ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Местан се зарече: Ще ползвам майчиния си език
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:22 / 08.05.2015Коментари (98)12087
©
През септември в България ще се проведе регионална среща на лидерите на либерални партии от Балканите. Това съобщи лидерът на ДПС Лютви Местан в сутрешния блок на bTV. Той уточни, че организатори на събитието от българска страна са ДПС и НДСВ.

На срещата ще се разисква либерална стратегия за интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

Европейските либерали гледат резервирано на мораториума на Юнкер за разширяване на ЕС. АЛДЕ ще предложи декларация, в която ще се иска да се ускори интеграцията на Западните Балкани, а също и на държави като Украйна и Молдова.

"Тук има прекалено много история", смята Местан.

Това пък от своя страна води до силно надигане на национализма в отделните страни. Тезата на лидера на ДПС е, че тези процеси могат да бъдат неутрализирани чрез интеграция.

Относно присъединяването на Македония към ЕС, лидерът на ДПС заяви, че България трябва да има ясно дефиниран свой национален интерес, но той призова да се изведе пред скоби "интересът на интересите".

"Той от гледна точка на България е тя да граничи със страни-членки на ЕС", допълни той.

"Ние имаме съвсем ясна позиция за необходим да се ускори процесът на интеграцията и на Република Турция като естествен мост между Изтока и ЕС.

Убедени сме, че един конфликтен дестабилизиран Близък Изток, а той никога не е бил по-дестабилизиран, винаги ще бъде предизвикателство за сигурността и на ЕС, а един стабилен Близък Изток ще гарантира стабилност и в ЕС и тук ролята на Турция е стратегическа", смята Лютви Местан.

Според Местан има неправилно тълкуване на действията на ДПС относно отказа им да гласуват декларация за арменския геноцид. Той посочи, че партията е предложила поклонение пред жертвите, независимо от кой етнос са. 

"Народите не носят отговорност за решенията на лудите глави", каза той.

Местан не е убеден в искреността на политици, предлагащи признаване на арменския геноцид, а в същото време отричат Холокоста и Възродителния процес. 

"Ако влезем в този прочит на историята, ще трябва да оценим и други исторически трагизми, които са сравними със събитията от 1915 година. И тогава възниква въпросът защо избираме едни събития", каза той. 

"С историята не може да се законодателства", допълни лидерът на ДПС.

"Почти прихнах да се смея. Да се смее ли човек, да плаче ли" - с тези думи Местан коментира твърдението, че кметът на Хасково е "човек на ДПС".

"Ако той е човек на ДПС, означава, че ние определяме решенията на Патриотичния фронт. Той е бил кандидат на СДС, после е направил някаква своя коалиция", уточни той.

Относно предстоящите местни избори Местан каза, че се разработват различни варианти за общините - между 60 и 80 на брой, в които подкрепата на ДПС е от решаващо значение.

Лидерът на ДПС отново разкритикува министъра на здравеопазването Петър Москов заради изказванията му за циганската престъпност и побоите над лекари.

"Този министър трябва да бъде оставен да се нареформира. Неговият проблем са лекарите. Неговият проблем не е ДПС", заяви Местан.

В неговата партия са категорични, че искат разкриването на истината по казуси като КТБ и Христо Бисеров. 

"Ние сме най-заинтересовани да излезе истината и по този казус. Убеден съм, че това ще се случи. Тече разследване", посочи той.

Местан изтъкна, че генезисът на Бисеров като политик няма нищо общо с ДПС. Той бил дошъл в партията като завършен политик със сериозна биография. От партията, обаче, се въздържат да дават оценки на Бисеров докато случаят не е приключен.

По отношение на забраната за ползване на чужд език при предизборна кампания в България Местан посочи, че тази поправка в закона е в нарушение на Конституцията и европейските конвенции. От тази гледна точка тя не е законна. 

"Ще ползвам майчиния си език, когато това е необходимо и при осигурен превод", заяви той.



Още по темата: общо новини по темата: 892
10.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
15.10.2019 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
забравих ВАШАТА ТУРСКА ПАРТИЯ Е НЕЗАКОННА МАНГАЛ МЕСТАН!!! МАРШ ОТ България
0
 
 
Нагъл до мозъка на костите си, това са турците като им се даде власт!!! Така се получава като няма държава, този при Бай Тошо си беше един учител по български а сега се пери, няма кой да му покаже пътя към Турция както го направи Бай Тошо на всички които се чувстват турци да си ходят в Турция няма място за вас тука!!!
+2
 
 
А регионална среща на гнусните доносници на престъпни режими кога ще има? ДПС трябва да има вечен мандат да домакинства на такъв форум.
+1
 
 
Не е ли с цяла пишка нищо не става от него
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: