ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанка: Докога в България ще имаме само задължения?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:52 / 08.05.2015Коментари (58)13205
© Plovdiv24.bg
Снимка: Архив
Огорчена пловдивчанка се свърза с Plovdiv24.bg, за да разкаже:

"Здравейте! На 6 май се сблъсках с поредния абсурд в т.н. наша държавица и за пореден път си задавам въпроса дали ще имам сили да си изгледам детето в тази държава, която вместо майка е зла мащеха както за нас, така и за наследството, което оставяме. 

От Пловдив съм и ми се наложи да ползвам градски транспорт по линия 25 в сряда, 06.05.2015 в 18.45.

Качих се в автобуса с регистрационен номер PB 8315 AB заедно с дъщеричката ми, която е на 1,3 г. и бяхме без детската количка. 

Чакахме автобуса на последна спирка - АПК "Тракия", където правят и престой. За голямо наше учудване той не спря на спирката, а направи обратен и спря след около 300 метра под едно дърво, при което на мен ми се наложи заедно с детето да пресека натоварения булевард, за да отида до автобуса. 

Когато минаха покрай нас, видяха, че се суетим и че ще се качваме, но въпреки това не се трогнаха от малкото дете и т.н., а отидоха и паркираха под едно дърво, след което шофьорът и кондукторката слязоха да пушат. 

Качихме се и след тръгването на автобуса дойде кондукторката и аз й дадох 2 лева. Билетът в Пловдив е 1 лев и очаквах да ми върне 1. Тя ме попита имам ли карта за детето и аз с недоумение попитах за каква карта става въпрос. 

Тя ми каза че трябва да имам карта, след което ми скъса два билета и ми ги подаде. Отказах да взема билетите и й казах, че искам да си получа парите и да сляза. 

Тя отказа да ми ги върне. Страшно се афектирах, защото, откакто имам дете, ми се налага да пътувам за трети път с автобус на градския транспорт и до момента никой не ми се искал пари за детето или ми е казвал, че трябва да имам някаква карта.

Също така мисля, че предварително трябва да ме предупреди, че ако я нямам въпросната карта, трябва да заплатя един лев и аз, ако съм съгласна да потвърдя или съответно ако не съм, да кажа, че няма да платя и да сляза. 

Дамата обаче ми остави билетите на седалката и замина към началото на автобуса. Взех си детето на ръце и отидох при нея, като й давах билетите с молба да ми върне парите. 

Тя категорично отказа. Казах й, че искам да сляза от автобуса и че не желая да плащам за детето, защото не ме е осведомила предварително за въпросната карта, както и за това, че дължа 1 лев за билет.

Автобусът спря на спирка, където се качи един пътник, който беше и единствения в автобуса. Спорът между мен и кондукторката продължи. Шофьорът чакаше, без да тръгва. 

В един момент й каза да си вземе билетите и да ми върне парите, за да сляза, но тя отново отказа.

Автобусът тръгна и аз продължих да споря с нея. На следващата спирка слязох - за съжаление с два скъсани билета и 2 лева по-малко.

Така от смешните 35 лева "детски", които детето ми получава от "Държавата", 1 лев отиде за билетче за градски транспорт. 

Поредната несправедливост и поредната наглост от страна на хора, които няма да получат наказание за това, защото системата е такава, че дори не знам на кого да се оплача и с кого да споделя за случилото се... 

Задавам си въпроса трябва ли някаква дама да ме унижава и тъпче по подобен начин, да ми взема от парите и аз да не мога да направя нищо?

Докога в България ще имаме само задължения, но не и никакви права - ние, простите хорица?

Кога тази държава ще почне да се грижи за децата си, а не само да се чуди как да ги изпрати на терминал 1, 2 и т.н.?

Моя ли е грешката, че детето ми не се е родило с карта за градски транспорт? Може би трябва да изкараме пълна документация - карти за БДЖ, за градския транспорт в различните градове и всякакви възможни карти за навсякъде и детето ми да ходи с пълен набор документи, за да сме сигурни, че няма да го таксуват и някакви кондукторки да му вземат от скромните 35 лева детски, отпуснати от държавата?

А може би най-голяма ми грешка е, че съм избрала да се роди в България..."

Припомняме:

В Пловдив, както и в цялата страна, и децата до 7 години, включително и бебетата, трябва да имат поименни карти за градския транспорт, които са безплатни. Това гласи постановление на Министерския съвет от 2012 година.

Целта на решението е да се гарантира застраховката на малките деца при пътуване в градския транспорт.

Картите в Пловдив вече се издават в бюрото на бул. "Княгиня Мария Луиза". За издаването на подобна карта е нужно родителите да носят акт за раждане на детето и негова снимка. Представянето на картите в автобусите става задължително от 1 ноември 2012 година.


Още по темата: общо новини по темата: 330
26.03.2024 »
12.01.2024 »
08.01.2024 »
07.12.2023 »
06.10.2023 »
09.09.2023 »
предишна страница [ 1/55 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Кога ще разберете че картата на детето е неговата застраховка и ако то няма, билета се явява такава. Ако се сличи нещо с него ,пак ще мърморите че никой не поема отговорност при превоза. Картите са безплатни и спрете да марзелувате ,като втора година не си вадите. Не съм разбрала вече не минава като номер.
0
 
 
Таксуването е избирателно, доколкото разбрах закона за картите е от 2012 . Аз миналата година пътувах в Пловдив с дете на 4 години и никой не ми е искал пари за него.Тук където живея карта се издава пожелание и тя дава право на придружителят да пътува безплатно. Без карта всяко дете до 7 години пътува безплатно от 7 до 16 пак е безплатно, но вече се изисква карта.
0
 
 
И мен ме е подминавал същият автобус, докато го чаках на спирката на бул. Източен (казвам, че е същият, защото и аз в яда си бях запомнила номера)! На следващия ден обаче автобусът ме застигна още преди да съм стигнала спирката и спря, за да се кача, и дори се извини, че ме е подминал предния ден. Явно ме бяха запомнили как съм махала като луда на спирката, когато ме подминаха.
+1
 
 
Добре, трябвало да има карта, в момента няма, но нужно ли е такова грубо, просташко отношение!? Профанизация.
0
 
 
Просто е, билетa нa възрaстния дa е зaстрaховкa и зa детето, то не пътувa сaмо. Зaщо ги прaвим по сложния нaчин. Зaщо? Упрaвници рaзни. Кaк сa пътувaли до 2012, кaкви зaстрaховки. Терминaли!!!
0
 
 
Жената много правилно задава въпроса "Трябва ли да си извадим такива карти за всеки един отделен град в БГ, за БДЖ и т.н." Аз лично не се возя в граски транспорт и не съм много осведомен, но съм сигурен, че никъде няма поставена табела указания за тези измишльотини. Държавата ако е държава на всякъде и по всякакъв начин ще е защитила своите деца(поне тези до 7 години). Следващият въпрос е - защо кондукторката не е върнала парите на жената след като тя се е отказала да ползва услугата?
+1
 
 
Знам че са безплатни.Ама да не летим до мястото за взимане. Плащаме билети до там, чакане, защото има опашки, билет за връщане. Сладолед или пица за детето , ако не е бебе. И ето 10 лв литнаха. Ако сменяме и рейсове , може и да не ни стигнат. И- не се купуват картите да, но са безсмислени за деца в бебешка възраст.
-1
 
 
Тази жена изобще не е права. Кво толкова се оплаква.
+9
 
 
Ако беше ЦИГАНКА ,щеше и тя и детето да пътуват без пари.....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Волейболен клуб Виктория Волей (Пловдив)
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: