ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Евродепутат помага за въвеждането на зоополиция у нас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:09 / 25.01.2015Коментари (6)2444
©
Необходимостта от създаване на зоополиция у нас обсъдиха на среща депутатът в Европейския парламент Емил Радев и представители на Фондация "Четири лапи", съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Те разгледаха възможностите за сътрудничество, както и вариантите за формиране на зоополиция.

"Нуждата от зоополиция е належаща. Инициативата може да бъде осъществена чрез промени в Закона за МВР или да се приложи към съществуващите в момента подразделения на общинска полиция в големите градове", заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

Според него първата опция би отнела повече време предвид нуждата от допълнителен бюджет във вътрешното министерство, докато втората е по-лесно приложима в един-два големи града като пилотен проект, който впоследствие да бъде пренесен в рамките на МВР.

Радев сподели, че в момента екипът му от сътрудници проучва опита на страни с действаща зоополиция, като Нидерландия, за да се извлече модел, приложим и за нашата държава. От "Четири лапи" изразиха пълната си подкрепа за усилията на Емил Радев за създаване на звено към МВР, което да се занимава с разследване на престъпленията спрямо животни.

Явор Гечев от българския офис на международната организация беше категоричен, че има належаща нужда от такава структура.

"Обществената полза от съществуването на зоополиция ще бъде огромна, тъй като за всеки запознат е ясно, че насилието над животни рано или късно прераства в насилие и над хора. Изключително щастливи сме, че има български политици като г-н Радев, които са приели защитата на животните като своя лична кауза", коментира Гечев.

И двете страни бяха категорични, че дори и след промените на Наказателния кодекс от 2011 г., които инкриминираха насилието над животни, институциите нямат необходимия капацитет за реално прилагане на правните норми и затова голяма част от престъпленията, засягащи животни, остават нерегистрирани или неразкрити. От друга страна, тези престъпления се увеличават, въпреки че противозаконно причиняване на смърт или осакатяване на гръбначни животни се наказва със затвор до 3 години.

На срещата с Емил Радев, който е и един от двамата български представители в Европейския парламент, членуващи в интерпарламентарната група за защита на животните, бяха обсъдени и предложените промени в Закона за защита на животните и най-вече засилването на мерките срещу изоставянето на животни на улицата и възможността за конфискация на животни, обект на нехуманно отношение, като например прекомерното натоварване, неподходящи условия на живот и т.н. Емил Радев разкри, че в Европейския парламент темата за защитата на животните е изключително актуална и на страните, които по някакъв начин толерират насилието над животни се гледа изключително критично. Такъв е случаят с Румъния, която получава упреци за жестокото отношение към бездомните кучета и котки.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.01.2015 г.
0
 
 
трябва само да се уточни,че необходимоста от зоополиция е за защита на населението-тоест на хората,които плащат данъци в тази държ,-община. През последните 15 год. бяха изядени от кучета около 10 души -старци,деца и влключително една англичанка.не говорим за хилядите нахапани граждани.Статистиката в болниците за операции от кучешка тения са фрапиращи. Зоополицаите трябва активно да следят и да глобяват собственици наживотни-неваксинирани без намордници, не на опреелените места и ловенето на безстопанственни и болни животни.Крайно време е да станем Европа наяве а не Индия.
+1
 
 
Народе, докога ще простееш!!! Нямаш пари да дадеш надетето за закуска храниш кучета и котки. Кога ? Как ? ще намалиш администрацията.Кога ще има пари за работници работа ??
Aнонимен
на 25.01.2015 г.
0
 
 
Лошо няма! Нека да има зоополиция! А хората? Хората, кой ще ги защити?
+2
 
 
Време беше ! Писна ми да гледат някакви олигофрени как изтезават беззащитните животинки ....
0
 
 
Не ми обяснявайте за държави, където семейния бюджет за домашен любимец е по-голям от една българска РАБОТНА заплата!!
-2
 
 
Малко съм скептичен за такава необходимост.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: