ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Каназирева: Пловдив трябва да се освободи от капана на "Пълдин туринвест“
Автор: Екип Plovdiv24.bg 06:05 / 09.04.2015Коментари (29)6384
©
- Достатъчно добре ли се поддържа Стария град, за да привлича повече туристи?

- Години наред управляващите подценяват ценното недвижимо културно наследство на Пловдив - уникалните археологически паметници и възрожденските къщи в Стария град. В Гърция, Италия, а и в много други държави, хората съхраняват всеки античен камък, за да привлича туристи и съответно да носи доходи. В Пловдив археологическите комплекси "Източна порта на Филипопол", "Небет тепе" и "Ранно - християнска базилика" (голямата базилика срещу католическата църква - б.ред.) са затрупани с тонове пръст. Реставрацията на Римския форум все още не е започнала, в момента няма дори проект, който да покаже как и с какви средства ще бъдат експонирани останките на древния Филипопол. В Стария град има над 20 къщи, които са обследвани и имат официален документ, че са застрашени от самосрутване.

- Най-ценните къщи обаче са собственост на "Пълдин туринвест", която се контролира от собственика на панаира. Може ли да си ги върне Пловдив?

- Разбира се, че може. Всичко е възможно, когато подходим надпартийно, чисто професионално и в интерес на града ни. Ако има разум, те доброволно ще бъдат върнати. Но ако няма, общината трябва да избере в каква роля ще бъде - дали съдружник с малък дял, който нищо не може да направи, или да действа като т.нар добър стопанин на Стария град. Първо, да прегледа състоянието на апортираните имоти, цялата документация, всички срокове и изпълнени ли са задълженията на частния собственик. Второ, общината може да приеме наредба с ясни и конкретни правила как трябва да се опазват частните имоти - паметници на културата, и какви са задълженията на техните собственици. Общината трябва да предвиди и възможността за принудителен ремонт, сериозни санкции при неизпълнение на задължения, вписване на ипотека върху имота и съответно може да се стигне до отнемането на къщите в Стария град от сегашния им собственик.

В цял свят работят подобни модели. Проверете как е във Виена и дали общината ще търпи някой да остави паметниците да се разрушават. Общинската администрация е много по-силна от всеки друг и може да постигне целите си, стига да си ги постави и стига да го иска.

- А какво е състоянието днес на имотите, които са собственост на "Пълдин туринвест"?

- От всичките къщи на фирмата е възстановена и отворена само една - Домът на младоженците на ул. "Съборна" в Стария град. Издръжката обаче се поема от общината. Втората реставрирана къща се намира на ул. "Д-р Вълкович" 15. Пригодена е за художествена галерия, но беше отворена за кратко и сега е под ключ. Сградата на Каблешково училище на ул. "Княз Церетелев" е съборена преди няколко години. След проведеното археологическо проучване, изкопът е засипан с пръст и изоставен. Под ключ са някогашните заведения "Старата къща" на ул. "Кирил Нектариев" 19, "Старите занаяти" на ул. "Стръмна", бившият испански ресторант на ул. "Перник" 6.

Пловдив трябва да се освободи от капана на "Пълдин туринвест".

Повече така не може да продължава и тази допусната несправедливост трябва да се поправи. Ето ви още примери - къщата на ул. "Д-р Стоян Чомаков" 12 падна, преди да бъде реставрирана и досега мястото е празно. Теренът на ул. "Душо Хаджидеков" 4 беше продаден малко след учредяването на смесеното дружество. Ако управлението на Иван Чомаков е допуснало тази сделка, то следващите управления не са поискали нито веднъж отчет за дейността на "Пълдин туринвест". Не са поискали информация как се стопанисват апортираните в дружеството паметници на културата в дружеството. Все едно ги няма тези паметници...

- Може би не остава енергия на общината? Виждаме колко усилия се хвърлят за разкопките на Римския форум на пл. "Централен"?

- Работата на площада наистина продължава вече три години и дано някой ден да имаме античен подземен музей. Но пък от северната страна на Пощата вече година няма нито един археолог, нито реставратор. Одеонът продължава да отблъсква туристите, защото изгнилите седалки са махнати, а нови няма.

Източната порта в подножието на Стария град е изоставена в буквалния смисъл на думата.

А точно на това място правим стоянка за туристически автобуси. Представете си само картинката - туристите слизат и веднага виждат в целия й блясък странната дупка с поникнали дървета и плевели.

- Задачите са много, но ако трябва да избирате откъде да се почне, какъв е отговорът?

- Даже ми е неудобно да се сещам как като пловдивчани позволихме толкова време след пожара в театъра, все още да не е възстановен. Срамно е за града ни. Затова този ремонт е безспорен приоритет. Правителството на Орешарски мълчеше по въпроса, а днешният министър Вежди Рашидов дава само гръмки обещания. Ние обаче помним, че той беше избран от Пловдив и в предизборната си кампания обещаваше Драматичният театър в Пловдив да бъде един от неговите приоритети. Сега продължава да говори за ремонта в бъдеще време, а при последното си посещение обяви, че има "подарък" за града ни - ремонт на театъра. Това е възмутително. И понеже кметът е повече партиен активист на ГЕРБ, не смее да постави остро въпроса в интерес на града ни.

- Знаете за новото изискване уличните музиканти да имат дипломи по изкуства. Това ще подобри ли културния живот?

- Това дори не мога да го коментирам. То е по-голяма глупост и от рязката промяна в озеленяването на града ни с палми. Пловдив е културна столица заради свободния дух, а не заради дипломите и наредбите. Това обаче не могат да го разберат. "Съюз за Пловдив" e против да се хаби енергията на Пловдив за такива смехотворни напъни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Когато знам какво ми е само аз си знам какво ми е! Жалери
на 09.04.2015 г.
0
 
 
Не Ви ли прави впечатление, че този antonio careca на всеки минус слага казал нещо против Каназирева... абе момче ние си имаме собствено мнение разбери го не ни е фикс идея да ни управлява тази лачена г-жа/г-ца или не сме длъжни и да я харесваме.
+7
 
 
Тая , дето направи гуша докато защитаваше крадливите гърци дето фалираха общината покрай ремонта на профсаюзния дом, сега нещо много-загрижена се прави . Всичко си е явен Фалш и мерак - отново заблудените и немислещи гласоподаватели да я уредят на изборите отново да си остане на хранилка в общинския съвет.
+5
 
 
И да го харижем на Гергов,да се мъчи горкия с тези капани.... ....това ли планираш да направиш първо ако станеш кмет.....Здравке ти си ПОЗОР!
на 09.04.2015 г.
+9
 
 
Данито да си кара скъпото бяло ауди и да не се занимава с неща дето не разбира!
-8
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
+9
 
 
Свинята Гергов вън от Пловдив, от Пловдив, не само от Стария град!
+5
 
 
Докога обаче взора ни назад ще стига само до византийската епоха по земите ни? Ние имаме нещо уникално в световен мащаб в лицето на тракийското наследство, а оставяме всички мегалити, светилища, гробници, инженерни и архитектурни постижения на истинските ни и най-древни прадеди да бъдат разрушавани от вандали, иманяри и времето. Никой дори и не говори за тракийското наследство, все едно тези неща не съществуват. А там е истината, драги. Това може да е уникалния ни продукт за пред света. Но докато се усетим, ще го загубим безвъзвратно.
0
 
 
Не съм симпатизант на Дани Каназирева, но я подкрепям за всичко казано. Искаме да печелим от туризъм, искаме да сме културна столица на Европа, следователно трябва да се обръща повече внимание на историческото ни минало и да се работи не само по един обект, както в момента е случая с Форума, ами по-няколко наведнъж, защото реставрацията е мъчен и бавен процес, който отнема години.
на 09.04.2015 г.
+8
 
 
Данче, до сега не разбрах от какво си доволна в Пловдив. Веднъж напиши нещо хубаво за този град.
+8
 
 
Тая кукувица ще стане кметица само в сънищата си.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Двойно убийство в Пловдив!
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: