ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Мегаинвестиции в Пловдив откриват 30 000 работни места
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:09 / 26.02.2015Коментари (89)82723
©
Втора вълна инвестиции от Западна Европа, САЩ и Япония се изсипва в индустриалните паркове на Пловдив, обединени в "Тракия икономическа зона".

Това са високотехнологични фирми, които създават работни места и наемат квалифицирани специалисти. Градът се превърна в магнит за елитни компании, а ползата усещат и съседни области, където безработицата намалява.

"Няма месец, в който да не обявим навлизане на нова чуждестранна компания в Пловдив и региона", разказва кметът Иван Тотев.

Месеци след като американският производител на сензори за автомобилната индустрия Sensata започна да строи огромен завод до с. Царацово, тези дни стана ясно, че японската SMC Industrial Automation e закупила 180 дка за предприятие в "Тракия икономическа зона".

"С такъв инвеститор България трябва да се гордее. Тя е на 49-о място в топ 100 на най-иновативните дружества в света", изтъква Тотев.

"Тракия икономическа зона" свързва шестте индустриални парка в 9 съседни общини около Пловдив.

Собствениците на територии там създадоха безпрецедентно обединение за страната и по този начин терените станаха още по-атрактивни за чуждите вложители.

Собственици на големи поземлени имоти са "Сенсор", "Сиенит", "Галакси пропърти груп" и др. Тези дружества извършват устройствено планиране на имотите си и ги предоставят на инвеститори.

Причината да се насочат към Пловдив е раздвижването на икономическата обстановка, от една страна, а от друга - съществуващите предприятия, които изникнаха преди кризата.

"И не на последно място - Пловдив е едно прекрасно място за живот", категоричен е Тотев.

"До година и половина ще бъдат разкрити още 5000 работни места", отбелязва зам.-кметът Стефан Стоянов. 

Според него градът продължава да се развива като най-големия индустриален център в България. Над 51% от икономиката на региона е съсредоточена в производство с общо 70 000 заети.

Очаква се работните места да надхвърлят 100 000 с бъдещите предприятия, а вложенията да надминат 1,1 млрд. евро.

"Няма другаде такава концентрация на модерен бизнес", категоричен е Иван Тотев.

И посочва присъствието на световни компании като АББ, "Либхер", "Сокотаб", "Магна", "Шнайдер електрик", "Техно акташ".

Американската Sensata, която е номер едно в света по производство на сензори и електрозащитни устройства, ще заработи през лятото с 1500 души.

Очаква се капацитетът да нарасне до 3000. Тя и японската SMC имат реални шансове да се превърнат в новите емблеми на индустриалния Пловдив, убеден е кметът.

Секторите, в които работят предприятията, са разнообразни. Има компании в сферата на автомобилостроенето.

Италианският завод "Дзобеле" например произвежда ароматизатори за коли. "Либхер" - хладилна техника за крайни клиенти. Скоро предприятие за козметика ще започне да строи и "Биофреш" - български производител.

През последните 3 г. Пловдив се наложи като втора дестинация в страната за IT и аутсорсинг.

Има над 1000 работни места в тези сфери. Компании отварят вторите си офиси тук след София заради наличие на специалисти, достъпна работна ръка и много млади хора. Специалистите са категорични, че в Пловдив тепърва ще набират скорост високите технологии и услугите.

Според Тотев наличието на такива елитни компании оказва влияние и върху образованието в Пловдив. Осемте университета в града обучават над 40 000 студенти. Те пренастройват програмите си така, че кадрите им да са в синхрон с бизнеса на ХХI в.

"Университетите ни са гъвкави и голяма част от завършващите студенти знаят къде ще работят", посочва градоначалникът.

Този бум задържа младите хора в Пловдив, където няма спад на населението, а обратно - бележи ръст с по 2000 души на година.

По-скоро има притеснение за наличие на достатъчно работна ръка.

"Ще ни трябват още хора за новите предприятия. Някои от инвеститорите, които тази година ще отворят заводи, вече са се обърнали към фирми да набират кадри от съседни региони. Вече имаме компании, които извозват всеки ден хора от Чирпан, Пазарджик и Карлово до индустриалните зони на Пловдив. Скоро ще се обърнем за помощ дори към Стара Загора и Хасково", категоричен е Тотев.

По този начин Пловдив става локомотив, който тегли развитието и на съседните области, като стопява безработицата в тях. 

Пламен Панчев, съуправител на зоната: По-лесно вдигаме заводи, отколкото да пуснем тръба с газ до тях

"Компаниите идват в "Тракия икономическа зона", защото в нея намират сигурност, спокойна среда и работна ръка. Щом големи концерни строят по 2-3 свои завода край Пловдив, значи са доволни", обяснява Пламен Панчев, съуправител на зоната.

По думите му индустриалният парк край Пловдив се превръща в плацдарм за автомобилостроенето, металургията, хранително-вкусовата, преработвателната промишленост и логистиката. Фактът, че водещи световни компании са избрали да построят фабрики около втория български град, допълнително привлича големи инвеститори. Някои наемат терени и промишлени халета, а други купуват.

"Имаме обаче много проблеми за разрешаване. Понякога е по-лесно да построиш предприятие, отколкото да извършиш всички подготвителни дейности. 7-8 месеца отнема пускането на една тръба с газ до завода", посочва Панчев.

Според него необходима е промяна на нормативни документи, за да се опростят процедури и да се съкратят сроковете по тях.

"Тракия икономическа зона" заедно с община Пловдив създават инкубатор за кадри. Проектът предвижда възпитаниците на средните училища в града да имат стажове в заводите на територията на зоната. По този начин процесът на обучението им след завършване на образованието ще се съкрати. Вузовете също са в обсега на вниманието, тъй като осигуряват висококвалифицирани специалисти.

"За да осъщестим проекта за инкубатора на кадри, както и за решаване на проблемите по инфраструктурата, "Тракия икономическа зона" ще се обособи като Район за целенасочена подкрепа от държавата", уточнява Пламен Панчев.

Очаква се това да стане факт на 27 февруари. Новият район ще може да разчита на национално и европейско финансиране за редица проекти.

"От реализирането им ще се възползва и населението. Ако намерим средства за строителство на пречиствателна станция в Радиново, тя ще обслужва както местните хора, така и индустриалната зона край селото", обяснява Пламен Панчев.

Съуправителят на "Тракия икономическа зона" Пламен Панчев смята, че инвеститорите идват, защото намират сигурност и подготвен персонал.

Чуждите компании отчитат бърз ръст на печалбите

Големите чужди компании в "Тракия икономическа зона" отбелязват ръст на печалбите си.

"Инвестицията ни в индустриалната зона край Раковски дръпна бизнеса ни в целия свят. Затова завършваме втори и започваме трети завод", заяви Джеймс Хюз, мениджърът на британската група William Hughes.

Повече от половината персонал в компанията са роми.

"Много сме доволни от тях, работят съвестно и със сърце", отбелязва Хюз.

Шефът на директорския борд на "Техно акташ" Синан Емин също е доволен от печалбите. Предприятието около Куклен произвежда пневморесори за камиони и автобуси.

"От създаването на завода през 2008 г. досега увеличихме производството и продажбите 5 пъти. Нашите български кадри обучават работниците ни в другите държави, където имаме промишлени бази", коментира той.

Източник: в. "24 часа"



Още по темата: общо новини по темата: 521
10.04.2024 »
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Само на мен ли така ми се струва или тук масово коментира уж интелигентна маса с мнение, а всеки един коментар е пълен с правописни грешки ?!? Хора, каквото и да пишете, нямате право на никакви претенции ако пишете ТАКА ! СРАМ И ПОЗОР !!!
+2
 
 
Да братко. Идиотите си мислят, че като пазаруват от "хубавото и евтиното" всяка вечер и ще втасат, а българските квартални магазинчета пустеят! Именно тези чуждестранни хипермаркети, хранителни вериги и какво ли не изнасят от България над 15 милиарда лв. всяка година. Идиотите си мислят, че ядат истински салами за по 1лев. Ахахахахаха прости български народе!
0
 
 
към всички мрънкащи че заплатите са малко ето ви няколко вица от нашия фолклор : пешо се оплаква на шефа си "шефе счупи ми се дръжката на лопатата" шефа му вика "ами иди да се подпираш на багера" ; и втори : шеф звъни на подчинения си "я ми кажи някой от онея твои вицове" работника отговаря " шефе сега имам работа", а шефа "ха ха ха този е велик кажи още някой". та стова искам да ви покажа как се работи в България. първо може да почнем от празниците колко празника имаме в годината и колко имат онези които взимат големи заплати. къде сливат празниците така че да се получават едни малки отпуски. колко време работите без да пушите и да ходите до тоалетна. и т.н и т.н.
+2
 
 
Г-жо Митева това, че и преди 30 години сте мислила така, само потвърждава нещото, което написах по-горе. Докато всички, които мислят като вас, не се променят ... нещата също няма да се променят. Всички искат да бъдат директори и началници и да взимат по няколко хиляди лева заплати, а никой не си задава въпроса "какво образование имам", "какви способности имам", "какви умения имам" и т.н. Не очаквайте някой да дойде у вас и да ви покани да работите при него, че и да ви попита колко пари искате да получавате. Вече не се разпределя кой къде ще работи, като завършите училище ;) Нужни са инициатива и естествено способности... Съгласен съм, че много неща са сбъркани, но нека все пак да потърсим първо вината в себе си и когато се случва нещо хубаво да не бързаме веднага да го омаловажим и оплюем. И още нещо ... вратата не може да се "покаже" на всички, защото все някой трябва да работи в тези заводи. Това, което ми обяснявате вие е грешка на самите нас, че не ценим труда си ...
+3
 
 
Два пъти прочетох новината (за всеки случай), но никъде не видях дори намек, че ще задължат някого насила да работи в новите заводи. Който иска, може и да започне работа, ако има какво да предложи и го одобрят. Който не иска, ще си седи вкъщи или на кафето и ще роптае срешу ниските заплати. Свят широк и спасение дебне отвсякъде... :)
0
 
 
И какъв е смисълът, когато вече не остана работна ръка в България...?
0
 
 
само глупости пишат повечето факт е че ще има работа това е вайното
0
 
 
А ти дето плюеш няма да дадеш И едно работно място в този град (ориентирам се по мисленето ти) , така че твоето мнение за "европеиския измикяр" които всъщност е японски измекяр И е в топ 100 на измикярите в света .... е меко казано смешно ;)
0
 
 
И няма да взимат малки пари на фона на дърйавицата окрадена ....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Електротранспорт в Пловдив?
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: