ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Каназирева: Кой иска фалита на летище "Пловдив"?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:14 / 09.03.2015Коментари (15)4366
© Plovdiv24.bg
Лидерът на "Съюз за Пловдив" и общински съветник Дани Каназирева ще настоява за спешна среща с министъра на транспорта Ивайло Московски и с пловдивския народен представител и шеф на комисията по бюджет и финанси в парламента Менда Стоянова, за да търси решение за проблемите на "Летище Пловдив" ЕАД. 
 
Държавното дружество е пред фалит и затварянето на летището е напълно реална опасност, ако не бъдат предприети незабавни мерки за адекватно финансиране и по-добро управление. 

"Това ще бъде престъпление срещу Пловдив. Това е пример за порочното влияние на централизирания модел - не може някой чиновник в някое министерство така безотговорно да обрича развитието на Пловдив", възмути се Каназирева. 

Лидерът на "Съюз за Пловдив" вече проведе среща с членовете на КНСБ, служителите и представителите на администрацията на "Летище - Пловдив" ЕАД", които са силно обезпокоени за съдбата на дружеството.

Проблемът е, че летището е задължено по закон да гарантира денонощна работа и да покрива най-високи норми на сигурност, а в същото време държавата не плаща за това. 

Издръжката през 2013 година е била 2 624 000 лева, през 2014 година е с 22% по-ниска - 2 040 000 лева, а за тази година издръжка на практика няма - 400 000 лева общо за летищата в Пловдив и в Горна Оряховица. 
 
Състоянието на дружеството е още по-тежко заради бавещите се плащания от миналата година. Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" пък бави плащания още от 2011 година. Общо "Летище - Пловдив" ЕАД има да получава над милионн лева. 

"Не може държавата да прави всичко възможно, за да съсипе летище Пловдив. Хвърляш преди няколко години 50 млн лв., за да построиш модерен терминал, а сега да го съсипваш с лека ръка типично по български. Това безотговорно поведение лишава на мига 300 души от работа - това са персонал, диспечери, митничари, гранични полицаи. Негативният ефект обаче ще бъде много по-голям - Пловдив ще бъде притиснат до стената и няма да може да разгърне потенциала си в икономиката, в туризма и в културата", предупреди общинският съветник от "Съюз за Пловдив".

Дани Каназирева изреди конкретните опасности при евентуално закриване на летището:

- 300 души остават на улицата
- Пловдивският регион губи потенциала си за бъдещ инвеститорски интерес и нови хиляди работни места
- Лишаваме се от свежи пари, влизащи заедно с хилядите пътници през летището
- Туризмът в Пловдив и региона - Пампорово, Чепеларе, балнео курортите се обричат на стагнация
- Пловдив няма да може да посрещне много повече туристи като Европейска столица на културата през 2019 година
- Хиляди пловдивчани ще бъдат лишени от нискотарифните редовни линии - единственият достъпен транспорт за учещите и работещите в Западна Европа и техните близки

Според Каназирева за критичното положение на летището допринесоха и недалновидните партийни назначения на кадри на общинско и държавно ниво. Те също стопираха хода на развитието на стратегическото дружество.

Лидерът на "Съюз за Пловдив" очаква при срещите си с Ивайло Московски и Менда Стоянова да научи възнамерява ли държавата да направи нещо за спасяването на летището. Каназирева ще потърси информация защо правителството се готви да предложи летището в Стара Загора за финансиране от плана "Юнкер" (по думите на министър Лукарски), а фалира това в Пловдив.

"Това говори за толериране на Стара Загора за сметка на нашия регион - абсурдно противопоставяне. На този фон е още по-необяснимо бездействието на областния управител Розалин Петков и на кмета Иван Тотев. Ако те намират проблема за дребен, то за "Съюз на Пловдив" темата е изключително сериозна", обясни Дани Каназирева.


Още по темата: общо новини по темата: 463
29.03.2024 »
23.03.2024 »
17.03.2024 »
10.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/78 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
курвозирева много мяка. не че не е и права, но баш тя да оправя бакийте, по добре не. хубаво е ваньо да си размърда задника
-1
 
 
Писна ми от популисти....няма по големи боклуци от тях,защото мамят най неоправданата и бедна част ор обществото която и най страда от тях ....за това Здравке ИЗЧЕЗНИ ходи при Бареков !
-4
 
 
Каназирева, много си активна като наближават избори. Трябва да ти е ясно, че като се правиш на добрия самарянин, няма да стане работата. Хората знаят що за стока си! По темата, Тотев не го бъркат такива проблеми, той има далеч по-различен мироглед. Вместо да отделя толкова много пари за култура и за "Чистота" например, да задели и някой милион за летището. Хубави идеи даваш, Каназирева, но за съжаление всичко е само за параван...
+3
 
 
Да беше казала на работодателя си Гергов - да не саботира референдума в Ягодово и сега летището щеше да е в границите на Пловдив и много по-лесно щеше да се управлява.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: