари
+5
 
 
Този светофар голяма полемика създава. Повечето забравяте Правилника за движения по пътищата. Това е правилник за прилагане на ЗДвП. Та в този правилник в Чл. 31 ал4. ясно е записано: "Когато светещото поле за зелената светлина на светофар с 3 светещи полета е с формата на стрелка (стрелки) и върху светещите полета на червената и жълтата светлина са нанесени контурите на същата стрелка (стрелки), значението на сигналите на този светофар се отнася САМО за посоката (посоките), указвана (указвани) от стрелката (стрелките)."С други думи обратният завой на това кръстовище е забранен, което според мен е разбираемо. Много хора го правят, включително и аз, но определено пречим на тези, които правят десен от Велешки. Всички си мислят, че са с предимство и така стават сакатлъците. Ако имаше знак Ж9 щеше да е разрешен.
-3
 
 
"В конкретния случай при светещи полета със стрелка, насочена наляво, единствената разрешена посока за движение при зелен сигнал е наляво." -Нима?! Аз светофар със светеща стрелка за обратен завой не съм виждала. Ако има - моля покажете ми. Ако изрично няма поставен знак В23, обратният завой е разрешен с изключение на случаите в чл.86 (а такъв на това кръстовище няма). Господата да си прочетат правилника...
-1
 
 
Големи шофьори имало бе и още по-големи умници !
-4
 
 
Мога само да ви кажа че всеки ден минавам през А. Велешки и всеки път си правя десен завои много преди те я които правят обратен и не ми пречат изобщо и обратен и десен и никои не ми пречи и никъде няма знак че е забранено и второ тоя светофар които показва на ляво не означава че е само за на ляво а е и за обратен живея там от 20г. и никога не е имало знак и с кат и полицаи съм питал и там не е забранено
+1
 
 
Ама вие сериозно ли? Никой ли не гледа светофара, на който има показана стрелка, че е само за на ляво!?
+2
 
 
Органите на КАТ трябва да решат казуса така да е най-удобно за всички!
+1
 
 
А някой би ли ми обяснил от Кючука до Смирненски как мога да стигна по бетонния мост??? След като са забранени обратните завои на това кръстовище и на Сточна гара????
+4
 
 
нека тези които правят обратен там поне да не отнемат предимството на идващите от Авкс. Велешки , всеки ден минавам от там и винаги има идиот който ме засича
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Електротранспорт в Пловдив?
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: