ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Каназирева: Тук властта не служи на хората, а хората служат на властта
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:30 / 04.02.2015Коментари (16)5532
©
Лидерът на "Съюз за Пловдив" Дани Каназирева защити дисертация по Конституционно право и вече е доктор. Темата на дисертацията й е свързана с местната власт. Какви според нея и труда й са проблемите на местната власт, как да се решат и какви са бъдещите й планове? Отговорите потърси репортер на Plovdiv24.bg.

- Вече сте доктор по Конституционно право. Нека първо кажем на каква тема беше?

- "Местната власт в условията на членство на България в Европейския съюз". Всъщност работата ми е провокирана от делото за прословутите софийски бали боклук, които бяха доставени в Пловдив. Това категорично нарушава правата и интересите на местното население и изобщо отношенията между централна и местна власт. Това е показателно, че все още живеем в едно отминало тоталитарно време, в което се спускат кандидати, решения, заповеди и демократичния елемент аз поне не го виждам.

- "Местната власт в условията на членство на България в Европейския съюз". Как трябва да изглежда местната власт в контекста на европейското ни членство?

- Първо трябва да поговорим за понятието местна власт. Според мен в последно време се изкриви самото значение на фразата. Това е властта, която трябва да бъде близо до хората и в услуга на хората. Тя не е придатък на централната власт, тя не зависи от нея и следва да взима решения в полза на местната общност. Тук обаче властта не служи на хората и това е видно. Напротив, хората служат на властта.

Всеки един от нас ползва градски транспорт, живее на своята улица, ходи в кварталната градинка, прибира се под светлината на уличното осветление, пътува с колата си из градските улици, паркира на паркинга пред блока си, води децата си в градските градини и училища. Всичко това е местната власт. И всичко това не зависи от "жълтите павета" и от държавата, зависи само от нас.

Сред порочните практики се откроява това, че всеки кмет, за да си гарантира следващ кметски мандат, се обгръща и назначава армия от партийни чиновници и основен дефицит както на местна, така и на национално ниво, е компетентността.

Да, компетентността. Аз вярвам, че знаещите хора могат повече и може би чрез личния си пример исках да дам нов профил и една нова визия - да попълваме липсата на компетентност, че трябва повече хора, които знаят, които не са спуснати от партийните централи, да участват и да решават на местно ниво проблемите на хората.

- Липсата на компетентност ли можем да определим като лоша практика на местно управление?

- Като проблем на първо място мога да откроя големия обем законодателство, което урежда местното самоуправление. Това са десетки законови и подзаконови нормативни актове, които са разхвърляни и затрудняват хората. Ако един пловдивчанин иска да намери своите гарантирани права, той просто ще потъне в едно море от норми и категорично няма да може да се ориентира. Според мен всички тези законодателни текстове трябва да се обединят, за да могат да са лесно достъпни до хората. За да защитят принципите си. Това е основно правило не само в Европа, а и отвъд океана.

На второ място откроявам областните управители

Това е една тоталитарна структура, която няма правомощия, няма собствен бюджет и е партийно и политически зависима. Уж следва да пази законосъобразността в областта (в случая в Пловдив), но всъщност областните управители са партийно зависими хора с целия си партиен антураж. И всъщност ние издържаме една многолюдна администрация, която служи за осигуряване на партийни местенца и осигуряване на коалиционни партньорства. Смятам, че областните управи трябва да бъдат пряко избирани от хората, със собствен бюджет и правомощия, които да се превърнат в едни реални структури, които мислят за политики в един регион - социални политики, инфратсруктура и т. н., всичко, което засяга местните хора.

Друг проблем е окрупняването на общини и области

Такова раздробяване, както в България, няма никъде. Окрупняването на общини и области ще доведе до отпушването на огромен финансов ресурс, който може да се инвестира в развитието на една община или на един регион.

Избираемостта на районните кметове

Нормалният и демократичен начин е те да бъдат изборни. Ако продължават да бъдат зависими от кмета, въпреки че ръководят райони колкото един град, няма смисъл. За да бъдат изборни, следва да имат своята финансова и оперативна самостоятелност, за да могат директно да решават проблемите на хората от един район. Ако отново станат назначаеми, моето предложение е да бъдат избирани с 2/3 от гласовете на Общинския съвет, което ще даде по-голяма тежест и представителност на местното население.

Общественият посредник

Омбудсманът е също политическа и чисто партийна фигура, която отново, ако не бъде пряко избирана от хората, по-добре да я няма. Да не харчим излишни средства на данъкоплатеца.

Финансовата децентрализация

България е на 27-о място по децентрализация в Европа. Много сме далече от това да кажем, че сме децентрализирани. До този момент политическият компромис в страната не е допуснал да се приемат текстове, които реално да гарантират местната власт да е близо и в услуга на хората. И ние имаме своята вина. Трябва да различаваме местната от държавната власт.

Нещо много важно - оправданието на представители на местна власт, че държавата е виновна за нещо, което не се е случило. Това е оправдание на мързеливи кметове и мързеливи участници в местното самоуправление. Местното самоуправление е уредено с най-висшия закон - Конституцията. Оттам насетне говорим за воля, знание, темпове, енергия, компетентност. Това е всичко! Всички проблеми, които поставят хората на дневен ред в една местна общност, всичко зависи от местното ниво. Ако има желание и управлението може да се обърне към хората. Всичко друго е лъжа.

- Как държавната власт влияе на местната и как да се промени мисленето, че щом са от един цвят премиер и кмет местното управление е безпроблемно?

- Това е най-успешно прокарваната лъжа през последните години. Ако караме на този принцип, дайте да си ги назначават кметовете! Без конкурси назначаваме хора... къде отива демокрацията? Това ми напомня на: "Дайте да не надигаме глава, за да не ядосаме султана"!

Считам, че това не е правилно. Напротив, ако няма конкуренция и правилно работещи закони, институции, няма как да гарантираме ефективно местно самоуправление. Всъщност какво се получава. Даден представител от една или друга политическа партия, която присъства на жълтите павета, се бори партийната му централа да го издигне за кмет. Той е благодарен на партийната си централа, че го е предложила за кмет, и след като спечели, той се отблагодарява отново на партийната си централа на жълтите павета за това, че вече е кмет. Докато не разберем, че всъщност хората трябва да избират, а не някой да ни посочва и да ни спуска кметове, няма да се промени нищо. Защото ако един кмет, един общински съветник бъде избран на местно ниво, независимо от централата в София на "жълтите павета", ще има много пъти повече амбицията да работи, да се доказва и да се отблагодарява на хората (на пловдивчани в случая), че са го избрали.

Това са прости принципи и много работещи. Моята цел е да обясня философията на местната власт. Тя не зависи от държавата, зависи изцяло от кмета и общинския съвет - какви хора са, какви компетенции имат.

Друг е въпросът, че общински съвет, който е най-важен в демократичното общество, е превърнат в гумен печат, който само санкционира вече взети в някои кабинети решения. Общинският съвет е този, който приема решения, които решения се отразяват на нашето ежедневие. Ако бъде балансиран като представителство, ще гарантира много по-балансирана политика. Защото към момента изчезва ролята на другото мнение, като се избират кмет, областен управител и общински съвет от една партия. И няма баланс.

- Да спрем поглед и на европейския доклад за България, според който правосъдната ни система е с критичен статус. Как може това да се промени? Необходими ли са конституционни промени?

- Не ние нужен доклад, за да знаем какви са ни проблемите. Проблемите и в правосъдната система, и изобщо корупцията като един от основните проблеми в България, се дължат само на политически компромис. Това е истината!

Аз забелязвам говорене без конкретика и хвърляне на кал върху една или друга институция. Но ако има политическа воля, тези проблеми ще се разрешат. Такава воля обаче няма и до този момент не е имало, затова проблемите продължават да съществуват.

Компетентността и политическият компромис са проблем. В ромските махали например, е така. Вижте квартал "Столипиново" - цигари без бандерол, незаконно строителство... Законът не се прилага с еднаква сила. Защо е така - няма политическа воля, защото се разчита на гласуване от ромите при избори. Бях предложила да се разхвърлят секциите, ромите да се изкарат от техните затворени общества, да не са съсредоточени в квартала, законът го позволява, не се случи. Проблемите са само и единствено от политически компромис.

По отношение на Конституцията, да, Конституцията може да се промени и това го повтарям от много време. Много политици обаче се опитват да заблудят, че трябва свикване на Велико народно събрание. Не. С обикновено народно събрание може да се промени действащата Конституция спрямо проблемите, за които най-много се говори. Както бяха направени промени през 2007 г. във връзка с членството на България в Европейския съюз.

Тук ще се върна към местната власт и към казуса за софийските бали, ще кажа,че една от основните критики и това, което трябва да се промени, е да се даде достъп на местното самоуправление до Конституционния съд. Ние нямаме индивидуална конституционна жалба, нямаме право един човек да сезира най-висшия - Конституционния съд, но местната власт трябва да има достъп до този съд. А и европейската харта за местно самоуправление, която урежда и гарантира правата на местното население, трябва да бъде прилагана пряко от обикновените съдилища.

Това са две конкретни стъпки, които ако бъдат променени, ще се даде голяма свобода.

- Как ще Ви помогне дисертацията за взимането на решения в местния парламент?

- След изследването, което направих и което ми отне близо 4 години, мога да кажа, че тайни в местното самоуправление за мен няма. Знам нормативната база, знам как да я използвам в услуга на местното население, знам какви не трябва да са решенията, а какви трябва да са предложенията, за да се вземат решения, които следва да бъдат гласувани в Общинския съвет.

- Има ли в местния парламент друг съветник с докторска степен по право?

- По правни науки, не.

- Какво смятате да правите от тук насетне - може би публикация на работата Ви?

- Ще издам дисертацията си в книга и се надявам повече хора, които имат амбицията да станат част от управлението на Пловдив, първо да я прочетат. И да знаят какво се очаква от тях.

- А след публикацията?

- Аз преподавам, няма да се откажа от това.



Още по темата: общо новини по темата: 892
10.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
15.10.2019 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не може да се каже, че всичко в интервюто е истина. Доста може да се спори. Не мога да се съглася, че местната власт не е зависима от централната власт. Та нали самият бюджет на всяка община зависи от републиканския бюджет. Да не говорим за правителството на БСП от преди една година, когато решиха да разпределят 500 млн.лв за проекти на общини и съвсем "случайно" на Пловдив не беше отреден нито лев. И това ако не е зависимост, то какво е? Относно районните кметове, ако г-жа Каназирева не знае, то към момента според закона те са избираеми и всъщност в края на тази година ще се наложи да си ги изберем.А за областните управители предложението й е направо странно - ще се изхарчат още повече средства за избори и то за какво? Според г-жа Каназирева, областните управители трябва да станат нещо като кметове. Какво ще правят тогава самите кметове, не става ясно. Аз лично виждам доста пропуски там, където за г-жа Каназирева "няма тайни", но това си е мое мнение.
+2
 
 
Како Здравке, не бой се, никой няма да гласува за теб, ако ще да се набиеш и на глава!
Когато знам какво ми е само аз си знам какво ми е! Жалери
на 04.02.2015 г.
+3
 
 
Гововориш, но нищо не казваш....
+7
 
 
Ако тази която е сменила рожденото си име дадено от най скъпите хора на един човек ,РОДИТЕЛИТЕ!!!! Стане кмет смятайте ,че Гергов е кмет.....това ще края на Пловдив ,двама дупедавци на Гергов не успяха (Чомаков и Атанасов) тази ще успее ....дано пловдивчани проявим здрав разум!!!!!За съжаление от анкетата виждам,че има и много простаци и селяни .....
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
+9
 
 
Много фотошоп е играл за да се получи това чудо на чудесата, което грее от снимката...
+9
 
 
Здравке, Здравке, само празни приказки от теб...
+2
 
 
Един въпрос : Дани , ако станеш кмет , ще намалиш ли администрацията , която е твърде раздута в града ни ? А ако я намалиш , ще се намалят ли местните данъци и такси?
+7
 
 
Властта служи за правене на бизнес в България , тъй като находчивите и умни с опит бизнесмени са много малко !! За това такива като Здравка дават мило и драго да се докопат към властта на всяка цена ,за да може да смуче лесно от държавните пари ...! Понеже напъните на г-жа Здравка са много големи , мина като цветарка през всички партии от ГЕРБ , през Кунева и добре ,че имаше малко разум не пристана и на Бареков . Искам да я попитам защо я изритаха като мръсно коте от ГЕРБ и какво общо има с проваления политик и бизнесмен Г.Гергов ?? Само на тези два въпрос да отговори , моля !
+9
 
 
Не знам на кого служа тази кокошка, но кмет няма да стане. Много е лесно да се говори само. На приказки нещата лесно се докарват.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: