ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Над 60 фирми ще се включат в Деня на кариерата на ПУ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:45 / 27.03.2015Коментари (1)2727
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Над 60 фирми от различни браншове ще се включат в Деня на кариерата на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" днес, 27 март. Това съобщи ректорът на висшето училище проф. д-р Запрян Козлуджов днес по време на пресконференция за събитието.

Дни на кариерата ежегодно се организират в ПУ "Паисий Хилендарски", но до този момент всеки от деветте факултета самостоятелно е организирал срещи на бизнеса със своите студенти. 

"Тази година за първи път проявата обхваща едновременно възпитаниците на всички факултети и всички браншове, за които университетът подготвя кадри", обясни директорът на Университетския кариерен център в ПУ проф. дпн Дора Левтерова.

"Идеята за общия Ден на кариерата се зародила след успешното приключване на проекта на МОН "Студентски практики", защото университетът разшири и увеличи контактите си с бизнеса. Срещата между работодателите, студентите и преподавателите, които подготвят кадри за бизнеса, бе ползотворна за всяка от страните", смята проф. Козлуджов.

"Над 70 студенти от ПУ "Паисий Хилендарски" са били назначени на постоянна работа от фирмите, в които са провели стажа си по проекта. Имаме информация от работодателите, че доста по-голям брой млади хора са получили покана за трайно назначение, но са отказали по различни причини - най-често заради по-добро предложение за работа, за която са били подготвени именно благодарение на стажантската програма", подчерта проф. Левтерова.

"Студентски практики" помогна на младежите да осъзнаят естеството на избраната от тях специалност - дали отговоря на очакванията им, ще могат ли да се справят с избраната професия или не, допълни директорът на Университетския кариерен център. 

"За работодателите това също бе своеобразен тест доколко обучаваните кадри в университета са подготвени за реална работна среда. Вече имаме заявки за създаване на нови магистърски програми, които да отговарят напълно на търсенето на пазара на труда. Като фирмите, които ги предложиха, очакват студентите в тях да завършат образованието си и да се влеят в редиците им", разказа проф. Левтерова.

"Затова след края на проекта на МОН беше логично да използваме същия подход и занапред - да улесним срещата на бизнеса и студентите. Не всички фирми, които ще представят дейността си в Деня на кариерата, са участвали в проекта "Студентски практики", но очевидно и за тях е примамлива възможността да търсят най-подходящите кадри, докато наблюдават развитието им по време на стаж или практика", смята проф. Левтерова.

Тя уточни, че компаниите и институциите, които ще се презентират пред студентите на 27 март, са от областите химия, физика, програмиране в областта на производството, подготвящи за работа компании, IT секторът, езикови училища и центрове, преводачески и туристически агенции, аутсорсинг компании. Свои щандове ще имат Областна администрация - Пловдив, Община Пловдив, Регионалният инспекторат по образование, няколко медии и банки.

"Денят на кариерата се организира от Кариерния център и от Студентския съвет в ПУ "Паисий Хилендарски". Освен знание за правата си по време на следването, студентите трябва да са запознати и с възможностите за бъдеща реализация, а това предполага активност от тяхна страна", сподели зам.-председателят на Студентски съвет Таня Найденова.

Тя обясни, че с логистиката на събитието от днес изцяло са се ангажирали членовете на съвета.

Откриването на Деня на кариерата е от 10:00 часа днес в Нова сграда на ПУ "Паисий Хилендарски" на бул. "България" № 236, в сектора на Педагогическия факултет. 

Там студентите от всички факултети и специалности на университета ще имат възможност да посетят щандовете на работодателите и да получат информация за възможностите за кариерно развитие и провеждане на практики и стажове, както и да оставят свои CV-та.

Старт на проявата с приветствие към присъстващите ще даде ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов, който ще раздаде и сертификатите на някои от студентите, участвали и приключили успешно стажовете си по проекта "Студентски практики". 

След кратката церемония, във времето до 13:30 ч. фирмите и институциите - участнички във форума ще се представят пред възпитаниците на университета.

"Конкуренцията ще доведе до регулиране на броя на висшите училища в България в близките 5 години", заяви ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов

Той припомни, че Пловдиският университет остава единственият държавен и от класически тип ВУЗ, който през последните години запълва акредитирания си прием до 98-100%. Същевременно с това 55-60 на сто от всички приети в ПУ "Паисий Хилендарски" завършват докрай и успешно образованието си. 

"Това е много добро съотношение на фона на резултатите в цялата страна", категоричен е проф. Козлуджов.

"Първият студентски комплекс от общежития след демократичните промени вече успешно се изгражда - изцяло готов е първият от четирите 7-етажни блока, вторият вече е в доста напреднал етап и се надяваме на 1 октомври т.г. да можем да настаняваме студентите си. 

Когато и четирите общежития бъдат построени и обзаведени, ще разполагаме с 640 места за възпитаниците си", разказа проф. Козлуджов. 

Той уточни че строителните дейности са на стойност 2,7 млн. лева, като от тях 2 млн. са предоставени от държавния бюджет.

Сред останалите амбициозни проекти е пребазирането на Химическия факултет, за който ще се построи нова сграда, и освещаването на изградения вече, но все още неизографисан, храм "Св. Паисий Хилендарски".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Над 60 бяха да знаете..направо нямаше място за още желаещи.. Макс. 20 фирми да бяха и все пак имаше с какво да ни привлекат интереса, но се очакваше доста повече..
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: