ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанка: В индианска нишка ли ще ходим по новите велоалеи? Кметът: Не!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:50 / 05.04.2015Коментари (19)11578
Сигнал за новите велоалеи получихме в Plovdiv24.bg. За какво става дума?

Здравейте! Приветствам създаването на велоалеи в града. Но! Изпращам няколко снимки, които показват, че изпълнението на добрата идея може да я превърне в поредно недомислие. Снимките са направени в участък на бул."Източен", преди пивоварна "Каменица". 

Ясно се виждат паркоместата, бъдещата велоалея, само не е ясно къде ще се движат и разминават пешеходците? Очевидно, оставените две плочки, всяка около 30 см, ще въведат движение в индианска нишка, а бебешките колички ще са на изчакване или навлизане във велоалеята. 

За информация количка за близнаци заема 3 тротоарни плочки. Надявам се на бърза реакция преди недомислието да е станало факт. Не ми е безразлично как се харчат парите на града и дали не си плащаме да ни бъде неудобно и неуютно.

Прилагам и снимка от съществуващата велоалея на бул. "Източен", срещу бензиностанцията на "Петрол". За съжаление там безогледно паркират автомобили, включително на пешеходната пътека. 

Странно е защо велоалеята е с наклон към уличното платно. Може би за улеснение на паркиращите колите си. Част от гаражите на жилищния блок са превърнати в офиси, а те май са използвали инциативата за изграждане на велоалея да си осигурят удобни паркоместа. Очаквам реакция.

Кметът:

Всяка велоалея минава процес на проектиране и всеки детайл се взима под внимание. Габаритите са направени съгласно Закона за движение по пътищата, КАТ, ДНСК и т. н. Минималното разстояние за една детска количка, за да минава безпроблемно по тротоара, е 90 сантиметра.

"Никъде няма да има места, където да не може да мине една детска количка. Всички тротоарни настилки са измерени и синхронизирани така, че да има място и за велоалея, и за пешеходци, и колички.Всички тротоари до момента са правени на максимален габарит, т. е. 3-4 метра, а сега от тях се отнема и на хората им се струва, че е тяхно. Не е", отсече кметът.

Към момента по велоалеите се работи на осем места - по булевардите "Санкт Петербург", "Цар Симеон", "Освобождение", "Източен", "Марица-юг", "Копривщица", "Христо Ботев" и "Никола Вапцаров". 

На места по трасетата има неразкопани части, което се налага, защото там или ще се запази тротоарът, или ще се оразмерява допълнително велоалеята.

Проектът:

По принцип велоалеите ще бъдат само от едната страна на булевардите, а от другата ще бъдат пешеходните алеи. Изключения правят бул. "Източен" и мостът на Адата, където и от двете страни ще има и велоалеи, и пешеходни такива.



Още по темата: общо новини по темата: 143
13.04.2024 »
09.03.2024 »
13.09.2023 »
13.06.2023 »
20.01.2023 »
22.10.2022 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
А не може ли велоалеите да бъдат на самото платно и да бъдат отделени с маркировки в близост до тротоара. Това съм видяла и в много страни. И самите велоалеи не са толкова широки. Тук като гледам тази снимка явно тези, които са работили по проекта не са го обмислили. Браво за идеята, но да помислим от всякъде.
0
 
 
Така. Идеята за велоалеите е от европа, тъй като всички европейски държави ги правят. Малката подробност е, че хората там знаят как да ги използват, но ние с нашенския си манталитет ЩЕ ги използваме за всичко друго, но не и за велосипеди.
+5
 
 
Докато правят тези без мислени алеи разрушават тротоарите тежки машини се качват и ги рушат .....правят се ниско качествени ремонти и като дойде новият кмет се поправят и поправят ... правят се алеи на които да паркират автомобилите пълна анархия ЗАщО ПРАВЕХА КЪРПЕЖИ ПО БУЛ.6-ТИ СЕПТЕМВРИ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ чЕ АСФАЛТА Е НОВ?????
+9
 
 
Искаме 5 лентови пътища по 20 метра, после велоалеи по 2 метра, после тротоари по 2 метра, градинки пред блоковете ..... Е все пак не живеем в пустинята, как ще стане тази работа при тази гъстота на сградите ? Не съм се качвал на колело от 7 години някъде, пешеходец съм ! Одобрявам това което се прави като велоалеи, трябва да има за всички удобства, както за пешеходците, така и за шофьорите, така и за велосипедистите, на места градската среда не го позволява да е иначе, стига сте мрънкали само. Като ще се разминавате или като ще возите тризнаци и тротоара е тесен, тогава не виждам проблем да се влезне във велоалеята колкото е нужно. Но все пак да няма безпричинно ходене по велоалеята или каране на велосипед по тротоара. :)
+6
 
 
Вижте за какво става въпрос по бул. Освобождение има места където трябва да слезна на улицата защото с количката е невъзможно да се мине по- късно ще добавя и снимки
+5
 
 
Интересно ми е само дали велосипедистите ще започнат да се движат по тях, или ще продължат да си карат по булеварда?
на 05.04.2015 г.
+16
 
 
Те повечето ще вървят по велоалеята. Както на гребната вървят си по велоалеята и не им пука, а когато им се скараш, че вървят по велоалеята почват да ти викат.....
+5
 
 
Права е жената, като се има предвид трафика, не може тротоара, който остава за пешеходците да е по-малък от лентата за велосипедистите. Отделно нямаше нужда да се дават толкова много пари за вкопани велоалеи, можеше просто да се положи настилка над тротоара.
+13
 
 
Идеята за повече велоалеи е страхотна. Аз лично съм голям почитател на велосипедите, всяка свободна секунда съм на Гребната База да карам, също така много ми харесват и велоалеите по бул. България, но тук има едно голямо НО на Гребната База, направиха очертания, коя част е за велосипедисти и коя за пешеходци и тези, които са предпочели бягането в слънчевия ден. Въпреки, че мястото за пешеходци е предостатъчно, масово не се спазват очертанията, редовно има майки с колички или пешеходци в зоната за велосипеди... Аз лично винаги съм карал в очертанията си, но когато някой ми пречи, разбира се, че ще навляза в мястото, отделено за пешеходци. По бул. България е същата история... място за пешеходци предостатъчно, но на майките с колички не знам защо им е по-удобно по велоалеята... Също както и на бабичките и другите пешеходци... Та мисълта ми е, че няма значение колко е голяма велоалеята, и колко е голямо мястото за пешеходци, така или иначе то няма да се спазва... Да, от снимките става разбираемо защо няма да се спазва, но какво да кажем за бул. България в посока от Санкт Петербург към Практикер ? Мястото там също ли е малко ? Не мисля !
+6
 
 
За съжаление една по принцип добра идея беше опорочена. На много места има проблемни участъци, където ще има проблеми за пешеходците. Да не говорим, че на места машините, които правят алеите разкъртват плочките от тротоарите. Липса на контрол в неистовото желание да бъдат усвоени едни много хубави пари. Честита Цветница на всички!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: