ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Масирани проверки в община "Родопи"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:16 / 28.05.2015Коментари (1)4691
©
Икономическа полиция и ДАНС са направили куп проверки по скандалния случай с двойното проектиране на водопроводната мрежа в с. Брестник, възложено от община "Родопи". 

Това стана ясно на днешната сесия, на която група общински съветници поискаха да се създаде временна комисия, която да изясни налице ли са закононарушения от страна на администрацията и нейни служители при провеждане на процедурата. Настояваме да се изясни колко пъти е платен проектът и дали са нанесени финансови щети на администрацията, мотивира предложението съветникът Павел Михайлов /БСП/. 

Управляващото мнозинство в Общинския съвет в "Родопи" отхвърли искането и не допусна то да влезе в дневния ред на днешната сесия. Въпреки това скандалът избухна, докато течаха дебатите по дневния ред. 

От жалба до Районната прокуратура на "Екоинтеграл" ЕООД става ясно, че Община "Родопи" след проведена и спечелена процедура възлага проектирането на фирмата. По-късно обаче възлага същото нещо на втора фирма. Оказва се, че проектът на "Електра Консулт" ЕООД - втората, одобрена от общината фирма, е пълно и приснимано копие на първия проект, се казва в жалбата. 

"Щом видях предложението, веднага помолих в ДАНС по-бързо да приключат проверката по жалбата, заведена още през 2013 г.", заяви кметът на "Родопи" Пламен Спасов

"Е, вие и на ДАНС ли диктувате вече", репликираха от залата. 

Той не отговори и заяви, че това е опит за предизборна агитация от страна на вносителите, тъй като временната комисия ще иззема функциите на компетентните органи. Докато кметът говореше на микрофона, неговата заместничка Таня Бочукова подвикваше към съветниците: 

"На какви се правите, на разследващи ли?".

"Била съм поне 6 пъти в Икономическа полиция по случая и съм обяснила какво ли не, дори и за роднините си", заяви главният експерт ВиК в община "Родопи". 

Тя бе призована пред местния парламент от кмета Спасов. От думите й стана ясно, че през 2010 г. "Екоинтеграл" и изготвила проект, който е собственост на "Родопи", защото общината е заплатила за него.

Той обаче не е реализиран и през 2013 г. управата възлага на "Електра Консулт" ЕООД да направи нов, като ползва техническите данни от 2010 г. и го допълни според изискванията на Програмата за развитието на селските райони. Той е входиран в ДФ "Земеделие", а на втората фирма е платено само за допълненията. 

Изказването на Влахова ме убеди, че трябва да се сформира комисия, в която да бъдат включени представители на всички политически сили, заяви Васил Гюрдиев /ФОРОР/. Според него е много необходима на управляващото мнозинство, за да изчисти това петно от общината. 

Комисията просто ще изясни всички обстоятелства около скандалното проектиране и ако има нередности, ще сезира компетентните органи, заяви Михайлов след отпадане на точката от дневния ред на сесията в "Родопи". 

"Обществото има право да знае има ли плащания и в какъв размер са те. Защо "Екоинтеграл" е завела дело по Закона за авторското право, защо в жалбата си до прокуратурата твърди, че нейният проект е присвоен от "Електра Консулт", като са подменени само първата и последната страница. 

Защо Районна прокуратура не се е произнесла по случай в продължение на 1,5 година, след като максималният срок е до 6 месецеа", заяви съветникът от БСП. Той смята, че съветниците гласували "против" и "въздържал се" не позволяват да се изясни дали жителите на "Родопи" са ощетени. 

Предложението за сформирана на временна комисия ще бъде внесено отново още на следващата сесия.

"Има много въпроси без отговор или със смешни отговори. Няма да ги оставим така, заяви Гюрдиев. Очевидно с рационални аргументи не можем да убедим мнозинството за грешките, които прави. Единствения начин да помагаме на гражданите, които са ни избрали, е като сезираме съдебните органи".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 28.05.2015 г.
+2
 
 
Дано да са масирани, а не само маскирани...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: