ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Отбелязват 5 години от смъртта на бележития пловдивски физик Георги Кръстев
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:35 / 16.04.2015Коментари (0)964
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Петата годишнина от смъртта на бележития пловдивски физик Георги Кръстев ще отбележат днес от 16:00 часа в зала "Компас" в Ректората на Пловдивския университет негови колеги и близки.

Наред със спомените за уважавания преподавател във висшето училище, ще бъде представена и дейността на лаборатория "Георги Кръстев", създадена в памет на учения, както и за да развива неговите научни идеи.

Лабораторията е част от комплекса на Технологичния център на ПУ "Паисий Хилендарски", разказа нейният ръководител доц. д-р Кирил Коликов.

Георги Кръстев е роден на 4 януари 1943 г. и умира на 11 април 2010 г. Той е възпитаник и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски", отдаден на решаването на множество мащабни проблеми в областта на теоретичната физика и физикохимията. По време на своите близо 40 години преподавателски опит той формира у студентите си нестандартно мислене и нагласата да вникват задълбочено в поставените задачи. 

Значителен е броят на статиите му, публикувани в научните трудове на Пловдивския университет, както и в чуждестранни списания, които дават идеи за развитие на науката по света. Има и десетки патентовани изобретения. 

Доц. Коликов сподели, че в годините на творческия си подем, гл. ас. Георги Кръстев дава тласък на кариерите на много свои колеги и студенти, но самият той никога не се е стремил към получаване на научни степени и звания или към изкачване на административни стъпала.

Негови са идеите, разработвани съвместно с доц. Коликов и други изявени учени, за: приложение на електромагнитните въздействия в ядрената физика, с цел обединяване на електромагнитните и ядрените взаимодействия; изследване преместването на центъра на масите при утаяване или изплаване на частици в течни дисперсии; дефиниране на явлението "препятствана осмоза".

Като резултат от изследване на осмозата е патентовано устройство за мембранно разделяне и селективно пречистване на промишлени флуиди и биообекти (66381 B1). 

Въз основа на създаденото устройство се разработва комплексен метод за проучване на препятствани осмотични процеси при електромагнитни въздействия. Така, благодарение на пълната отдаденост на науката от страна на Георги Кръстев, през 2009 г. група учени под ръководството на доц. Коликов печели проект ДТК 02/35 "Разработване на устройство и метод за изследване на осмотични процеси при електромагнитни въздействия с приложение за деструкция на туморни клетъчни линии".

Проектът е към Фонд "Научни изследвания" на Министерството на образованието и науката, финансиран с 500 хил. лв. Бенефициент е ПУ "Паисий Хилендарски", с участието на екипи от СУ "Климент Охридски" и от Института по молекулярна биология към БАН. 

Интерес към идеите на проекта проявяват Медицинският факултет на Римския университет - Италия, Биоцентърът в Инсбрук - Австрия, и др.

Успехите на екипа по проекта се дължат както на добрата подготовка на всеки един от учените, така и на мотивацията и съветите на покойния вече Георги Кръстев. 

Това дава основание Академичният съвет на Пловдивския университет да приема, със свое решение от 5 март 2012 г. предложението за основаване на лаборатория, наречена на утвърдения физик.

От май до октомври т.г. Съюзът на учените в България - Пловдив, организира семинар и 4 публични лекции, посветени на петте отделни научни направления, в които работи Лабораторията. 

Темите освен теоретична имат и приложна насоченост и са свързани с открития и научни пробиви от глобално значение: "Електромагнитни взаимодействия между тела с център на симетрия", "Седиментационни процеси в течни дисперсии", "Осмотични процеси в непроменлив и променлив обем на разтвора", "Осмотично-електромагнитни въздействия върху биологични обекти" и "Максимални неточности на косвено измеряема величина".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Проблеми с водата в Брестовица
Срути се къща в Стария град
XXI игри на БАСС
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: