ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Вегетарианци скочиха заради курбаните: Варварство и отживелица!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:10 / 06.05.2015Коментари (105)10771
©
Българско вегетарианско общество (БВО) настоя да се отменят традиционните курбани за Гергьовден. От организацията изпратиха отворено писмо до партриарх Неофит с искането си, както и копие от него до президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

Вегетарианците призовават традицията за отбелязване на празника с курбани за здраве да бъде забравена и определена като "отживелица". На Гергьовден традиционно църквата, освен тържествена литургия, дава и курбан за здраве на миряните. 
 
"Но какво са курбаните? Кървави "жертвоприношения", които определено не са християнски, а в XXI век не са и етични", мотивират се от вегетарианското общество в отвореното си писмо.

Според организацията да се осъзнае, че тази традиция е "отживелица" е признак на будност. От БВО се позовават на различни цитати от библията, за да докажат, че господ не желае убиването на животни за празника. 

От писмото става ясно още, че според вегетарианците е недопустимо участието и утвърждаването от църквата на този "варварски" ритуал.

Организацията обяснява, че има притеснения към самата същност на въпросната традиция. "За нас е наистина непонятна самата същност на курбана.

Осъзнава ли се изобщо, че се търси лично благополучие и здраве чрез отнемането на живот", пише в обръщението. Според вегетарианците подобни ритуали може да са били допустими в миналото, но църквата трябва да осъвремени традициите си.

В своето писмо организацията определя курбана още като "нехристиянски и нехуманен" и моли патриарха да вземе необходимите мерки за преустановяване на традицията.

В своето обръщение БВО намесва и начина, по който се отбелязва Великден. "Парадоксално е дори това, че след пълните 40-дневни пости, предшестващи празника на Възкресение Христово, изведнъж трапезата ни традиционно се оказва отрупана с тежки месни ястия, допълнени от козунаци и яйца, което дори и да е оправдано от канонична гледна точка, е напълно в разрез с всякакви здравословни норми", категорични са вегетарианците.



Източник: в. "Монитор"


Още по темата: общо новини по темата: 21
07.05.2015 »
06.05.2015 »
06.05.2015 »
06.05.2015 »
06.05.2015 »
06.05.2015 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Значи, открой време има два земеделски отрасъла - растениевъдство и животновъдство. Щом ги има, значи са необходими. Аз също избягвам месото, но това не значи, че всички трябва да са като мен. Пази, Боже! Просто у нас, а така е в целия свят, където се насади американското(според мен то е твърде изкривено и опорочено) разбиране за демократизъм и хуманизъм. Затова винаги ще има такива суперидиоти. Бъдете сигурни, че част от тях са за връщането на смъртното наказание
0
 
 
тази пропаганда я изнесете в арабскя свят - да видите какво ще ви се слъчи
0
 
 
Ясно е че убиването на животни няма да се спре.. но е жалко да се убиват така аз лично от малка не ям риба и месо защото никога не съм обичала, чувам от хората които спират месото , че се чувствали по-добре здравословно. Поне ако не може да се спре избиването на животните които си слагаме в чиниите, то поне да не посягаме към другата половина - кучета, котки и тн. (не че едната част няма право да живее, всички имат)
0
 
 
На вегетарянците някои дърйи ли им сметка колко трева са изпасли!
+1
 
 
Аз съм против яденето на марули, краставици, домати и други зеленчуци и плодове щото са живи и мисля да и аз да отида до светия синод да моля да забранят салатите!! Изяш вегетарианец спаси марула!!
0
 
 
Точно! Затова по-добре да не се меси или другояче-всяка жаба да си знае гьола!
0
 
 
Хайде тия тръстичковци да не ме учат какво да ям!
0
 
 
Аз не мога да разбера къде се бъркат веганите. Като не искат никой не ги насилва да ядът месо. Ама пък да ни изкарват изчадия едва ли не защото останалите ядем месо.....мирише ми на психичен проблем породен от глад. Мъжа ми не сяда без месо на масата,аз ям,но по-умерено. Да не говорим,че детенцето ми сега расте и месото му е нужно. в?є
0
 
 
Еми хората се притесняват за вашето здраве. Само вие май не. Да му се невиди всеки се меси в паничката на другия. Ужас....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: