ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
The Guardian: Пловдив е едно от най-древните места в света
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:49 / 26.02.2015Коментари (14)26708
©
Град Пловдив попадна в авторитетното британско издание The Guardian, което публикува статия, посветена на търсене на най-древния обитаван град в света. 

В нея авторът отбелязва, че град Пловдив и античният Варанаси в Индия са едни от най-древните в света.

Изданието разглежда и сравнява доказателства и сведения за други градове като Киркук в Ирак, Суза в Иран, Дамаск в Сирия като пише, че Пловдив се намира в област, богата на антично наследство и има "много основателно доказателство, датиращо от 6000 г. пр. Хр.". Това е археологическият комплекс Небет тепе, където датират първите човешки поселения на древното селище. 

Пловдив попадна и в популярното електронно издание за пътувания itsbohemian.com, сред шестте най-добри места за живеене в света. 

Авторите на статията поставят града на тепетата редом до Истанбул, Амстердам, Гент в Белгия и Koh Yao Noi в Тайланд. Известната медия, чието кредо е "Да живеем по-страстно", горещо препоръчва Пловдив на своите читатели, като го нарича "невероятно любопитно кътче от света" и поставя галерия със снимки на града на началната си страница. 

Itsbohemian.com пише, че това е най-древният непрекъснато населен град и описва неговото спокойствие, калдъръмени улички, изобилие от кафенета и галерии.

"Улиците на Стария град те извеждат до хълмове, от които можеш да съзерцаваш залеза, едно забравено удоволствие, в града, който се съревновава да бъде една от културните столици на Европа", пише още изданието.

Миналата година Пловдив получи голямо признание като бе избран от специализираното издание Lonely Planet като шестия най-добър град в света, който трябва непременно да бъде посетен през 2015-та година. 

Градът на тепетата успя да изпревари световноизвестни туристически дестинации като Виена, Шанхай и Торонто. Водещи телевизионни компании като ВBC, CNN и Euronews цитираха изданието.

Според последни данни броят на реализираните нощувки в гр. Пловдив за 2014г. е нараснал с 18%, спрямо 2013г., българските туристи са с почти 9% повече, а чуждите с 32,70%. 

Ръстът при пренощувалите лица е 9,78% за миналата спрямо по-миналата година, а увеличението на туристите от България е 11,10%, при чужденците ръста е 7,53%. Общо над 600 000 туристи са посетили града през 2014-та. 

Като една от най-популярните туристически дестинации на България, градът разполага с голямо разнообразие от туристически продукти. През 2014 година Пловдив спечели титлата "Европейска столица на културата през 2019 г.", което е най-голямото събитие в областта на културата в ЕС. 

Този месец Пловдив стана носител и на наградата "За утвърждаване имиджа на България като туристическа дестинация" на международното изложение "Ваканция 2015". 

През лятото на 2015та година градът ще е домакин на престижния международен форум INDEX, който ще се проведе за първи път в Източна Европа.

Друго ключово събитие ще бъде Международната среща на туроператорите, чието шесто издание ще се състои през месец април.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Майк Тайсън го знае, и се гордееше, че е в такава страна, но ВИПовете ни и много от българите подминават тези факти и казват- " е , стига с този шовинизъм, все ние ли сме най?" Да , ние сме НАЙ , но докато не го осъзнаем истински ще сме най със знак минус отпред!
0
 
 
Майк Тайсън го знае, но никой не му каза, че е Пловдив..... просто защото нашите '' Випове'' не знаят! рџ?Ѓрџ?Ѓрџ?Ѓ
0
 
 
Страхотен град за живеене ! Жалко, че бе съсипан централно и целенасочено от София и е икономически мъртъв !
0
 
 
Не знам какъв ще бъде краят* ми? Но знам, че искам да е там, където е поставено началото* ми - моят, роден Пловдив!
+3
 
 
Най - старият жив град в Европа и шестият в света.
+9
 
 
И апостол Павел е бил в нашия град! Деяния 16:12-13; 20:6. Покойният папа не случайно посети Пловдив, когато предприе пътуване под надслов: "По стъпките на св. ап. Павел". Така че Филипи, споменат в Библията, не е малкото гръцко селце Филипи, а Филипополис. Philippo = PHILIPPOY - "на Филип". Хитрите гърци са махнали "О" и се получава PHILIPPY - Филипи.
Празник на пенсионера в Ж.Р.Тракия.Лично кметът Костадин Димитров ни поздрави.
на 26.02.2015 г.
+13
 
 
Гордея се със своя град-Пловдив!
+12
 
 
Роден град - красив и древен , но толкова далече
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: