ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
"Уолстрийт джърнъл": Путин е взел на мушка прозападна България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:19 / 29.06.2015Коментари (16)2744
©
Руската офанзива срещу Украйна през последната година даде ясно да се разбере, че президентът Владимир Путин се стреми да възстанови колкото може бившия Съветски съюз, чието рухване някога определи като "най-голямата геополитическа катастрофа на века". 

Западът трябва да е сериозно загрижен от това, че България, член на НАТО и на ЕС, е една от неговите мишени, пише Гари Макдугъл във вестник "Уолстрийт джърнъл". Москва невинаги се нуждае от танкове и войски, когато се опитва да владее съседите си, допълва авторът.

В статията са цитирани думи на президента Росен Плевнелиев, казани на среща с членове на фондацията "Америка за България", който сравнил прикритата агресия на Москва срещу България с опит на Русия да проникне в НАТО с помощта на "Троянски кон".

През десетилетията, откакто Източна Европа спечели независимостта си, България върви "колебливо" в посока към демокрация и пазарна икономика в зависимост от резултатите от изборите, отбелязва авторът, който е съпредседател на фондацията "Америка за България".

Клонящи към Москва коалиции се опитват да управляват страната, което ги улеснява да уговарят срещи на международни организации като НАТО и да засилват влиянието на Путин върху такива организации.

Социологически проучвания показват, че българите са разделени, когато ги питат дали клонят към Москва или Запада. Така че президентът Путин има много причини да гледа към България, която може да превземе без кръвопролития в украински стил. Повечето българи говорят руски език; българите също пишат на кирилица. 

България беше най-лоялният съюзник на Москва във Варшавския договор и много българи изпитват позитивни чувства към бившите си другари от Съветския съюз, пише авторът.

България зависи от руския газ и много от българите се ръководят от това, че Москва може да затвори кранчето на газа през зимата. Наблюдатели в България и в чужбина видяха ръката на Путин и руските пари зад успешните опити на природозащитници да издействат закони, които забраняват сондажите за шистов газ.

Авторът посочва, че в България има свързани с Русия олигарси, които се опитват да действат безнаказано. Нуждата от по-строг съдебен и институционален контрол се видя, когато през 2014 г. се стигна до паническо изтегляне на пари от голяма контролирана от олигарх банка, довело до нейния банкрут и изчезването на близо 2,6 милиарда долара, равняващи се на около 5 процента от БВП на страната. И досега не е установено къде са парите и не са наказани виновниците.

Съюзниците на Путин водят информационна война в доминираните от олигарси медии, опитвайки се да дискредитират прозападните лидери в България и западните идеи. Фондацията Америка за България" е съсредоточила усилията си към това да се гарантира, че независимите медии в България няма да изчезнат, посочва също авторът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
В момента се води голяма война, все още по-скоро студена, но в близко време ще се сгорещи. Всеки трябва да направи собствен избор. Ако не се стигне до противопоставяне, постепенно Китай, Русия и др. ще изместят САЩ като световен лидер. Последните не са съгласни и ще драснат клечката, надявайки се основната патаклама да не е на техния континент. Аз лично в калабалъка смятам да отсрелвам мангусти, вече съм се екипирал донякъде и тръпна в очакване. Така със сигурност ще съм направил добър избор! ;-)
+5
 
 
Не ни е нужен нов 9 септември! Не разбирам защо някои промити мозъци толкова лесно се поддават на внушения, че можело да има повторение на 9 септември? На кого е нужно това? Отговорът е прост. На тези, които държат да сме против Русия, да слушкаме и като марионетки да се подчиняваме на САЩ. Какво толкова ни плашат с Путин? Порошенко вече два пъти е предлагал на Путин да вземе Донбас и да приключат. Путин му е отказал и двата пъти. Явно е, че Москва и Вашингтон си въртят някакви свои игри и нас ни използват като пешки в игрите си. Най-добре е да сме неутрални, като Швейцария например.
+5
 
 
Тази статия показва огромното неразбиране на нашето общество от страна на подобни журналисти. Това с руския език е било валидно преди 25 години. Колко от днешните българи под 50 години говорят или разбират руски език? Каква част от икономически активното население на България към днешна дата е живяла по времето на комунизма? Западните медии обвиняват (може би с основание) Путин, че се опитва да създава сфери на влияние и да манипулира общественото мнение, но и те правят същото с подобни неверни и неточни твърдения.
+1
 
 
Комунетата и червените "български" граждани с руско самосъзнание, да си избият от главите тази фантазия, че ще има отново 9 септември 1944 г версия 2 ! Този път ще има набиване по канчето !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: