ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивската духовна семинария отбеляза троен празник
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:47 / 12.05.2015Коментари (0)3429
Бивши и настоящи ученици от
СОУ "Любен Каравелов":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
ПДС "Св. Св. Кирил и Методий":
виж още
Бивши и настоящи ученици от
НХГ "Цанко Лавренов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Областният управител на област Пловдив Розалин Петков поздрави ръководството, преподавателите и възпитаниците на Пловдивската духовна семинария "Свети Свети Кирил и Методий". В денят, в който едно от най-старите средни училища в България чества своя патронен празник, се отбелязват още две важни годишнини - 25 години от възстановяването на Пловдивската духовна семинария и 100 години от установяването и в Пловдив.

"Мисията на Пловдивската духовна семинария е свързана с най-ценното за българина - християнската вяра, просвета и духовна култура. Затова на всички възпитаници на Семинарията пожелавам, независимо от това какъв път ща поемат след завършването на средното си образование, да запазят в сърцата си завинаги вярата и стремежа на българина към духовност, да пазят християнските добродетели и да ги предадат на младите хора и след тях", каза в приветствието си Розалин Петков.

В тържествената програма взеха участие с църковни песни, момчетата от хора към Семинарията и техните приятели - талантливите ученици от паралелките с музикален профил, изучаващи български фолклор от СОУ "Любен Каравелов" и учениците от Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов", които изнесоха театрален спектакъл. 

Поздрави по повод тройния празник отправиха също заместник-кметът на община Пловдив Стефан Стоянов, началникът на РИО на МОН в Пловдив - Иванка Киркова, бившият областен управител и бивш кмет на Пловдив Тодор Петков, който в мандата си като кмет е върнал сградата на Семинарията.

В началото на тържествената вечер слово произнесе ставрофорния свещеноиконом Добромир Костов - Ректор на Пловдивската духовна семинария и протосингел на Негово Високопреосвещенство † Пловдивския митрополит Николай. 

Тържеството завърши с вълнуващото обръщение към семинаристите, гостите и приятелите на Пловдивската семинария, което направи Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий - Ректор на Православната духовна академия, носеща също името "Свети Свети Кирил и Методий".

Всички гости получиха икона на Светите братя и специален възпоменателен плакет, отбелязващ 25 -та годишнина от възстановяването на Пловдивската духовна семинария.

Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий" е едно от най-старите средни училища в България. Началото му е в далечната 1878 г., когато по настояване на Екзарх Йосиф в град Прилеп е основано свещеническо школо. 

През 1883 г. то е преместено в Одрин, а девет години по-късно вече е в Цариград, преобразувано в четирикласно училище и става известно като Цариградска духовна семинария. По-късно духовната семинария е прехвърлена в България, а през 1915 г. се установява в Пловдив.

През 50-те години на ХХ в. Пловдивската духовна семинария, заедно със Софийската са слети и прехвърлени в Черепиш. През 1990 г. учебният процес в Пловдив е възстановен. Духовната семинария в Пловдив е средно общообразователно духовно училище с прием след VІІ клас и петгодишен курс на обучение. Годишно се обучават средно около 100 ученици на възраст от 14 до 19 години. 

Абитуриентите получават диплома за средно богословско образовани, призната от Министерството на образованието и науката. С нея може да се кандидатства както в духовни, така и в светски университети в страната и чужбина. Учениците живеят на пълен пансион като стипендианти на Св. Синод.

Православната духовна академия "Св. св. Кирил и Методий" е висше богословско училище под ръководството на Св. Синод на Българската православна църква. Тя е продължител на традицията на Духовната академия от 1950-1991 г. 

Академията подготвя свещенослужители, църковнослужители, учители за българските духовни училища и др. Завършилите академията могат да се реализират в областта на християнската просвета, духовната култура и църковната администрация.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: