ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Проектозакон: Токът става най-скъп от 7 до 9 часа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:25 / 04.03.2015Коментари (10)3234
©
Сутрешното кафе ще ни излиза солено. Токът да е най-скъп във времето, когато потреблението е най-голямо - например от 7 до 9 часа сутрин и от 19 до 21 ч вечер, пише в проектозакона за енергийна ефективност. 

Въвеждането на три тарифи за тока е сред възможните варианти за "динамично ценообразуване", предвидено в текста, който предстои да бъде гласуван на второ четене в парламента. В него е записано, че доставчиците трябва да стимулират клиентите да регулират потреблението си на ток.

За целта ще трябва да бъдат сменени всички електромери, така че да отчитат изразходваните киловати не само денем и нощем, но и в пиковите часове с най-голямо натоварване на мрежата, пише "Стандарт". Така сутрин и вечер цената може да е няколко пъти по-висока от дневната, обясняват експерти.

Авансово ще може да плащаме сметките за ток, парно и природен газ. Това е заложено в проекта за нов Закон за енергийната ефективност, който предстои да бъде гласуван на второ четене в парламента.

"Доставчикът на енергия или природен газ осигурява на клиентите широк избор на методи на плащане, включително системи за авансови плащания, които са справедливи и отразяват адекватно вероятното потребление", гласи проектът. 

От промяната ще могат да се възползват например хора, на които предстои продължително отсъствие от дома заради работа в чужбина или просто отиват в по-дълга отпуска или командировка. Така, плащайки авансово за ток, те няма да се притесняват, че електричеството им може да бъде прекъснато за неплатена сметка, докато ги няма.

Промените в закона предвиждат и "въвеждане на динамично ценообразуване". Единият от вариантите за това е масовото въвеждане на тритарифни електромери, които освен дневната и нощната енергия ще отчитат и потреблението в периодите на върхово натоварване на мрежата, например между 7 и 9 часа и от 19 до 21 часа. 

В тези часове цената на тока може да е няколко пъти по-висока от дневната. Предвидено е доставчиците да стимулират клиентите си да регулират потреблението си на ток, като им предлагат ценообразуване в реално време и сериозни отстъпки при намалено потребление през върхови периоди на денонощието. 

Всичко това може да стане чрез внедряването на т.нар. интелигентни мрежи, за което законът предвижда енергийните оператори да бъдат стимулирани, без да посочва точно как.

Битовите клиенти ще могат едностранно да прекратяват договорите си с доставчиците на енергия в случай, че не приемат предложените им нови условия или цени, пише още в проекта.



Още по темата: общо новини по темата: 235
28.07.2022 »
28.04.2020 »
25.04.2020 »
01.07.2016 »
01.07.2016 »
30.06.2016 »
предишна страница [ 1/40 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
вкарайте още икономисти в енергетиката-тва е като фризиорка в съдебната система
+1
 
 
За държава, която е на централно място на балканите, има атомна електроцентрала(една от малкото) и ток, който изнасяме е доста жалко това...
Aнонимен
на 04.03.2015 г.
+1
 
 
ПОРЕДНАТА ТЪПОТИЯ!
Аман от тъпи идиоти паркиращи по тротоарите. Големци са тия така наречни "трафик сот" ... пфу!
на 04.03.2015 г.
+2
 
 
ДОБРЕ БЕ МАЙНА ПИСНА МИ НА 6 МЕСЕЦА ДА СМЕНЯТ ЕЛЕКТРОМЕРИ Е МАЙНА! ОМРЪЗНА МИ ОТ ТИЯ ИЗМИшЛЬОТИНИ С ТИЯ ЦЕНИ Е МАЙНА. НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ ДОКАТО НЕ СИ ВЗЕМА ПИСТОЛЕТА НЕ ВЛЕЗА В НАКОЙ САЛОН И НЕ ГРЪМНА НЯКОЙ В ТИКВАТА!! ПИСНА МИ ОТ ИДИОТИ И КРЕТЕТНИ В ТАЯ СТРАНА Е МАЙНА. ЗА 7 ГОДИНИ 4 ПЪТИ МИ СМЕНЯТ ЕЛЕКТРОМЕРА. ПИСНА МИ ОТ ТАЯ НЕСИГУРНОСТ Е МАЙНА. щЕ ГРЪМНА НЯКОЙ ТЪПАНАР ОТ ТИЯ ТА ДА ВИДИМ КОЙ КОЙ Е МАЙНА. само кретени и тъпанари в тая България !!!!!!! няма да плащам за да храня австрийските нае*ани пенсионери дето ги чукат негрите по залез слънце е майна.
+2
 
 
е*ах ти терора е с тоя ток Постоянно поскъпва. Да ве е*а майката.
0
 
 
Бадибпедалите когато всеки си е в дома
+2
 
 
Умници,един здрав шут и вън от България !!!!!СЪБУДЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ !
Aнонимен
на 04.03.2015 г.
+3
 
 
ТИЯ ПУТЬОВЦИ В ТОЯ ПАРЛАМЕНТ ЩО НЕ ВЪВЕДАТ 24 тарифен електромер и да мирясат най-сетне!!!!!
+5
 
 
Е тва е най върховната глупост която може да се направи не стига , че през 6 месеца мине са не мине сменят електромерите уж сега дистанционни сега се чудат какво пак да измислят след 6 месеца да ги сменят пак . Да не говорим , че бабите и дядовците и сега тая дълга бележка не могат да разберат цената на тока каква е що е а след това още повече ша са чудат ... Вече човек и едно кафе сутрин не може да си направи че ша му излиза майка си и баща си а вечер не може да седне една ракия със салата да изпие че ша му излезе златно Ама така ще е докато позволяваме да ни тъпчат а не излезем всички на улицата както гърците .
+8
 
 
Олигофрени! Няма ли най-накрая да гласуват промени, които да защитават и нас потребителите? Стоиш половин час без ток по вина на доставчика - 20 лв. обеизщетение например. Имаш този месец 10 токови удара (с изключение на бури и др.п.) - имаш право да не плащаш сметката. Некоректен или неверен отговор на запитване до доставчика - 100 лв. в полза на клиента. В противен случай лошите метеорологичния условия и лястовичките ще присъстват в лъжливите и безсмислени "отговори" на доставчиците.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Концесия на стадион "Локомотив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: