ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Социкономии разбили виадуктите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:18 / 25.04.2015Коментари (3)1593
© Plovdiv24.bg
Икономии при строителството на виадуктите на магистралите "Тракия" и "Хемус", заедно със занемарената поддръжка са причина за лошото им състояние сега. Това е мнението на водещи специалисти по мостовете у нас.

"В един период преди 1989 г. имаше стремеж за намаляване на параметрите им с цел икономия", каза проф. Костадин Топуров от Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). "Просто изпилваха до крайност параметрите и в началото на експлотацията им съоръженията не предизвикваха проблеми, но с появата на пукнатини дълготрайността взе да намалява намалява по-бързо.

Осигуряването се оказва недостатъчно.

Това доведе до по-къс срок на използване на моста до гара Яна, на 2 виадукта до Ихтиман. За това и при основния ремонт на едното платно на виадукта на 67-и км на "Тракия" са наложи да бъдат подменени гредите", обясни той.

Проф. Топуров посочва като друга друга причина за повредите по-малкото бетоново покритие на армировките на вертикалните колони. Това заедно със занемарената поддръжка е довело до повредите в конструкцията.

Според проф. Илия Иванчев не бива да се прави обобщение, че проектите на всички виадукти са били изпилени. "За определени мостове това е факт, но за кои точно е въпрос на конкретно проучване. Навремето ни учеха, че стоманобетонът е едва ли не вечен материал. Научните и практически постижения от последните десетилетия показаха, че не е така", обясни той. По думите му експлоатацион-ният период на мостовете е 100 години

"През 70-те години натоварването по пътищата бе значително по-малко, за това се слагаше и бетон с по-ниска якост", каза инж. Георги Христов от Института по пътища и мостове. "Съществуващите мостове не отговорят на съвременните изисквания. В онези времена много се залагаше на сглобяемите елементи. При тях има много фуги и те винаги са слабо място", поясни инженерът.

"Каквото и да правим трябват пари, защото поне 200 моста са в плачевно състояние", смята Христов. "От тях се чудим да ги пресяваме и да станат 60. При много от тях не е късно да се направи ремонт, предпазващ конструкцията от повреди и да излезе по-евтино. Тези мостове няма да паднат, но ако за тях сега трябват 500 млн. лв. след няколко години ще са нужни 2 пъти повече. Важното е парите а бъдат целесъобразно инвестирани добави експертът. Той добави, че в развитите страни има работещи системи за управление на мостове.

От АПИ съобщиха, че се актуализира информацията за състоянието на мостовете в страната.

Според проф. Топуров, важно е да се поддържат отводнителните съоръжения на мостовете, за да не се дава възможност на водата да попада върху основната конструкция. "Особено внимание трябва да се обръщана фугите и ако се повреди гумата - да се подмени, за да не пропуска вода", предупреждава професорът.

По думите му ремонтите на виадукта "Бебреш" на АМ "Хемус" и на двата видукта на "Тракия", започнали през 2012 и 2013 г. са на ниво, защото повишават и сеизмичната устойчивост на съоръженията.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
виадуктите са над 50 годишни като след 1989г не са поддържани. нека да видим колко време ще изкарат новите построени в последно време и тогава да говорим, че проблемите идват от икономиите. бас хващам че с икономиите пак е вложен повече материал от новото строителство
Сподели какво ново....
на 25.04.2015 г.
0
 
 
с падня боя казваше бай иван бинека и дойде времето да лъсне
0
 
 
Винаги е така. Подобни икономии са бомба с отсрочено действие.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: