ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Вижте лекарите, минали през "короната на смъртта" и спасили млада жена
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:30 / 19.06.2015Коментари (11)23529
Уникална за Южна България операция извършиха лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. 36-годишната пациентка е пострадала при катастрофа в Кърджали и е била приета в местната болница с тежка тазова фрактура - цялата дясна половина на таза е била счупена на няколко места. 

Поради сериозността на травмата се наложило спешното й транспортиране до УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, съобщиха от здравното заведение.

"Никога такъв тип счупвания не се оперират по спешност. Пациентите с подобни травми изпадат в хеморагичен шок и не могат да бъдат оперирани, докато състоянието им не се стабилизира напълно", обясни сериозността на случая проф. Владимир Ставрев, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в Университетската болница.

По думите му, след два дни преливане на кръв и лечение, състоянието на пострадалата жена се стабилизирало и това позволило на лекарите да я оперират на 18 юни.

Петчасовата операция е извършена от екип под ръководството на проф. Владимир Ставрев, включващ още: д-р Иван Чирпъков, анестезиолог доц. Казийска и ст. сестра Маргарита Стоянова. 

Поради сложността и спецификата на интервенцията е повикан и специалист от Клиниката по съдова хирургия - д-р Евгений Иванов, казаха от Университетската болница в Пловдив. И подчертаха, че за първи път подобна операция се извършва в лечебно заведение извън столицата.

Хирургическата интервенция е извършена чрез "достъп на Стопа" - лекарите са преминали през т.нар. "корона на смъртта". Това е зона с много дебели кръвоносни съдове, което прави операцията високорискова, обясни проф. Ставрев, като добави, че засягането на бедрената артерия или вена води до кръвозагуба от приблизително литър и половина за две минути, което може да е фатално за пациента.

По време на операцията на жената са поставени три специални рекунструктивни плаки с винтове. Според проф. Ставрев стабилната вътрешна фиксация и незабавното раздвижване, които лекарите са приложили при тази пациентка, са най-съвременното лечение за подобни травми. 

Доскоро случаи като този са лекувани чрез екстензии, при които пациентът е прикован на легло в продължение на 2-3 месеца с тежести, които да разпънат засегнатите кости, обясни началникът на Клиниката по ортопедия и травматология.

Благодарение на лечението и постоянните грижи на лекарите в УМБАЛ "Свети Георги" 36-годишната жена се възстановява бързо и ще бъде изписана след 5-6 дни. 

"Тя няма да може да стъпва на оперирания крак в рамките на месец, но след това ще се възстанови изцяло и ще се движи напълно нормално", казаха от здравното заведение.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
д-р. Чирпъков, е наистина голям специалист, така че който е попаднал във неговите ръце може да бъде сигурен и спокоен!
0
 
 
Вие сте ИСТИНСКИ, господа лекари! Благодаря за това, че ви има.
0
 
 
проф.Ставрев е най-великият ортопед,човек и лекар! Баща му/покой на душата му/беше същият великан в медицината!
+1
 
 
Ето това са истински лекари и достойни хора. И те са спасили човешки живот, но не им е хрумнало да си правят селфи до анестезираното тяло на пациентката им. Поклон!
0
 
 
Великолепно ! Ето това е хубава новина!!!! Чест и почитания !!!
+1
 
 
Изключително!!! Но за пореден път възниква горчивият въпрос: Що за здравеопазване е това в България, след като в него има и такива, които с грешките си погубиха толкова хора, и такива като тези великани?! И докъде може да стигне такава система и такава държава?
+3
 
 
На хубавото не можеш да кажеш "лошо". Поздравления за високия професионализъм и за проявената смелост. Казвам смелост, а не самонадеяност, защото в случая тя е подплатена със знания и умения. Късмет е имала жената, че е попаднала на кадърни хора.
+1
 
 
прекрасно,но на фона на некъдърните си и корумпирани колеги просто бледнеят!
+7
 
 
Възхитен съм! Дълбок поклон пред майсторството на нашите хирурзи!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: