ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ще впечатляваме чужденците с "Аджисан махала"
Автор: Мария Морунова 14:57 / 25.03.2015Коментари (23)11439
© Атанас Димитров
Artnewscafe
ул. "Отец Паисий" N38

0 коментара за Artnewscafe
И тази година инициативата за създаване на интерес, познание и гражданска ангажираност към типични, но и не напълно познати или неглижирани пловдивски топоси "Беседка за града" на фондация "Отворени изкуства" продължава. Утре от 19.00 часа в artnewscafе ще е първата беседа и ще се коментира "Хаджи Хасан махала", по-позната като "Аджисан махала", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Катрин Сариева  от фондация "Отворени изкуства" обясни, че "Хаджи Хасан махала" е със знаково местоположение. От южната й страна е Малката базилика и бул. "Мария Луиза". Тоест от юг е ранното християнство, а от друга страна - булевардът свързва изтока и запада. 

От север махалата граничи с пл. "Шахбазян" и бул. "Шести септември", който отново е в посока изток-запад. На запад е Източната порта, а на изток - бул. "Източен".

"Тоест това е изключително интересно място. Мрежа, която свързва няколко знакови обекта", коментира Сариева.

По думите й махалата съществува от XV век, когато е направено преброяване в турския тогава град Филибе. Тогава се появява името Хаджи Хасан. Там е имало и джамия. Не е ясно към момента дали името Хаджи Хасан е на джамията, или на някой имам. Но така или иначе махалата се е появила.

"Сегашното състояние на махалата е много интересно, защото е уникална смесица между манталитет на живеене и архитектура", каза още Катрин Сариева.

Махалата е обградена от соцсгради. От тези соцпостройки се влиза в своеобразен остров на кални улици, къщи с безброй сателити, пране по простотите от костюм до килим, цветни и полупорутени къщи. Издигат се и мохамедански постройки с медни порти, а до тях могат да се видят и калдъръм и постройки, типични за Стария град, както и нови кооперации.

"Махалата живее. Тя е живо и любопитно място, което заслужава истинско вглеждане", поясни Сариева.

Тя обясни, че чрез "Беседката за града" се надява наистина да се стигне до вглеждането и опознаването на "Хаджи Хасан махала". Махалата ще бъде включена в алтернативната карта на Пловдив с места за посещение и изрази надежда, че хора от други градове и държави с интерес ще посещават тази махала.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ей Боклуци това ееее центъра на Пловдив и е старина част това че сте от селата на Пловдив това си е ваш проблем и е нормално да завиждате че не идват туристи във вашите СЕЛА / miracle споко тама не е***т .....
+2
 
 
Ама то там мен ме е страх да ходя, а съм родена в Пловдив, какво остава за туристите, които едва ли са виждали нещо подобно през живота си...и охрана ли ще им бъде осигурявана?
+2
 
 
Южна Франция трепери от наши роми: "Селските терористи" извършили 2000 грабежа Сега госпожата да заведе чужденците в махалата та да си лепнат и малко хепатит,туберкулоза или в най-добрия случай въшки и после гордо да върви по Европата и да казва,че е българка. Е това е ,,алтернативен туризъм,,
+4
 
 
Все едно в Могадишу,какво има да му гледат.
+2
 
 
Само да припомня на Сариева,че тази махала е основния замърсител на въздуха с твърди частици от отопление на твърди горива,на цялата централна част на града,поради което сме един от градовете с най-мръсен въздух в Европа...или може би това е АРТ...
+4
 
 
Дори в Мумбай си разчистиха гетото в центъра и построиха модерно международно летище.
+6
 
 
Тази Катрин Сариева трябва да се прегледа
Колкото повече опознавам хората ,толкова повече заобичвам животните. ♥ !
на 25.03.2015 г.
-1
 
 
алтернативната карта на Пловдив с места за посещение'' Браво , така еврогейовете ще проумеят същността на българина, а и Айшетата са си с мустаци, като за Евровизия. Продадохте Родината !
+3
 
 
Предизборно време е - време за привличане на внимание!!! Това чудо хич не е за показване, а за бутане,разчистване и последваща дезинфекция. Все едно да идиш да видиш Ню Йорк и да те закарат в Бруклин. Пловдив привлича с богата история и култура, а не с гетото и липсата му на хигиена, култура и социализация. Хайде да покажем на света как едно малцинство е превърнало прекрасното място в центъра в сметище и толкова грозна гледка, как живее там незаконно, тормози живущите в "соц блоковете", съсипва пазара на околните имоти и ние нищо не можем да направим... Ако имат късмет туристите даже ще попаднат на честата гледка -ром припикава камъните на " Източната порта" или роми "обменят ласки" където сварят и когато сварят...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: