ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Сигнал за злоупотреби срещу Ректора на Медицински университет проф. Костянев
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:31 / 08.06.2015Коментари (12)13027
©
На редакционната поща на Ploivdiv24.bg пристигна сигнал конфликти на интереси и съмнения за злоупотрби, свързани с Ректора на МУ проф. Костянев. Публикуваме го без редакторска намеса и оставяме възможност сигналът да се опровергае с факти срещу изнесените твърдения:

Така се случва, че сайтовете, електронните форуми и социалните мрежи са много добър способ за мониторинг върху поведението на нашите управленци.

Медицинският университет в Пловдив е бюджетно държавно учреждение, може би най-голямото в този район на страната, създадено с решение на Народното събрание на Република България. Постът на ректора на университета е с особено голямо обществено значение за нас, гражданите на Пловдив. Ректорът е публична фигура и трябва да служи за пример на всички в РБългария. Съгласно българския закон ректорът заема публична длъжност и не трябва да допуска частен интерес в решенията си по управление на държавната институция.

Какво искам да кажа?

Медицинският университет извършва научна и изследователска дейност, в която се включват периодично провеждане на конкурси за финансиране на научни проекти и изследвания. Тези проекти се финансират от държавния бюджет. В пловдивския МУ оценката и класирането на научно-изследователските проекти, т.е. финансирането на проектите и техните автори, се извършва от Съвет по научно-изследователска дейност.

Членовете на този съвет се назначават от ректора. Ректорът е посочен и като орган, който контролира научно-изследователската дейност. Ректорът подписва договорите с научните колективи за финансиране на съответните разработки и проекти. Конкурсите за научни проекти и изследвания се обявяват със заповед на ректора. Това може да се прочете от всеки грамотен българин в нормативната база и правилника на университета.

Отново при справка в сайта на МУ Пловдив се установява, че през 2012 и 2013 година, когато проф. Костянев е ректор на МУ Пловдив, същият е спечелил два проекта с бюджети съответно 14266 лв и 8100 лв. Записано е, че част от проектите са одобрени за финансиране с решение на "Ректорски съвет". Посочен е протокол №7 от 08.05.2012 год. Съгласно правилника на университета, ректорският съвет заседава при дневен ред, определен от ректора, а всички решения по обсъжданите въпроси се вземат и формулират от ректора.

При одобряване и класиране на научни проекти, за които се отпускат финансови средства на научния работник - автор или на авторския колектив, ректорът има активно участие, а в поне един от двата случая той формулира и взема сам решението. Това се отнася и до научните проекти, в които по една или друга причина от частен интерес е решил да участва самият той - проф. Костянев.

Българският закон забранява лица, заемащи публична длъжност да гласуват в частен интерес, както и да оказват влияние в частен интерес на други органи при вземане на решения. Законът посочва, че конфликт на интереси има винаги, когато лицето, заемащо публична длъжност, има частен интерес, който може да повлияе на решенията му. Доколкото частният интерес се определя като материална или нематериална облага, може ясно да се види, че в описаните случаи проф. Костянев като ректор е взел или е участвал във вземането на решения, въпреки, че е имал доста солиден материален частен интерес от тези решения.
Не бих се усъмнил в безпристрастието и етиката на проф. Костянев, ако на сайта на МУ или МОН бяха публикувани декларациите по чл. 12, т. 2 във връзка с чл. 14 от ЗПУКИ, както и такава по чл. 12, т. 3 при настъпили промени в декларираните обстоятелства, но такива документи не са съставяни и подобни решения не са били вземани.

Ще ви обърна внимание и на други факти, свързани с конфликта на интереси в решенията и действията на нашия ректор. Така например от справка на сайта на МУ-Пловдив се установява, че ректорът е ръководител или е бил ръководител на редица приключили или текущи проекти във висшето учебно заведение, финансирани от фондове на ЕС или различни български или международни организации. Ректорът само е сключвал договори и е определял екипите по проектите, като в по-голямата част от случаите ръководителят и членовете на екипите получават сериозно възнаграждение за тази си дейност. Не може да не направи впечатление, че ректорът се е посочил като ръководител на 13 проекта, като част от тях са на стойност стотици хиляди лева. Не може да не направи впечатление, че при наличието на толкова много компетентни и квалифицирани служители в това учебно заведение, ректорът е определян за ръководител на над десет проекта и то при условие, че е публично известна голямата степен на натовареност на ръководителите на висши учебни заведения. В същото време в университета не са възстановяват повечето от средствата по най-големите инфраструктурни проекти. Това са средства, които МУ трябва да получи като безвъзмездна финансова помощ, но отчетността на проектите куца, а някои са зациклили драстично. МУ е изправен пред опасността да не получи нито лев, защото доставките и строителството е надценено в пъти. Сами може да се убедите, като направите елементарна сметка колко струва на кв.м. строителството на т.нар. Технологичен център за спешна медицина, оборудван с няколко елементарни медицински уреда за разкош. Струва колкото кв.м. от хотел в Лондон или Париж. Затова считам, че той е използвал своите правомощия единствено за да определи самия себе си за ръководител на проекти със значително финансиране, с оглед на което да получи и значителни допълнителни възнаграждения, без да коментирам предмета и стойността на неизгодните за МУ обществени поръчки.

Особено впечатление прави проект на огромна стойност, 771 425,25 лв с наименование "Докторантско обучение в МУ-Пловдив за компетентност, творчество, оригиналност, реализация и академизъм в науката и технологиите" с ръководител проф. д-р Ст. Костянев. В този случай последният е отново ръководител, а в проекта участва и дъщеря му - Снeжина Костянева. За жалост никъде в сайта на университета не успях да открия критериите за избор на участници, за да направим извод до колко е обективен подборът на докторанти.

Друг парадокс са действията на ректора по командироване за сметка на МУ на себе си и на членовете на фамилията си.

В официално публикуваното портфолио на докторанта Снежина Костянева сред официалните документи на европроекта за докторанти с ръководител нейния баща, правят впечатления множеството задгранични пътувания по различни конференции и обучения, каквито дори лекар и преподавател с дълъг стаж не може да си позволи. Само за 3 години (от 2011 до 2013г.) младата докторантка посети конференции във Ванкувър, Амстердам, Ница, Лондон, Братислава, Женева, Копенхаген. Нормално е да се запитате, дали поне част от това ОКОЛОСВЕТСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ не е финансирано със средства на Медицински университет-Пловдив под формата на командировки.

Тревожно е обстоятелството, че ректорът ОПРЕДЕЛЯ СЕБЕ СИ за ръководител на проекти, по които няма компетентност по предмета и задачите на проектите. По проект "Квалификация в методиката на обучението по немски език", финансиран от Организация за международно сътрудничество към Федералното Министерство на икономиката, Германия, проф. Костянев е ръководител. При справка за езиковите му компетенции в публично известната му автобиография, публикувана на сайта на БАН, се установява, че немският език не е сред посочените езици, които ректорът владее дори на основно ниво. Сами разбирате, че от съображения за сигурност, няма да посоча името си. Силно ме смущава обстоятелството, че този човек стана член-кореспондент на БАН и започна да взима незаслужени облаги под носа на "държавните" органи въпреки тоталното нарушение на процедурата с липса на номинация от Факултетния съвет на Медицински факултет на МУ Пловдив, от група академици или от Съюза на учените в България. Сам си подготви писмо, изхождащо от измислен от самия него "научен орган" и до днес никой не смее да повдигне въпроса за нарушението на Закона за БАН и Правилника на БАН ... как да се чуствам сигурен при това положение???







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Да е само Костянев, с мед да то намежеш. Да са само тези злоупотреби, да си затвориш очите. Няма ли кой да разплете свинските черва на фамилии и роднини по кръвна, съребрена и по сватовство линия? Няма ли кой да надникне в брутално-нагласените конкурси? Няма ли кой да надникне в зъболекарския факултет? Как там мъстии зъболекари работят с държавните матерали, прибират си парите в джоба, няма данъци, няма осигуровки. ЗАЩО НЯМА КОЙ???
0
 
 
Наближават ректорските избори наесен и се започва с очернянето и компроматите, любими похвати на поколения баташковци!
0
 
 
Този, който има подобни твърдения, трябва или да ги докаже по някакъв начин, или да бъде съден за клевета. Това прилича на една история, съчинена за 20-ина минути - няма ли доказателства е точно това. Добре е господата в полицията да се захванат със случая - или е клевета, или са злоупотреби, и в двата случая имаме престъпление. Обаче това би се случило в една бяла държава, тук най-вероятно... нищо няма да последва
0
 
 
Много, много е трудно да се организират няколко човека. Но пък при желание една проверяваща комисия може елементарно да се натъкне на фактите, посочени в това писмо. Защото за всеки проект и обществена поръчка си има документация и там заповедта на ректора е на видно място, а не е забутана в книжата. Отделно си има и Книга за всички Заповеди и разпореждания на Ректора. Също така може да се провери и за командировките на Снежана Костянева.
на 08.06.2015 г.
0
 
 
Ако има нередности, организирайте се няколко човека и покажете факти черно на бяло. Не е етично да се поднася такава информация без име и документи. И една пета от изнесенето да е вярно, си е грозно деяние. Абе, и аз съм чувала от много близки хора за бивши професори от там разни работици, но кокошкарски в сравнение. Единият карал лелките в стола да пълнят буркани с пилешко, закупено от жена му. Ха-ха-ха. Кат' се сетя за тая снобка префърцунена и как ли са лапали у тях пилешко от буркани, пуша от смях. Между другото, дръпнали са яко, защото никога преди не е имало толкова кинти за харчене и ги побъркваха от безпаричие. Но е чудно защо не назначават мениджъри да ръководят, а учени- медици.
0
 
 
Проф. Костянев направи за един мандат толкова, колкото много други преди него не са правели за десетилетие. Университетът видимо се преобрази до неузнаваемост и това се забелязва не само от служителите, но и от студентите, което е доста показателно.
Когато знам какво ми е само аз си знам какво ми е! Жалери
на 08.06.2015 г.
+2
 
 
Тези нагли копеленца погазват закона и не им дреме, но дълбоко се надявам, че някой ден ще дойде видов ден и тогава тежко им...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: