ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Индустрията край Пловдив търси инженери
Автор: Екип Plovdiv24.bg 06:50 / 16.03.2015Коментари (4)5617
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ТУ - София, филиал Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Как по-лесно да комуникират бизнесът и образованието, за да бъдат създадени по-практични и ефективни взаимоотношения между двете силно заинтересувани страни е причината за свикването на първата по рода си среща на мениджърите на компании от "Тракия икономическа зона" /ТИЗ/ с екипа на Техническия университет-София, на пловдивския филиал и студенти. 

"Тракия икономическа зона" е най-големият инвестиционен проект в България, с реализирани досега 1 милиард евро инвестиции, който ще изпитва все по-голяма нужда от квалифицирани кадри.
"Образование, иновации и инвестиции" е темата на форума, който ще се проведе днес от 13 часа, в Аулата на Технически университет-София, филиал Пловдив.

Организаторите Технически университет-София, сдруженията "Клъстер проектиране и строителство" и "Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив" считат, че идеите, които ще бъдат споделени, ще дадат тласък на решаването на проблема с кадрите и иновациите. 

В разискванията ще вземат участие Менда Стоянова - председател на бюджетната комисия в Народното събрание, зам.-министърът на образованието проф. д-р инж. Костадин Костадинов, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, областният управител Розалин Петков, доц. д-р инж. Никола Добрев и инж. Пламен Панчев - съуправители на ТИЗ, проф. дтн инж. Георги Михов - ректор на ТУ-София, проф. д-р Михаил Петров - директор на ТУ-София, филиал Пловдив, д-р Ивайло Старибратов - председател на ИКТ Клъстер Пловдив, представители на Министерството на икономиката и собственици и мениджъри на едни от най-големите предприятия в ТИЗ като "Либхер-Хаусгерете Марица", АББ, "Шенкер", "Атаро Клима", "Интеркомплекс", "Уилям Хюс", "Макском", "Техно Акташ", "Сенсата" и други 

Индустрията търси инженери, които в момента висшето образование трябва да "произведе". Това показват предварителните разговори с мениджърите. Най-силен е натискът за кадри, оказван върху Техническия университет - филиал Пловдив, който обучава около 2000 студенти, но за да се удовлетворят нуждите на бизнеса техният брой трябва да достигне минимум 2500 през следващите няколко години. 

Според "Стратегията за развитие на висшето образование в Република България за периода 2014 - 2020" към 2012 г. завършилите висше образование в България са 26,9% от населението между 30 и 34 години, като до 2020 г. този процент трябва да нарасне до 36%.

Образованието на един студент продължава поне 4 години, така че в краткосрочна перспектива за задоволяване на конкретни кадри опитът на ТУ-София, филиал Пловдив дава други ефективни решения. При сключен договор с най-голямото оръжейно предприятие в България - фирма "Арсенал" - Казанлък, екипи от пловдивския филиал на Техническия университет отиват на място да обучават вече работещи инженери. "Студенти по поръчка" могат да бъдат създавани при ясни изисквания и отговорности и от страна на бизнеса, категорични са преподавателите във вуза. 

На срещата "Иновации, образование и квалификация", ще присъстват и студенти, които ще могат да разискват поставяните проблеми. Защото те са бъдещите инженери, очаквани с нетърпение от бизнеса в "Тракия икономическа зона".


Още по темата: общо новини по темата: 520
28.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
15.03.2024 »
предишна страница [ 1/87 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Може ли хора,които не са виждали металообработващи машини ,а няма къде да видят и в ТУ да изучават науки свързани със свойствата на металите и тяхната възможност да се превърнат в детайли,които да бъдат монтирани във възли и от там в машини?Не само владеенето на новите технолгии са от значение,верно има нужда от хора,които да направят програми за управление на процеса за на ороизводство на съответната машина,но преди това някой трябва да създаде(конструира)детайла,да създаде работна карта на процеса т.е да опише технологичния процес на работа и след това парчето от съответния материал се качва на машината.Новите производства идват с готови технологии и за това можеби наблягат на I T специалистите. Дано има повече работа за младите специалисти,но по специалноста.
+1
 
 
Нивото точно в ТУ е под критичния минимум. Влизат лесно, излизат трудно. Накрая отиват по интервюта и искат по 1.500 лева стартова заплата, а един чертеж на AutoCad не могат да направят без да ползват Google. Верно, че човек трябва да се учи on the fly, ама тия там съм ги признал за най-големите неудачници. Разбира се, има и кадърни, но колко и как се реализират - малцина знаят. От друга страна индустрията търси, но намира точно толкова, за колкото плаща.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: