ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Славчо Атанасов: На Пловдив му е нужно управление с човешко лице
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:39 / 02.07.2015Коментари (18)6870
©
Местните избори неусетно наближават, а вече станаха известни основните кандидати за кметското място в Пловдив. Преди дни Славчо Атанасов също официализира претенциите си за градоначалник на нашия град. Plovdiv24.bg започва серия от интервюта с претендентите да управляват Пловдив, а както винаги при нас ще намерите най-изчерпателна и актуална информация за настроенията на пловдивчани в месеците преди самия вот. Днес разговаряме именно със Славчо Атанасов, кмет на Пловдив в периода 2007-2011 година:

- Защо се кандидатирате отново, г-н Атанасов? В момента сте народен представител, подкрепян сте сред пловдивчани, с един мандат зад гърба си, работата в парламента е много по-спокойна. Защо ви е, както се казва - на баир лозе? 

- Заради онези 70 хиляди пловдивчани, които ме подкрепиха на втория тур на местните избори през 2011-а, и които останаха излъгани по един безскрупулен начин. Няма да забравя очите на тези хора тогава. Дължа им го. 

Кандидатирам се и защото съм категоричен, че управлението на града не може и не трябва да е такова, каквото е в момента - бездушно и отдалечено от хората. На Пловдив му е нужно управление с човешко лице. Да, за града трябва да се работи така, че той да се развива - да се изгражда инфраструктура, да се реализират проекти, да се привличат инвестиции, да се утвърждаваме като културна столица. Но това не може и не бива да се прави без да те интересува мнението на пловдивчани. От кметския кабинет трудно се вижда живота на хората. Прекъснеш ли връзката си с хората - губиш реалната представа за работата си. 

- Какво ще направите, за да промените управлението?

- Аз ще продължа да правя това, което сам правил и досега - от първия си ден в район "Тракия" и после в Община Пловдив - да бъда близо до хората. Да работя, не само по време на предизборни кампании, но и по време на мандата си като кмет, поставяйки на първо място грижата за хората. Ще запазя приемния си ден с граждани. 

Не се отказах от това досега. Можех, за да се харесам, да променям работата си, според обществените нагласи. Не го направих. Не промених телефона си, нито нито жилището си - и днес живея в панелния си апартамент на ул. "Скопие". 

- Успявахте ли да решавате проблемите, с които хората идват при вас? 

- Никого не съм върнал. На много хора - да, помогнах. Но, има и такива, на които не мога. Съдействам им. Обаждал съм се дори на мои политически опоненти, за да помогна, изпращайки в друга институция човека, дошъл в приемната ми с проблем. 

Но за мен по-важното е друго - именно срещите в приемните дни ми дават възможността да видя по-добре проблемите на града. Няма нужда да избухва обществено недоволство, за да разбера, че има проблем с даден възлов булевард, че кръговото създава инфарктни задръствания или че дребният бизнес изнемогва под тежестта на високи данъци и безумни наредби. 

Та, нали точно в приемните ми дни, още през 2012 , когато сегашният кмет вдигна драстично данъците, хората дойдоха и казаха: "Г-н Атанасов, не може така!".

- Тръгнахте към нов мандат именно със заявката за намаляване на данъците? Вярвате ли, че ще спечелите войната, след като изгубихте веднъж битката - съветниците, подкрепящи кмета Иван Тотев, не пожелаха да намалят данъците?

- Не виждам причина нещо, което е работело добре и веднъж вече сме го правили - да не стане. В нашия мандат ние имахме безплатни ясли и евтини детски градини, по-евтини карти за преференциално пътуване на пенсионери, ученици и студенти, ниски данъци за такса смет и МПС. И имахме добра събираемост. 

Добрата социална политика не наруши финансовата стабилност на общината. Няма да отстъпя от това Пловдив отново да стане най-социалния град и данъците да бъдат върнати на старите им, ниски и справедливи нива. 

- А ако ви кажат, че съсредоточавате управлението си в решаване на дребни грижи за хората, вместо да решавате големите проекти на града? 

- За мен възможността 80 000 души да пътуват евтино е също толкова важна, колкото и изграждането един на нов булевард "България", по който всички да пътуват. Направихме и двете. Изграждането, и то след 20 години застой, на нови детски градини и ясли е също толкова важно колкото и това младите семейства в Пловдив да могат да плащат таксите за децата си. Направихме и двете. 

Като казах, млади семейства...признавам, че ме заболя, когато родители ме заведоха на детска площадка в "Западен", която не само беше запусната, но и опасна. А изградихме 150 детски площадки по време на моя мандат. На тези площадки играят децата на Пловдив и там не пише кой кмет ги е построил. Не мога да си обясня защо се отрича приемствеността. 

- Вие бихте ли продължили проект на вашия предшественик? 

- Винаги съм признавал направеното преди мен. Когато изградихме новия Археологически музей поканих д-р Иван Чомаков, защото проектът бе започнал при него. Развитието на Пловдив не може да бъде затворено в един мандат. 

Градът не започва, нито пък свършва само с един кмет. И аз съм горд, че проектът, който ние започнахме - Пловдив да стане европейска столица на културата през 2019 - днес е факт.

- Не предложихте предизборна програма. Поехте ангажименти в 16 точи и го нарекохте Договор с пловдивчани. Защо?

- От програми, които остават на хартия, колкото и всеобхватно изготвени да са те - няма нужда. Предпочетох да посоча в 16 точки конкретни и реално изпълними решения по проблеми на града ни. Тези проблеми посочиха и хората в приемната ми, над 1 400 души,преминаха през нея през последните месеци. 

Вярвам, че почтената позиция е да застана с името и лицето си пред хората и да посоча ангажиментите, които поемам. Това ще гарантира честно, прозрачно и целенасочено управление на Пловдив. 

- Посочихте като сериозен проблем крещящата разлика между центъра и кварталите на града. 

- Пловдив не е само Главната улица. Усилията трябва да насочим към кварталите за ремонтиране и облагородяване на тяхната цялостна инфраструктура. 

- Поехте като ангажимент отварянето на нови общински кухни за пенсионери. Това не са ли съществуващите трапезарии?

- Не, става дума не са сезонни, а целогодишни кухни. И това няма да е подкрепа само за социално слабите пенсионери. Не бих искал да поставям подобно ограничение, защото смятам, че всички пенсионери достойно са работили през живота си, и днес имат право на спокоен живот. Това ще са кухни за всички пловдивски пенсионери, за да имат гарантиран достъп до по-евтина и качествена храна. Така, както е с млечните кухни при децата.

- Двете партии от Патриотичиня фронт - НФСБ и ВМРО, застанаха зад вас. Казахте обаче, че не се чувствате като тясно партиен кандидат.

- Защото Пловдив обединява, а не разделя . Да, аз се гордея, че зад мен застават две партии, които са доказали, че работят и поставят националния, обществения интерес над всичко останало. Но, в името на Пловдив и неговото успешно развитие, аз не поставям рамки и ще се радвам кандидатурата ми да стане обединяваща между Патриотичния фронт и Реформаторския блок. 

Заедно ние ще поемем отговорността за управлението на Пловдив. Реформаторският блок е нашият добър и равностоен партньор в правителството. Ние показахме, че можем да работим заедно. Лидерите на РБ в Пловдив са уважавани личности, доказали се и като политици, и като авторитети в своите професионални сфери. И аз, без съмнение, категорично бих застанал редом с тях в битката за Пловдив. 


Още по темата: общо новини по темата: 892
10.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
15.10.2019 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 03.07.2015 г.
-3
 
 
Славчо е кметът който НЕ КРАДЕ . Живее си в панелката , няма дворци на "Богомил" и имоти в Гърция. Не кара скъпи лимузини... Сравненията ???
+6
 
 
Човек, който е родом от Карлово, а жена му от гр. Ямбол да претендира за кмет на град с който няма нищо общо. Това как ви се струва?
+7
 
 
Нищо не направи 4 години, окраде света, ся пак ли ве селяк...
-11
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (2)
+11
 
 
Славчо , Славчо не струваш и пет пари , камо ли пък кмет ! Вземи се скрий глупако , срам ме е ,че си бил кмет на Пловдив !
+19
 
 
Пловдивчани не искат претоплен гювеч по селски. Славчо, твоята попара вече я сърбахме. Иди си дорде е време.
+16
 
 
Просто е - спри да говориш глупости и се оттегли.
+13
 
 
Славчо, винаги съм казвал, че ако искаш да помогнеш наистина на Пловдив има и други начини, този изобщо не е подходящ. Пловдивчани не искат града да върви назад, както беше по твое време.
+17
 
 
Селските тарикати като глафчу да си ходят по селата, Пловдив си има един прекрасен кмет и не се съмнявам, че хората ще му се доверят за поне още един мандат :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауза Колежа
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: