ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив и модерният разказ за миналото
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:33 / 04.07.2015Коментари (9)5365
©
Пловдив е един от най-древните градове в Европа и е обитаван вече 8 000 години без прекъсване. Това богато минало несъмнено е предпоставка за наличието на множество археологически обекти. 

От Община Пловдив обаче отдавна са осъзнали, че за да засилят позицията на града на европейската туристическа карта, трябва да дадат възможност на посетители не само да видят уникалните находки, открити в недрата на Пловдив, но и да разкажат тяхната история на съвременен език.

През последните няколко години в Пловдив кипи усилена работа по реконструкцията на основни исторически обекти, а уникалното за всички проекти е, че обектите буквално заживяват нов живот в крак с времето. 

Около археологическите паметници се издигат модерни инсталации и мултимедийни прожекционни зали. От скоро в Стария град в Пловдив заработи и първият в България дигитален денонощен туристически информационен център, снабден с устройство, предоставящо информация за града, банкомат, машина за кафе и напитки.

Сред едни от най-нашумелите реновирани обекти е и впечатляващият Римски стадион. По-голямата част от него се намира под Главната на града, но северната му част е открита за посещения на площад "Римски стадион". Там посетителите имат възможност да слязат на нивото на античния Филипопол, да разгледат отблизо останките на великолепната сграда и да се запознаят с древните игри, провеждани на Стадиона, благодарение на модерна 3D мултимедийна зала.

Руините са снабдени и с асансьор за хора в неравностойно положение. От колони в краищата на стадиона звучи приятна музика, а в обект е поместен и информационен център.

От 2013 година отворени за посещение са и невероятните руини на Малката базилика - свидетелство за ранния християнския живот в района. Новоизградената сграда, представлява модернистична препратка към предполагаемата архитектура на храма и съхранява ценните останки на базиликата.

Постройката е и носител на приза "Сграда на годината" в категорията "Консервация и реставрация на културно-историческото наследство". В музея може да се насладите на пищна мозайка с живописни и геометрични образи от пети век, а целият разказ за раннохристянския живот по нашите земи е пресъздаден в кратки 3D филмчета.

Тази година, за радост на пловдивчани и гостите на града, бе открита и обновената Цар-Симеонова градина и Пеещите фонтани. Великолепният паметник на парковото изкуство пресъздава духа на Княжеска България и същевременно предлага модерно зрелищно шоу с музика и светлини. 

Атрактивните Пеещи фонтани могат да бъдат чути всеки четвъртък, петък и събота вечер, а през останалото време жителите и посетителите на града могат да се насладят на светлинната феерия на езерото, вплетена в закачливата игра на водните струи. 

Една от оживените реновации покрай спечелването на титлата Европейска столица на културата засяга не определен обект, а цял квартал. Става въпрос за прословутия "Капан". 

Районът се намира в центъра на града, но дълги години беше в занемарено състояние. От 4 години Община Пловдив и Фондация "Пловдив 2019" полагат целенасочени усилия за съживяването на квартала и превръщането му в център на творческите индустрии. 

Благодарение на това днес там има множество галерии, работилници, студия, уютни арт заведения и магазини, които оформят очарователния и колоритен облик на "Капана" и изпълват града със стойностно съвременно културно съдържание.

Реставрациите и модернизациите в Пловдив продължават и тази година с обекти като Голямата базилика, площад "Централен" и Форума, които ще бъдат важна част от приказката за Античния Филипопол. Реконструкции ще има и в Стария град, като там се планира ремонт на емблематичната възрожденска сграда на Етнографския музей.

Дори вече да сте били няколко пъти в Пловдив или даже да живеете там, има смисъл да се разходите в него отново. Градът продължава да изненадва и да предлага нови атракции, да възражда забравени истории и да разказва нови.





Източник: btv







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Всичко написано е вярно, и като цяло е крачка в правилната посока, даже много сериозна крачка. Но за хиляден път ще кажа и допълня автора, че това, на което трябва да акцентираме, да развиваме и да рекламираме, е тракийското наследство, защото с него сме уникални в световен мащаб. Обекти като култовия храм на четиньова могила и Панорама край Старосел, пещера Утробата край язовир Кърджали, мега култувия комплекс Беланташ-Караджов камък-Кръстова гора, наскоро откритата крепост на Ситалк в Средна гора, Александровската гробница и музея на тракийското наследство край Хасково, и много други са на час път от Пловдив и могат лесно да бъдат вплетени в интегрирани туристически продукти. Ето с такъв продукт можеш да накараш платежоспособен турист да пътува до Пловдив и да посети не само града, но и целия регион. Сигурно все някога ще дойде времето и за тези неща, но дано докато дойде този момент, иманярите не са погубили по-голямата част от наследството ни.
0
 
 
Някой може ли да отговори какво остана в Пловдив.Да имаме страхотно наследство от миналото но къде е рекламата.Та в Европа дори не знаят кой е този град а да не говорим ,че е втория все още.
+1
 
 
Ами тук успяхме да спасим Античния театър от чалгата, дайте да се опитаме да вдигнем максималния възможен шум за да спасим и летището! Направо е престъпление да се мълчи за подмолното му саботиране и обструкциите, които се създават за него, само защото застрашава загубеното летище в още по-загубеното Голямо село... Нека покажем, че сме пловдивчани и умеем да браним своето, за разлика от натъпканата със селяци софия (не, че и тук ги няма де, но това е отделен въпрос), където са свикнали да получават всичко наготово!
+7
 
 
Не знам какво са осъзнали тези от община Пловдив, но след като не могат да осъзнаят, че за да развиваш сериозен туризъм трябва да осигуриш на потенциалните си туристи нормален достъп до града си, всички тези писания звучат много хубаво, но само толкова. А достъп на сериозните платежоспособни туристи се осигурява през летището. Летище Пловдив обаче, както вече сигурно всички разбирате, ще бъде унищожено и съвсем скоро няма да го има. А през Софийското туристи ще има ама друг път. Достъпът трябва да бъде бърз, евтин и лесен за да дайдат туристи. Така се прави в цяла Европа. Само,че там си нямат ТИМ, няма некъдърни и крадливи чиновници, няма и малоумно население като нашето.
+7
 
 
Само една лека забележка към автора. Пловдив не е един от най-древните в Европа, а най-древният, и от най-древните в света.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Парламентарни избори 2024
Аматьорски футбол
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: