ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Препоръки за транспорта в Пловдив: Да се въведе еднодневен билет и едноседмична карта!
Автор: Мария Морунова 12:00 / 10.07.2015Коментари (6)6302
© Plovdiv24.bg
С модернизирането на градския транспорт се обмисля въвеждането на еднодневен билет и едноседмична карта за цялата градска мрежа. Това е само една от препоръките на фирма "Инфра Смарт Консулт", която има договор с Общината за обследване на градския транспорт. Това разказа зам.-кметът Александър Държиков, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Припомняме, че един от компонентите на Транспортния проект е обследване на пътникопотока, на предлагания превоз на пътници в Пловдив. Вече на база направения анализ с конкретните препоръки фирмата-изпълнител трябва да предложи различни варианти за промяна на маршрутната схема, на часовото разписание, на договорите с превозвачите, както и насоки, по които община Пловдив да може да кандидатства в следващия програмен период.

Краят на договора е 30 октомври, когато препоръките ще са окончателни.

Към момента става ясно, че в Пловдив, както и в повечето български градове, има закостеняла билетна политика. Специално в Пловдив това са еднократното качване в автобус с цена 1 лев, преференциалните карти, които за един месец са 16 лева за всички социални групи. Такива карти има 3-, 6-, 9-месечни и годишни. Предлага се и обикновена карта за 80 лева за цялата градска мрежа, която не е преференциална и която почти не се използва.

"В Пловдив преференциалните карти са най-евтини сред големите градове, което го прави най-социалният град. В другите градове са над 20 лева най-евтините", допълни Държиков.

Стойността на базовия билет няма да се повишава, а предложението на фирма "Инфра Смарт Консулт" е да се поощри таксуването с електронни карти.

"Електронната карта или електронен портфейл може да се зарежда за определена сума от билетните пунктове. И когато човек се качи в автобус и чекира картата, това е всъщност еднократният билет от 1 лев. Препоръката тук е, че този еднократен билет трябва да е и времеви. Тоест за 45 минути срещу един лев ще могат да се сменят няколко автобуса", разясни зам.-кметът.

Друга препоръка е, че билетът, който е изваден вътре в автобуса, трябва да е с около 50% по-скъп от този, който се чекира с електронна карта. Тоест, ако се купува билет от автобуса, той ще е 1.5 лева, но той също е и времеви.

"Това ще стимулира използването на електронни билети, а не на другите. Така ще излиза и по-евтино", коментира ресорния зам.-кмет.

По отношение на преференциалните карти, част от тях не се ползват. Това са 3-, 6- и 9-месечните карти. Препоръката е по-скоро да има само месечни и годишни карти.

Обикновената, непреференциална месечна карта трябва да е на стойност 40 билета.

"Сега тя се предлага на цена 80 лева за цялата транспортна мрежа. И като погледнем, че един билет е 1 лев, а ако е закупен от автобуса - 1.5 лева, тоест картата не трябва да е повече от 40 до 60 лева. А преференциалната карта трябва да е по-евтина от нормалната, тоест ако нормалната е 40 лева, преференциалната е 20 лева", уточни Държиков.

Също интересна препоръка е въвеждането на еднодневен билет и на едноседмична карта за градския транспорт, имайки предвид развитието на туризма, който ще се увеличава с наближаването на 2019 г.

Зам.-кметът по транспорт уточни, че след крайните анализи и препоръки ще се вземе решение кои от тях да бъдат внедрени. Това ще стане чрез широк обществен дебат и поетапно.


Още по темата: общо новини по темата: 1000
14.04.2024 »
07.04.2024 »
05.04.2024 »
04.04.2024 »
03.04.2024 »
02.04.2024 »
предишна страница [ 1/167 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Зам-кмета да се погрижи за много други неща ,както за тези,които предоствят услугата, така и за ползвателите на услугата.Заслон на сточна гара посока центъра може да подслони не повече от 6 човека,освен ако не сядат един в друг.За сведение от там преминават автобуси с номера: 1;7;11;18;20;26;27;29;36 и маршрутки:1;4;8. Заслона на бул"Македония"след кръстовището с ул"Скопие" е на 20-25м от джоба на спирката.Този булевард беше ремонтиран преди 10.месеца.???? Погледнете разписанията разлепени в автобусите на последна спирка 2 мин почивка,а някъде няма и толкова.Тази услуга се предлага от живи хора,които имат физиологични нужди. Няма санитарен възел???Искаме услуги на ниво европа,условия на труд като в някои страни отАфрика.
на 10.07.2015 г.
0
 
 
В нормалните държави са го измислили.Карта, която сам зареждаш от специализирана машина, прегради преди качването на какъв да е транспорт и камери и охрана.И пари ще има и заплати за охраната и по-малко далавераджии...Сегашната система буквално те предразполага да я излъжеш.
+2
 
 
Пък и да вземе да се проследи анонимно в кои автобуси пускат климатиците, не само да говорят за цени на билетите. Вдигал им се разхода на гориво на превозвачите като работят климатиците. Мен какво ме вълнува, че им се вдига разхода. То не може само да гушкат паричките. Хора припадат в тия смотани автобуси. За капак на всичко във втория (уж) по-големина град в България като решиш да ползваш обществен транспорт след 20 часа в делничен ден него го.... няма. Поздравление господин Държиков-хич ви няма. Контрол от Общината няма никакъв!
+8
 
 
Абсурдно е изкарването на карти, макар и безплатни, на малки деца. Всички деца до определена възраст трябва да пътуват безплатно. Безплатната карта за малки деца е пълна недосмислица!
егати новия облик-мн.е мрачен
на 10.07.2015 г.
+3
 
 
При преференциалните карти трябва да отпадне изискването те задължително да са календарни и да могат да се вадят от дата до дата,а не както е досега-от първо до последно число на месеца.Също така не може да се сравнява цената им спрямо тази в другите градове-тук за 16 лв получаваш пътуване само в автобусния транспорт /за маршрутките не важи/ и то когато го има,защото събота,неделя и на официални празници ГТ се движи много нарядко,освен това вечер до колко е?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Облагородяват Градската градина
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: