ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Абсурд: Петима квестори пазят незрящ ученик да не препише на матурата!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:22 / 22.05.2015Коментари (64)25916
© Блиц
Петима квестори пазят незрящо момче на матурите в Пловдив да не преписва. Детето е в седми клас, на 100% сляпо и е пълен отличник. Майката Дарина Тодорова, която е известен адвокат под тепетата, сподели:

"Аз бях защитник на държавата по делото срещу връщането на имотите и двореца Кричим на Симеон Сакскобургготски. Беше трудно, но спечелихме. Сега водя подобна битка, не само за моето дете, а за всички такива незрящи, но упорити и ученолюбиви деца, които искат да се развиват. Моят син иска да стане адвокат. Как да му обясня обаче, че в България това е трудно, почти невъзможно, тъй като хората с увреждания не са равнопоставени с другите".

Адвокат Тодорова е възмутена:

"В момента синът ми е в седми клас и както всички деца, с които е учил и е всеки ден, поиска да се яви на матурите. И тук започна поредният проблем. При многократни посещения от моя страна в Инспектората по образование в Пловдив ми се обясни, че той има право на преференции за записване в училище и да си прочета там някъде в интернет в кои училища и специалности може да учи. Смея да твърдя, че съм грамотен човек, но такава информация в сайта на Министерство на образованието и Инпектората нямаше.

Наложи се да преустановя работа известно време, за да реша въпроса с учението на сина ми. И при поредното си посещение в Инспектората по образование ме уведомиха за няколко професии, разрешени с Наредба от 2004 г. Но от нито една от тях не отговаряше на желанието на моето дете, поради което поставих въпроса за явяване на общо основание на матурите, т.е. да кандидатства наравно с другите деца. Бях изумена, когато ми се обясни, че въпреки че има право, може да се яви само на първия модул, което означаваше, че той не може да кандидатства в избрано от него училище. А проблемът тук е, че няма кой и как да му направи втория модул на Брайл.

Благодарна съм все пак на началника на инспектората Иванка Киркова, която поради моята упоритост ме прие, изслуша и най-накрая решиха, че наистина има проблем, на който трябва да се намери решение. Това не касае само моето дете, а при един изработен механизъм от следващата година и другите деца с проблеми ще имат "правото" да учат това, което искат и там където искат. 

Не може да избират от професии по Наредба от 2004 г., която не е актуализирана с въведените нови специалности в училищата. Не може един чиновник в министерство да е преценил преди години на общо основание какво могат да учат и работят тези деца. Та нали всяко е индивидуално и има различни способности и желания. 

Днес синът ми е на матура - втората по математика. Преди ден беше по български език. Да, той се яви и на втори модул, който така и не беше направен на Брайл, но поради липса на друга възможност и с мое съгласие, Министерството на образованието разреши явяването му, като всичко му се чете. И в този случай, при дете със 100% слепота, има 5 човека - квестори и ресурсни учители, както и камера. Ако някой ми отговори на въпроса как може да препише това дете, ще му бъда благодарна. За статистика в стая с 25-30 ученици има двама квестори. Това е накратко част от историята за образованието на едно дете с увреждане в масово българско училище", споделя адвокат Дарина Тодорова.

По пътя на незрящото момче, което иска да стане юрист и е пълен отличник, вървят още слепи деца, които учат в Пловдив.



Източник: Блиц


Още по темата: общо новини по темата: 30
24.08.2015 »
13.08.2015 »
12.08.2015 »
25.06.2015 »
13.06.2015 »
12.06.2015 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Е, то затова си трябват специализираните училища....., но ги елиминираха и продължават да го правят! И ......нека бъдем обективно честни.....пак се прави от мухата слон.....детето е обгрижвано , а не следено ! Но .....нали трябва да плюем , че иначе не сме .....интегрирани! Погрешните стъпки водят до погрешни последствия .....нямаме среда и условия , но пък тръгнахме да интегрираме .....после пък виновни търсим защо не се получава.....ех, напъни ......
+1
 
 
Намерили.. кого да пазят, кръгли олигофрени, а образователната ни система за нищо не струва!
+1
 
 
Питам се,ако детето беше на някой от другарите в народното събрание,уф пардон,имах предвид голямата лъжница,дали аджеба така щяха да постъ пят дебелогъзите бюрократи.Отговорът е предизвестен - не.Щяха да се опъват като бръснарски каиши и да рапортуват на три гласа пред съответният другар,че всичко е тип - топ.И как няма.Че нали съответни ят другар държи и хляба и ножа и те го знаят. Има и друго.Явно майката на детето се е погнусила до повръщане да си цапа ръцете с тези нисши твари,защото като адвокат можеше да им раз каже играта в съда.Да,да. Все пак се е намерил човек,който е проявил и човечност и разбиране,пък бил той и началник на инспектората. А,да вземат да си осъвременят наредбата,да не се правят на четирите маймуни"Не знам,не чух,не видях,не разбрах". Хубаво ще е да си припомнят думите на великият Максим Алексеевич Пеш ков"Човек - това звучи гордо".Ама те хора ли са,я?
0
 
 
Поздравявам майка му - Дарина Тодорова за упоритостта и борбеността й. Тя е невероятен човек!
0
 
 
Дъщеря ми учи с това дете цели три години в един клас. Той е безупречен в учебния процес, умен, забавен, с чувство за хумор, честен. Детето участва и в проект "Успех" по математика и на него учителката беше дала да изготви и поднесе най-трудната презентация. Всички деца от класа имаха невероятен КЪСМЕТ да имат такъв съученик.
+2
 
 
Браво на майката за упоритостта, дано постигне поне малка промяна. Това, че децата не виждат не значи че са глупави. Някои от тях дори са с много по-голям интелект. Това е България, място за хора в неравностойно положение няма. Ужас.
+1
 
 
Как може... но в Бългрия всичко може,боже помогни...:(
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: