ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Утре започва изграждането на огромен интермодален терминал до Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:12 / 18.06.2015Коментари (17)10837
©
Държавно предприятие "Национална Компания Железопътна Инфраструктура" дава официален старт (символична първа копка) на строителните дейности по обект "Изграждане на интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България - Пловдив", което ще се състои утре - 19 юни, на жп гара "Тодор Каблешков" (Златитрап) от 10 часа.

На събитието ще присъстват заместник-генералният директор и директорът на дирекция СРИП от НКЖИ, ръководителят на екипа за управление на проекта, от страна на НКЖИ, кметът и областният управител на Пловдив, представители на изпълнителя на обекта, представители на средствата за масово осведомяване от регионални медии и др.

Изграждане на интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България - Пловдив
Изграждането на интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България - Пловдив е проект, който има голямо стратегическо и икономическо значение в регионален, национален и общоевропейски аспект. 

Основната цел при реализирането на проекта е да се постигне подобряване на интермодалността в югоизточния регион на Европейския съюз, чрез създаване на условия за оптимално взаимодействие и интеграция на различните видове транспорт.

През последните години интермодалните превози са приоритет на европейската и националната транспортна политика. В тази връзка България, поради географското си положение е кръстопът на основни европейски пътни направления. 

Основна цел е до 2020 г. да се създаде мрежа от интермодални терминали на територията на страната ни, като първите ще бъдат разположени в големите градски центрове - Пловдив, Русе, София, Варна.

Изграждането на интермодален терминал Пловдив е от голяма важност за Национална компания "Железопътна инфраструктура". Това е първият интермодален терминал в България, който ще бъде изграден с европейско финансиране. 

Терминалът ще бъде разположен на жп гара Тодор Каблешков, която е част от железопътен възел Пловдив и е разположена на магистралната жп линия София-Пловдив. 

Проектът предвижда върху площ от 71 450 м² да бъдат изградени - терминална площадка за товаро-разтоварни операции на контейнери от вагон на автомобил и обратно, площадка за складиране на контейнерите, площ за повредени контейнери и техника, специални места за хладилни товарни единици, административна сграда за обслужване на клиентите, площи за митнически контрол и митнически склад, зона за обслужване на мобилната техника на терминала, паркинги за товарни и леки автомобили и контролно-пропускателен пункт.

Изпълнението на проекта ще спомогне за оптимизация на съществуващата инфраструктура и ще доведе до подобряване на качеството на предоставяните транспортни услуги в региона на град Пловдив.

След реализацията на проекта ще бъдат привлечени товари за превоз от автомобилния към железопътния транспорт, ще бъде намалено времето за транспорт на контейнери, ще бъде постигната по-висока сигурност и безопасност на превозите, както и намаляване на трафика по пътищата на България с товарни автомобили. Очаква се подобряване на екологичната обстановка в страната. 

Развитието в транспортния и логистичен сектори, което се очаква вследствие включването в експлоатация на интермодален терминал - Пловдив, ще даде сериозен тласък за общото икономическо развитие на регионално и национално ниво.

Изпълнител по договора за проектиране и строителство е "Трейс Груп Холд" АД, а оценката на съответствието и строителният надзор ще се осъществят от Обединение "Рубикон-Тест". 

Общата стойност на проекта възлиза на 10 366 989 лева без ДДС и включва разходите по цялостната подготовка и строителство на терминала.

Очаква се обектът да бъде въведен в експлоатация в началото на 2016 година. Предвижда се едновременно със строителството на терминала да се работи и по дейностите свързани с избора на оператор за неговата експлоатация, с което се цели избраният оператор да достави необходимото оборудване на терминала, което значително ще ускори влизането му в експлоатация. 

Проект "Изграждане на интермодален терминал в Южен централен район на планиране в България - Пловдив" се осъществява със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г.



Още по темата: общо новини по темата: 16
11.06.2019 »
16.08.2017 »
29.05.2017 »
30.03.2017 »
30.03.2017 »
30.03.2017 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Дано бившата Сточна гара да бъде облагородена, защото в момента е като помийна яма в центъра на града. И в крайна сметка няма ли най-сетне да бъдат разчистени останките от бившата Транспортна болница??
0
 
 
Философите пак дрискат по темата , наизуст .
СВЕЩЕНОТО ЧЕРНО-БЯЛО РАЙЕ СЕ НАДЯВА НЕ НА ТЯЛОТО, А НА ДУШАТА! И ТО НЕ СЕ ПРОДАВА И НЕ СЕ ПОДАРЯВА: ЗА НЕГО СЕ ВОЮВА, ЗА ДА ГО ЗАСЛУЖИШ ПРЕД ТЕЗИ ФЕНОВЕ, КОИТО НАЙ-ДОБРЕ ЗНАЯТ ЦЕНАТА МУ!
на 18.06.2015 г.
0
 
 
Това го строят заради Либхер, Шнайдер, АВВ и другите подобни, които искат да си изнасят продукцията навънка чрез ЖП-то.
+8
 
 
Когато не се строи лошо, когато се строи пак лошо. Определено няма угодия.Само българин може да изкара една инвестиция за нещо лоша. Предополагам Сточна гара ви харесва в момента на какво прилича?
+5
 
 
С две думи - местят Сточна гара в Злати трап. Само че в умален мащаб. Предстои да видим как ще се разпродаде площта на старата Сточна гара в Пловдив, на кого и при какви условия, и какви молове ще цъфнат върху нея :)
-7
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: