ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В Пловдив започва още един мащабен проект: Голямата базилика!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:54 / 19.03.2015Коментари (36)25741
Вчера кметът на Пловдив е имал среща със заместник-министъра на културата във връзка с Голямата базилика, предаде репортер на Plovdiv24.bg. На нея са присъствали представители на Общината и фондация "Америка за България". 

Понеже теренът се намира в два имота - общински и държавен, е решено да се направи тристранно споразумение, в което да бъдат описани задълженията на всяка една от страните. 

"Америка за България" ще финансира проекта с близо 5 милиона лева - археологически разкопки, както и изграждане на покритие на два етажа и презентационен център.

Община Пловдив ще участва със съфинансиране подобно на Малката базилика - тоест с облагородяване на пространството около района. Държавата пък от своя страна се задължава да предостави за стопанисване обекта на общината. 

Към момента тече процедура за издаване на разрешително за начало на разкопките. Очаква се до няколко седмици то да бъде издадено и дейностите там да започнат. Ръководител ще бъде добре познатата археоложка Елена Кисякова.

Припомняме, че тази земя бе продадена от кмета Иван Чомаков във втория му мандат. Сега общината успя да си я откупи обратно.

Голямата базилика е най-голямата на Балканския полуостров. Разкрита е през 80-те години, трикорабна е, има 2 пласта мозайка с площ около 1400 кв. метра.

Ще бъдат разкрити и още около 300 кв. метра мозайка. Има и повече от 70 медальона с изобразени птици, което символизира душите на новопокръстените християни.



Още по темата: общо новини по темата: 220
02.03.2024 »
22.02.2024 »
11.02.2024 »
27.07.2023 »
26.07.2023 »
05.07.2023 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ми как няма да мърморим. В прав текст (поне според мен) пише че държавата и общината ще продадат Голямата базилика на фондация "Америка за България" за 5 млн лева. И ни се поднася като проект за развитие и ала бала и ние трябва да гледаме отстрани как си правят сделката и да подкрепяме. Какво значи тристранен договор за терен които е собственост на две страни? Държавата и общината стопанисват и точка - тая фондация няма място в това споразумение. След като от държавна собственоста стане общинска, тогава вече да се правят договори и споразумения м/у общината и евентуални спонсори. Тристранно ..... хахахахаха за решаване на собственост м/у 2 страни - държава и община - замислете се малко какво ще търси един спонсор в споразумение за решаване на собственост върху обект. Другия вариант е да им я дадат за разработка и следващите нам си колко години те ще се изживяват като еднолични собственици на обекта. Ква файда да го правят като ще ни дадат достъп до обекта след 20 г. ???
0
 
 
Как може само да мърморите и злобеете без да прочетете публикацията и без малко да се заинтерисувате каква историческа стойнст има този обект и какво представлява за Пловдив? Явно не сте минвали даже покрай Малката базилика ,за да видите инфраструктурата А при този обект още не са започналте те. Пловдив е един от най старите градове в света, но съвременният град е строен върху останките на старите. Римският стадион е достигал до бившето кино Балкан Основите на къщите на Главата улица са върху останките му С една дума стадионът е загубен ,остава тази малка част на Джумаята. В случеят е добре,че мястото е свободно и Общината е успяла да го върне за града ни.Остава да се надявяме,че наистина ще има такива красиви мозайки....и Общината ще направи подходяща инфраструктура
0
 
 
И аз се опасявам да не стане като палата от експо-център...Нали кметът ходи до Рим, Краков и т.н. Нека види как се случват тези неща и да ги приложи и в града ни. То хубаво да е интересно отвътре, но трябва да е привлекателно и отвън!
0
 
 
Струва ми се ,че искат да скрият катедралата св. Лудвиг
-1
 
 
само на мен ли ми прави впечатление "фондация България за Америка" (pun intended) няма да обеснявам защо :) всички имат глави на раменете
0
 
 
Моля ви, кажете ми, че това не е проектът! Не е възможно все още да има хора, носещи титлата "архитект" и да позволят такава грозотия да се случи в града ни...Прилича на каталог за цветни панели..Каква е тази фасада, имитира мозайката ли??? Що за идиотизъм?! Верно е, че българите имаме навика да сме все недоволни, но хора, погледнете го..Да направят един конкурс ( не че пак няма да си вземат техните хора), та поне малко идеи да се разгледат.. Малко по-концептуално, по-красиво да гледат на архитектурата.. Превърнаха го в пералня за пари!!! Какво ще гледаме един ден?! Този стил с шаренките панелчета остаря отдавна, съвземете се малко!!!
-2
 
 
Защо "Америка за България" ще финансира този проект? Нима държавата и общината нямат финансовата възможност? Изчерпани ли са възможностите за финансиране по европрограми? Боли ме като гледам как Пловдив се превръща в "Дисни парк". Ако някой си мисли, че чуждите туристи ще идват в града ни, за да се "насладят" на архитектурните ни недоразумения...
0
 
 
Аз изглежда не разбрах нещо. След като имота е държавен и общински, защо се сключва тристранно споразумение? Коя е третата страна?
0
 
 
Отлична работа, хубавите новини за облика на Пловдив не спират... ама е истина, че този проект е меко казано скучен... сякаш нещо е артисало от фасадата на "колодрума"... Защо няма конкурс (най-добре международен). Сигурен съм, че ще има архитекти със свежи решения...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: